27. august 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvor vand er en luksusvare

”Menneskekroppen består af omkring halvfjerds procent vand i vægt. En død mand kræver bestemt ikke længere det vand”. I Frank Herberts sci fi-roman Dune fra 1965, der netop er blevet filmatiseret med Timothée Chalamet i hovedrollen, har de indfødte frimenere fundet en måde at overleve på ørkenplaneten Arrakis, hvor vand er en absolut mangelvare. De drikker […]

Kære læser

Dagbog fra et nederlag – del 3

Dette er tredje og sidste del af forfatter og Føljeton-ven Carsten Jensens serie om tragedien i Afghanistan. Første del kan læses (eller lyttes) her, og anden del lige her.    Der er et stort spørgsmål, alle stiller sig efter Kabuls fald. Vil fremtiden igen stå i terrorismens tegn? Vi forfærdes ved synet af rædslerne i […]

Det bedste vi har set

Almindelighed som rekrutteringsgrundlag

Almindelighed som rekrutteringsgrundlag

Hvis du er en almindelig person, der nogle gange spekulerer på, om du nu også er for almindelig, så er den her tekst i The Conversation muligvis lige dig: ‘Hvordan almindelige mennesker bliver overtalt til at være spioner‘. Fremmede landes efterretningstjenester kan fx godt lide folk med stor gæld. Anledningen er den nye film The Courier, hvor Benedict Cumberbatch spiller en almindelig sælgertype, der bliver fanget i the murky world of espionage under Cubakrisen i 1962. Filmen ser også okay ud – eller hvad?

Her er eksamensvagterne

Her er eksamensvagterne

Bedst som vi var begyndt at få den følelse, at Københavns Universitets universitetsavis Uniavisen er blevet kedelig, efter at Christoffer Zieler stoppede som chefredaktør (til fordel for Weekendavisen), dukker denne artikel op: ‘Børge, 92, og Lone, 78, har været eksamensvagter i 25 år‘. ”Jeg har ingen intentioner om at holde op lige med det samme,” udtaler Børge. Eksamensvagt kunne i øvrigt være titlen på en god, uprætentiøs film af Bille August.

Da Ukraine smed Sovjetoverfrakken

Da Ukraine smed Sovjetoverfrakken

”I dag er det bestemt ikke det land, jeg havde drømt om for tre årtier siden, men jeg må tøjle mine frustrationer, fordi for fire årtier siden ville jeg ikke have turdet drømme om noget som helst uafhængigt Ukraine overhovedet, i hvert fald ikke i min levetid”. I år er det 30 år siden, at Sovjetunionen gik i opløsning. Eurozine har et læseværdigt essay af den 67-årige ukrainske digter, oversætter og forfatter Riabtjuk Mykola om, hvordan forandringerne oplevedes indefra af et ungt vestligt orienteret individ (med en østligt orienteret mor og en dobbelttænkende far).

Spisesedlen

Mindst 85 dræbte ved terrorangreb i Kabul. Torsdag angreb to selvmordsbombere lufthavnen i den afghanske hovedstad. Mindst 72 civile, herunder flere børn, blev dræbt i eksplosionerne, foruden mindst 13 amerikanske soldater. Det skete blot få timer efter vestlige efterretningstjenester havde advaret om en trussel mod evakueringsindsatsen i lufthavnen. Terrorgruppen Islamisk Stat har efterfølgende taget ansvar for angrebet.

Alle coronarestriktioner hæves 10. september. Det sker som følge af, at Covid-19 ikke længere vil blive set som en samfundskritisk sygdom i Danmark. Dermed vil forsamlingsforbud og krav om coronapas eksempelvis blive fjernet. ”Regeringen har lovet ikke at holde på tiltagene længere, end det var nødvendigt, og der er vi nu. Men selv om vi lige nu står et godt sted, så er vi ikke ude af epidemien”, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Næsten 65.000 fra Hongkong har søgt om britisk statsborgerskab. Det viser nye tal fra de britiske myndigheder. Storbritannien valgte som reaktion på de drakoniske, kinesiske sikkerhedslove i Hongkong at gøre det nemmere for beboere i Hongkong at opnå britisk statsborgerskab gennem det såkaldte British National (Overseas)-visum. Indtil videre har godt 47.300 personer fået tildelt visum gennem ordningen.

Sidste evakueringsfly landet i Danmark. Fredag morgen landede det sidste planlagte fly med evakuerede fra Afghanistan i Københavns lufthavn. Ifølge Udenrigsministeriet var omkring 55 personer ombord på flyet, herunder læger, soldater, politi og andet personale, som har været udsendt for Danmark i Afghanistan. Ifølge ministeriet er der dog fortsat 41 personer på den såkaldte danskerliste, som formodentlig befinder sig i Afghanistan endnu.

Gunilla Bergström er død. Hun blev 79 år gammel. Den svenske forfatter var især kendt for sine sammenlagt 26 børnebøger om Alfons Åberg, der også blev forvandlet til en animationsserie. Derudover stod Bergström bl.a. bag børnebøgerne Bill og Bolla. Hun vandt flere priser gennem karrieren, herunder den prestigefyldte Astrid Lindgren-pris i 1981.

+ Vores yndlingsafsnit af Alfons Åberg (naturligvis på svensk).

Et sidste ord

Vi tror, vi har fået en åbenbaring: Internettet kan faktisk være ret irriterende.

God fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12