25. oktober 2023

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Når bølgerne går højt

Der findes ikke dårligt vejr, kun gode muligheder for at gå i BREAKING!-beredskab og stille over til en stakkels praktikant, der står med våde gummistøvler i et vilkårligt sommerhusområde. Ja, det er vel efterhånden en hævdvunden dansk tradition, at selv de største humanitære tragedier midlertidigt må spille andenviolin, når der i stedet kan skabes en […]

Det bedste vi har set

I dag er det svært – hvis ikke umuligt – at generere overskud ved at fange, transportere og lagre CO2. Heller ikke bankerne vil betale: En undersøgelse fra konsulenthuset BCG viser, at banker er tilbageholdne med at finansiere CO2-fangst, fordi kun omkring syv pct. af projekterne på verdensplan har nået deres sidste stadie. Så hvad gør man? I dag skal det handle om pengene. /Emma Louise Stenholm


I klimakrisen har vi ikke tid til at lade markedets prissignaler dreje udviklingen

Adrienne Buller, forskningsdirektør ved tænketanken Common Wealth: “Ved at sætte en pris på CO₂ kan stater og politiske aktører meget synligt reagere på krav om handling, samtidig med at de minimerer deres eget ansvar, samt – nok så afgørende – undgår direkte konfrontation med den fossile kapital”.

Greenwashing and the False Promises of CCS and LNG


Greenwashing and the False Promises of CCS and LNG

Den internationale klimabevægelse Sierra Club uddyber, hvordan CO2-fangst kan greenwashes.

Google, Microsoft and the strange world of corporate greenwashing


Google, Microsoft and the strange world of corporate greenwashing

Techvirksomhederne kan bruge smarte regnefiduser til at undgå, at aktier i sorte virksomheder indgår i deres klimaregnskaber – mens investeringer i eksempelvis CO2-fangst gør. “Kulstofregnskab har mange bagdøre,” siger London School of Economics-forskeren Valentin Jahn hos Wired.

Det er midt på ugen, og du har brug for en tænkepause. I morgen skal vi tale om, hvor meget pengene batter, hvad CO2-fangst betyder for biodiversiteten, og om vi kan være sikre på, at det lagrede kulstof aldrig slipper op.

 

Spisesedlen

Amerikanske koalitionstropper i Irak og Syrien blev udsat for 13 angreb i den forgangne uge. Det oplyser det amerikanske forsvar. (Al-Monitor)

Otte soldater meldes dræbt i Syrien efter israelsk bombeangreb. (Reuters)

FN-rapport advarer mod krigsforbrydelser begået af militæret i Myanmar. (Humans Rights Watch)

Ukrainske myndigheder evakuerer alle børn fra 23 landsbyer i Kherson efter russisk kontraoffensiv. (The Kyiv Independent)

Racisme mod sorte vokser i Europa. Det mærkes især i Tyskland. (Deutsche Welle)

Energiselskabet Husk Power har fået over 100 mio. dollars til at anlægge solcelleanlæg i Tanzania, Nigeria og Indien. (Semafor Africa)

Malaysia forlænger aftale om udgravninger af radioaktivt materiale. Den kritiseres for ikke at dokumentere hvordan man vil håndtere reststofferne. (Benar News)

Nærsynet

Et liv uden vold eller opholdstilladelse?

Et liv uden vold – eller opholdstilladelse?

Kvinder, der er ægteskabssammenførte, kan føle sig tvunget til at blive sammen med deres partner, selvom partneren udsætter dem for vold. Det viser en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder, der bekræfter resultaterne af en lignende undersøgelse fra Justitsministeriet fra 2022: Kvinder tøver med at rapportere vold i hjemmet af frygt for at miste deres opholdstilladelse.

Istanbulkonventionen, Europarådets konvention mod partnervold, dikterer ellers, at netop disse kvinders opholdstilladelser skal beskyttes. Det er også en del af udlændingeloven, hvor det i paragraf 19 stk. 7 lyder, at kvinder ikke skal fastholdes i voldelige partnerskaber for at sikre deres opholdstilladelse. Problemet med loven – som det så ofte er tilfældet med love, der skal beskytte immigranter og flygtninges rettigheder – er så bare, at den dumper i praksis.

Ifølge Institut for Menneskerettigheder er det derfor nødvendigt med nogle nye tiltag, for at loven lever op til Istanbulkonventionen. Organisationen anbefaler, at dokumentationskravet lempes, og at Udlændingestyrelsen aktivt vejleder de voldsramte kvinder, så de ved, hvilke juridiske værktøjer de kan trække på – og at der bliver lagt større vægt på individuelle vurderinger af sagerne. Nu må vi se.

+ Hele rapporten fra Institut for Menneskerettigheder kan læses her.

++ Læs Justitsministeriets rapport her.

+++ Kvinfo har også skrevet om kønsbaseret vold.

++++ Lev Uden Vold giver et overblik over de forskellige former for vold.

Et sidste ord

Det er midt på ugen, og du har brug for en tænkepause. I morgen skal vi tale om, hvor meget pengene batter, hvad CO2-fangst betyder for biodiversiteten, og om vi kan være sikre på, at det lagrede kulstof aldrig slipper op.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12