27. april 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Det umuliges kunst 

Det er efterhånden svært at forstå, at det skulle være den samme regering, der sidder og laver flygtningepolitik for henholdsvis ukrainske asylansøgere og, ja, de andre asylansøgere. Mandag faldt en aftale på plads mellem regeringen og alle Folketingets partier med undtagelse af Frie Grønne, der bl.a. skal sikre, at ukrainske skolebørn kan blive undervist på […]

Kære læser

“Måske har jeg begået en fejl ved ikke at hoppe på et fly væk fra Rusland“

Mange af Ivan Golunovs journalistkollegaer har forladt Rusland, efter staten indførte censur i forbindelse med krigen i Ukraine. Men journalisten, der i 2019 blev et symbol på den frie presses kamp mod overmagten i Rusland, da han blev anholdt og tæsket i fængsel på baggrund af plantede beviser, vil blive i sit hjemland og kæmpe for at afdække korruption.

Det bedste vi har set

Økonomernes moralske dilemma

I den økonomiske verden er samfundet statisk: Arbejdsløshed er uundgåeligt, og mennesket er endimensionelt. Men efter coronakrisen og under den igangværende krig i Europa står både økonomien og samfundet og tripper. I en kronik i Information udpensler regnedrengene Anders Sevelsted og Jacob Lunding, hvordan økonomernes rolle og moralske ansvar har ændret sig gennem tiden. De opfordrer deres medøkonomer og spirende økonomiske pionerer til at gøre op med status quo og medtænke dynamiske aspekter i deres metoder og modeller.

Læs, lady, læs

Læs, lady, læs

Bare en dejlig Twitter-tråd med malerier fra kunsthistorien, der forestiller læsende kvinder. På billedet ser du Compartment C Car af Edward Hopper fra 1938.

Verden i vores hænder

Over hele verden er der blevet fundet hengemte, støvede skrifter og tegninger, som viser, at mennesker fra alle verdens hjørner for tusind år siden brugte deres hænder til at huske, drømme og tælle. Information om historiske begivenheder, årstider, månen og planeternes positioner, som vi i dag kan finde på vores telefoner, stod engang på vores hænder. The Public Domain Review tegner hændernes historie.

Spisesedlen

Danmark underskriver traktat om 300 fængselspladser i Kosovo. Både den danske justitsminister Nick Hækkerup (S) og hans kosovoske modstykke, Albulena Haxhiu, har sat deres pen på den hensigtserklæring, de indgik i december. Det betyder, at kriminelle, som udvises af Danmark, fremover skal afsone deres dom i Kosovo i stedet for herhjemme. Justitsministeren kalder aftalen “banebrydende“ og forventer, at “det praktiske“ er på plads i starten af 2023. Aftalen er dog endnu ikke godkendt i Folketinget og er fra flere sider kritiseret for at være et brud på menneskerettighederne.

Rusland lukker for gassen til Polen og Bulgarien. Det russiske gasselskab Gazprom har fra onsdag afbrudt forbindelserne til Polen og Bulgarien, som de første to lande, efter de har nægtet at betale i rubler. Siden udmeldingen tirsdag er de europæiske gaspriser steget med op til 17 pct., mens også danske Ørsted fortsat nægter at efterleve Ruslands betalingskrav.

Tyskland sender 50 Gepard-kampvogne til Ukraine. Det oplyser den tyske forsvarsminister, Christine Lambrecht, tirsdag efter en sikkerhedskonference i byen Ramstein. Beslutningen, der blev truffet dagen inden, markerer en kovending i den tyske Ukraine-politik, da kansler Olaf Scholz i flere uger har mødt massiv kritik for at nægte at levere tunge våben til krigen. Scholz’ argument lød ellers, at tyske kampvogne er for svære for ukrainerne at håndtere, ligesom han har nævnt frygten for atomkrig.

Regeringen indleder forhandlinger om krisepakke. Onsdag mødes Folketingets partier for at lande en aftale om målrettet kompensation for de økonomiske konsekvenser af krigen i Ukraine. Efter statsminister Mette Frederiksen (S) mandag præsenterede sit ønske om at hæve kørselsfradraget og ældrechecken, går Socialistisk Folkeparti til forhandlingerne med et fokus på de unge. Konkret vil de give et engangsbeløb på 2.000 kr. til SU-modtagere – et forslag, som Enhedslisten bakker op om og også åbner op for at kunne være “et højere beløb“.

EU og Storbritannien truer Elon Musk med sanktioner. Der kan blive tale om alt fra bøder til totalforbud, hvis ikke stormilliardæren, der kalder sig selv “ytringsfrihedsfundamentalist“, indfører regler for indholdet på Twitter. Sådan lyder det fra europakommissær Thierry Breton og en talsperson for den britiske regering, efter Musik har købt mediet for 305 mia. kr. “Uanset om det drejer sig om biler eller sociale medier, skal alle virksomheder, der opererer i Europa, overholde vores regler – uagtet deres aktieposter,“ skriver Breton på Twitter. “Det ved Hr. Musk godt.“

Et sidste ord

Det kan simpelthen ikke være intentionelt, men det kan heller ikke være et tilfælde???

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12