26. januar 2022
Kære læser
De seneste par dage har en delegation fra Afghanistans Taliban-regime været på diplomatisk besøg i Norge på invitation fra den norske regering. Norge har en lang tradition for at beværte svære diplomatiske, udenrigspolitiske forhandlinger, og det var også det, der var i spil her. Det så meget underligt ud. Delegationen bestod af 15 mand anført […]
Kære læser
For første gang i snart 1.000 dage er S-regeringen løbet ind i alvorlige problemer: Den aftale om at ville øge arbejdsudbuddet, der blev præsenteret fredag aften – og som mest markant rummer en kraftig forringelse af dagpengesatsen til nyuddannede – kan ikke træde i kraft, før de borgerlige partier også har godkendt indholdet. Fronterne er […]
Det bedste vi har set
Et billede siger mere end 100.000 tropper
En ung soldat spejder efter fjenden knap en kilometer væk. Iført en kamuflagedragt og med et periskop i hånden der ligner en gammel sørøverkikkert, holder han øje med de 100.000 tropper, som Vladimir Putin har placeret ved grænsen. De lokale forsøger at fortsætte livet så almindeligt, som man nu kan, selvom både de og soldaterne er sikre på, at krigen er på vej. “Vi har accepteret uundgåeligheden af et angreb,“ fortæller en soldat til fotojournalisten Timothy Fadek, som har dokumenteret livet omkring den Ukrainske frontlinje i en nærværende billedserie.
Fastlåste logikker
Fastlåste logikker
“Fængselsvæsenet er ikke blot voldeligt, fordi der bedrives vold, men voldeligt, fordi tvang og disciplinering gøres til det eneste svar på en myriade af problematikker. Der er ikke behov for flere, men derimod færre fængselsbetjente og færre fængsler. Det er ikke nok at tilføje flere fængselsbetjente eller reformere et system, der har århundredes reformering bag sig og stadig er dysfunktionelt. Reformering afhjælper, men det legitimerer også systemet ved at tilføre håb til, at det kan fungere. Engang. På et tidspunkt.“ Vores venner hos Baggrund undersøger, om retfærdighed og fængselsstraf nødvendigvis hører sammen.
Hjem, kære hjem
Hjem, kære hjem
“Nogen foreslog, at han prøvede at ryge metamfetamin for at overvinde sin afhængighed af crack. Det virkede.“ Da Fernando Maya var 25 år, stak han af fra et afrusningsprogram og flyttede på gaden. Nu er han godt oppe i 50’erne; han kæmper med sit misbrug og med at opretholde den smule stabilitet, han har fundet. Journalisten Jackie Botts skildrer Mayas rejse fra Californiens stoffyldte gader til hjemmets angstfulde ensomhed – en rejse formet af samfundets halvforfejlede forsøg på at omfavne statens godt 50.000 kronisk hjemløse. For selvom den tiljublede ‘Housing First’-metode er et stærkt våben i kampen mod hjemløshed, er der stadig borgere, der tabes mellem systemets sprækker.
Spisesedlen
Regeringen vil fjerne restriktioner fra på tirsdag. Selvom Epidemikommissionens seneste anbefaling lød, at regeringen bør ophæve kategoriseringen af Covid-19 som samfundskritisk sygdom fra d. 5. februar, har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i dag oplyst Epidemiudvalget, at regeringen vil fremskynde ophævelsen til d. 1. februar. Dette betyder, at langt de fleste restriktioner vil forsvinde fra på tirsdag.
Biden truer Putin med personlige sanktioner. Den amerikanske præsident Joe Biden truer med at sanktionere Vladimir Putin økonomisk, hvis Rusland invaderer Ukraine. Han siger, at en russisk invasion vil medføre “enorme konsekvenser“. Ifølge en anonym kilde i Bidens regering, undersøger man b.la. muligheden for at erstatte importen af russisk naturgas til Europa med gas fra andre lande.
Udenrigsminister Jeppe Kofod afviser anklager fra Mali. Det sker, efter Malis regering har anklaget Danmark for hverken at konsultere regeringen tilstrækkeligt eller overholde nødvendige protokoller. “Vi og franskmændene er enige om, at det juridiske grundlag for vores deltagelse er i orden,“ siger Jeppe Kofod (S) til DR og kalder anklagerne for et “modbydeligt spil“.
USA sælger militært udstyr til Egypten. Tirsdag godkendte USAs udenrigsministerium to store salg af radarsystemer og transportfly til Egypten. Salgene har en sammenlagt værdi på 2,5 mia. dollars – knap 16,5 mia. kr. Salget finder sted, på trods af at flere politikere i Washington D.C. er bekymrede for menneskerettighedssituationen i Egypten.
SpaceX-raket på kollisionskurs med månen. Forskere forventer, at raketten vil ramme månens skyggeside d. 4. marts med en hastighed på omkring 2,58 km/s. Raketten blev opsendt i 2015 men havde ikke nok brændstof til at vende tilbage til Jordens atmosfære. Siden har den svævet i ukontrolleret kredsløb. Astrofysiker Jonathan McDowell skriver i et tweet, at kollisionen er “interessant men ikke betydningsfuld“.
Et sidste ord
Ikke nok med, at coronapandemien har givet flyskabet Deltas navn en lidt uheldig klang, så må de også bakse med sarkastiske Twitter-brugere.