27. juli 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvem kan frelse den katolske kirke?

Lad os begynde med lidt latin: Ex nihilo nihil fit, af intet opstår der intet. Et gammelt græsk paradoks, som kristendommen behændigt løste ved at lade Gud skabe verden ud af intet. For nej, nok kan man tro, at ingenting ikke kan blive til noget, og at noget ikke kan blive til ingenting, men indsætter […]

Kære læser

Draghis sidste dage

En altafgørende underskrift, en afventende overvåger. Til forveksling kunne det ligne, at der bliver stået skoleret over for rektoren. Men hvem er egentlig rektor her? Magtbalancen synes sært tvetydig. Italiens afgående premierminister Mario Draghi – for det er ham, der ses til venstre i billedet – er i hvert fald svær at blive klog på. […]

Det bedste vi har set

Stolthed og fordom – og endnu flere fordomme 

Indrømmelse: Vi har endnu ikke haft tid til at se Netflix’ efter sigende ret forfærdelige fortolkning af Jane Austens roman Kærlighed og svaghed. Om ikke andet bekræfter den dog, at hvert årti åbenbart skal bidrage til den lange, stolte tradition for (mere eller mindre heldige) Austen-filmatiseringer. Vulture har en behjælpelig tidslinje.

+ Glæden ved at være en Austen-bro.

++ Vi er ikke helt sikre på, om det virkelig var nødvendigt, men Slate giver altså et bud på de 50 bedste dødsfald i fiktionen nogensinde. Både Medea og Pac-Man bliver nævnt. Det er det glade vanvid.

Nedrig nedrivning

”Legepladsen, som jeg havde tilbragt så mange timer på, græsarealerne, der dengang føltes uendeligt store, og de træer, jeg og de andre børn fra Mjølnerparken havde været med til at plante, var dækket af grus, støv og byggekaos. Godt nok havde jeg til tider forbandet Mjølnerparken, men det var derfra, min verden gik i de første 21 år af mit liv. Det var surrealistisk at være vidne til destruktionen – og at have forudset den”. Lægen Iman Ibrahim skriver om den uretfærdige (og slet skjult racistiske) nedrivning af Mjølnerparken i en veloplagt kronik i Information.

Vand i ringene

De 500 år gamle douglasgrantræer i Mount Pinos nord for Los Angeles har set lidt af hvert gennem deres levetid. Som deres utallige årringe afslører, har de dog ikke set en tørke helt så slem og livstruende som den, de nu står over for. Dendrokronolog Daniel Griffin (vidunderlig titel) forklarer i New York Times, hvad Californiens ældgamle træer kan fortælle os om klimaforandringerne og de seneste års katastrofale hedebølger. Der er også en pædagogisk gennemgang af træernes indre, hvis dendrokronologi (altså årringsdatering) lyder som en hobby der kunne friste.

Spisesedlen

EU-lande enige om ny gasaftale. Torsdag godtog energiministre fra de 27 medlemslande, med undtagelse af Ungarn, at EU henover vinteren vil forsøge at reducere gasforbruget med 15 pct. Det sker for afværge en potentiel energikrise. Aftalen kommer mindre end en dag efter, at russiske Gazprom annoncerede en drastisk nedskæring i gasleverancerne fra Nord Stream 1.

Rusland vil forlade Den Internationale Rumstation. Sådan lød meldingen i russiske medier tirsdag, efter et møde mellem Vladimir Putin og den nyudpegede chef for Ruslands rumagentur, Jurij Borisov. I 2024 vil Rusland forlade rumstationen, for i stedet at bygge sin egen. Ifølge det amerikanske rumagentur Nasa har man dog endnu ikke modtaget nogen officiel udmeldelse fra russerne.

IMF sænker forventningerne til væksten. I den seneste prognose varsler Den Internationale Valutafond (IMF), at den globale økonomi vil vokse med 3,2 pct. i 2022, hvilket er en nedjustering på 0,4 procentpoint i forhold til de hidtige forventninger. Samtidig advarer IMF om, at den fortsatte stigning i forbrugerpriserne kan risikere at munde ud i en ny recession.

Regeringens CO2-reduktioner er ikke fulgt med klimamål for 2025. Til DR fortæller Klimarådets formand Peter Møllgaard, at rådet ikke har den store tiltro til, at regeringen kan overholde sit eget klimaløfte: ”Der er sket fremskridt, der er bare ikke sket nok til, at vi kan tro på, at vi når 50 procent i 2025”. Ifølge tal fra Klimaministeriet mangler regeringen fortsat at finde reduktioner mellem 0,4 og 3,5 millioner ton CO2, hvis regnestykket skal gå op.

Cecilie Uttrup vinder 3. etape af Tour de France Femmes. Efter Jonas Vingegaards samlede sejr i herrernes Tour de France, fortsætter dansker-festen nu ved kvindernes udgave af det prestigefyldte cykelløb. Her satte Uttrup tirsdag konkurrenterne til vægs i en afsluttende spurt efter 131 kilometer fra Reims til Épernay. ”Årh, for helvede. Jeg er bare så glad. Det var bare sådan en lortedag i går, og så kommer vi fandeme igen”, lyder det fra den ekstatiske etapevinder.

Et sidste ord

Flodhesten: Verdens farligste dyr.

Ses på fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12