26. juli 2021
Kære læser
Ydmygelsen er total. Du krydser målstregen efter 137 kilometers benhård cykling og løfter armene i eufori; overbevist om, at guldet er i hus. De sidste mange år har du trænet op til triumfen, haft OL i baghovedet som dét sted, hvor du skal cementere din egen overlegenhed. Kort efter jubelscenerne bliver du dog præsenteret for […]
Kære læser
I denne uge lader vi OL tale for sig selv. Se det som en sidste opvarmningsrunde, inden Føljeton vender tilbage på fuldt blus i næste uge.
Hold desuden øje med din indbakke i morgen, hvor vi står klar med en lille sommeroverraskelse. Vi vil ikke røbe for meget, men nøgleordet er “økonomi“.
Det bedste vi har set
Du er, hvad du ser
Du er, hvad du ser
Det sociale medie TikTok har ikke bare gjort millionvis af teenagere til amatørdansere – det har også en sjældent god evne til at forudsige, hvad dets brugere vil have (hvilket, langt hen af vejen, har vist sig at være dansevideoer). Faktisk er TikToks anbefalingsalgoritme ofte så præcis, at man skulle tro, den var synsk. Hvordan den reelt fungerer har dog længe været en velbevaret forretningshemmelighed. Men takket være en ny, dybdeborende undersøgelse, mener Wall Street Journal nu at have fundet nøglen til TikToks clairvoyance. Afsløringen kan ses i et 13 minutter langt, ret medrivende stykke videojournalistik.
Bjergtagende atletisme
Bjergtagende atletisme
Sportsklatring er en af de mange discipliner, der i år blevet tilføjet til OL-programmet. Egentlig burde guldfavoritten her være klokkeklar: Den 28-årige tjekke Adam Ondra, der af mange anses som den bedste klatrer i verden. Problemet er bare, at arrangørerne har pillet ved formatet, så Ondras overlegenhed nu bliver udfordret af en uventet modstander: den rendyrkede fart. The New York Times har lavet en dødlækker webfeature om Ondras dilemma. Du skal muligvis oprette en gratis konto for at kunne læse den. Til gengæld vil du få et sjældent godt indblik i vaskeægte klatrekunst.
Midsommernats Shakespeare
Midsommernats Shakespeare
Gode gamle Information har henover sommeren valgt at vende scenelyset mod William Shakespeare i en fiks lille podcastserie. Chefredaktør Rune Lykkeberg sætter bl.a. instruktør Katrine Wiedemann og skuespiller Birgitte Hjort Sørensen stævne for at diskutere nogle af de vigtigste stykker fra ‘the Bard’ – og formår heldigvis at bringe Shakespeare (nogenlunde) til live i processen.
Spisesedlen
Krydsvaccinerede får tilbudt tredje stik. De godt 150.000 danskere, der i første omgang har fået et stik med coronavaccinen fra AstraZeneca og efterfølgende et stik med enten Pfizers eller Modernas ditto, vil nu blive tilbudt en ny dosis mRNA-vaccine. Det oplyser Sundhedsstyrelsen. I flere lande anerkendes krydsvaccination ikke som en fuld vaccination, hvilket har fået flere politikere til kritisere den forskelsbehandling, som krydsvaccinerede udsættes for.
Tunesiens præsident suspenderer parlamentet. Søndag annoncerede præsident Kais Saied, at det tunesiske parlament vil blive suspenderet, mens landets premierminister, Hichem Mechichi, bliver afskediget. Til gengæld overtager Saied selv magten i samarbejde med et nyt regeringsoverhoved, som præsidenten udpeger. Udmeldingen kommer efter flere demonstrationer rettet mod regeringens coronahåndtering og landets skrantende økonomi.
USA vil fortsætte luftangreb i Afghanistan. Ifølge den amerikanske general Kenneth McKenzie har USA de seneste dage valgt at øge sine luftangreb. Det sker for at støtte de afghanske styrker i den fortsatte kamp mod Taliban. Sidstnævnte har intensiveret sin offensiv flere steder i Afghanistan, efter amerikanske og internationale styrker har trukket sig ud af landet.
Tyskland strammer indrejserestriktioner fra Danmark. Fremover skal danske turister kunne vise et gyldigt coronapas ved indrejse til nabolandet. Det står fast, efter Tyskland søndag valgte at kategorisere Danmark som et såkaldt risikoområde. Ændringen kommer i lyset af de seneste ugers stigende smittetal. Danskere, der blot skal handle ved grænsen eller køre gennem landet, bliver dog ikke berørt af de nye restriktioner.
Et sidste ord
Der findes atleter, som lever og ånder for konkurrencen. Og så findes der dem, som nok bare er glade for at være med.