26. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En poetisk pausering

Ethvert valg er forbundet med ængstelse. For lige så meget frihed der ligger i muligheden, lige så mange bekymringer står potentielt på spring. Tænk, hvis man vælger forkert; at man på bagkant må sande, at den anden løsning alligevel var bedre. Ja, eller endnu værre: At man slet ikke havde lyst til at forlade sit […]

Kære læser

H&M er havnet i et kinesisk stormvejr

Fast fashion har af gode grunde et blakket ry. Ikke nok med at dens brug-og-smid-væk-kultur er katastrofalt for klimaet, så har den outsourcede tøjproduktion ofte været kilden til forargelse – man behøver blot at nævne en vilkårlig skrækhistorie om kummerlige sweatshops og børnearbejde i Asien (dem er der desværre mange af). De trælse associationer vil […]

Det bedste vi har set

Fremtiden i fortiden

Fremtiden i fortiden

Hvem elsker ikke at grine af, hvor dumme fortidsmenneskets forestillinger om fremtiden var? Balloner til at hjælpe os med at gå på vandet? Latterligt. Flyvende biler? Hav dog lidt ambition. Små individuelle bobler vi kan beskytte os selv i… Ja, så er det pludselig ikke så sjovt længere, vel? Grin og græd til denne lille oversigt over, hvad man i fortiden har forventet af livet anno 2021.

Genghis Khans sidste vogtere

Genghis Khans sidste vogtere

Da Genghis Khan lå på sit dødsleje (angiveligt) i 1227, placerede en shaman et kamelhår på hans tunge. Det absorberede Khanens sidste åndedrag og med det – hans sjæl. Shamanen og 1.000 vagter svor at beskytte sjælen for evigt, skriver Mads Vesterager Nielsen for SupChina. Han har besøgt en gruppe af mongoler, som mener, de er direkte efterkommere af vagterne og på 36. generation gør deres for at passe på Genghis Khan. Fascinerende.

Et lands skrald, et andet lands skat

Et lands skrald, et andet lands skat

I efterkrigstiden blev humaniora set som den disciplin, der skulle sikre os vores åndelige redning. Siden har piben fået en anden lyd i Danmark. Helt anderledes ser det til gengæld ud i Norge, hvor regeringen netop har kastet 100 mio. kr. efter en strategi til udbredelse af humaniora på universiteterne, og hvor der “hersker en diskurs blandt de konservative på højrefløjen, der synes at moderniteten er kold og farveløs, og at humaniora kommer med alle farverne.“ Uniavisen har historien, der fik Føljetons humanister til at overveje at søge skabsborgerskab (og dækning) i Norge.

Spisesedlen

Danmark forlænger pause af AstraZeneca-vaccine. Det fortalte direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde torsdag. Det vurderes, at man har brug for mere tid til at undersøge evt. bivirkninger ved brug af vaccinen. Samtidig fremgår det af Sundhedsstyrelsens opdaterede vaccineplan, at Danmark til april vil modtage 450.000 færre doser end forventet af den amerikanske Johnson & Johnson-vaccine.

EU kræver, at AstraZeneca overholder vaccineaftale. Det udtalte EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, torsdag på et virtuelt topmøde blandt EU’s ledere om vaccinesituationen. Ovenpå medicinalvirksomhedens manglende evne til at overholde sine leveranceaftaler med EU, kræves det nu, at AstraZeneca opfylder sine forpligtelser indenfor unionen, førend de eksporterer yderligere vacciner til andre lande.

Sygeplejesker takker nej til overenskomst. Ved en urafstemning torsdag valgte et snævert flertal at stemme nej til resultatet af OK21-forhandlingerne. Hovedbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd (DSR) anbefalede medlemmerne at stemme ja, men formanden for sygeplejerskerne, Grete Christensen, udtalte efter resultatet, at de “tager det som et stærkt signal om, at der er rigtig meget, som sygeplejerskerne er utilfredse med, og at det har akkumuleret sig op til det her nej“. Hovedbestyrelsen i DSR skal nu tage stilling til, hvad næste skridt er.

Kina svarer igen med sanktioner. Kinas udenrigsministerium annoncerede fredag, at udvalgte personer og virksomheder i Storbritannien vil blive sanktioneret for “ondskabsfuldt“ at sprede “løgne og misinformation“ om statens behandling af uighurere og andre minoriteter i den kinesiske Xinjiang-provins, skriver Al Jazeera. Sanktionerne kommer efter, at Storbritannien, USA, Canada og EU sidste uge indførte sanktioner imod Kina.

 

 

Kulturministeren præsenterer lovforslag. Fredag fremsætter kulturminister Joy Mogensen (S) et lovforslag, som skal regulere tech-giganter som Facebook og Googles brug af danske mediers indhold. Lovforslaget giver medierne ny udgiverrettighed som bl.a. skal sikre, at danske medier kan modtage betaling, hvis platformene udgiver deres indhold. Danske Medier hilser forslaget velkomment.

Et sidste ord

Kun en tåbe frygter ulvetimen i Lidl!

Og kom så ud og få lidt sol i femøren inden vi tales ved igen i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12