25. oktober 2016
Kære læser
Selv om Morten Messerschmidt angiveligt tager den med ro og holder sengen i en periode efter sin stressrelaterede indlæggelse med tunnelsyn og følelsesløse underarme på akutsygehuset i Hillerød, går Dansk Folkepartis problemer ikke væk. Så hvis nogen troede, at det ville blive en grå og kedelig politisk sæson, så kan de godt tro om. Det her bliver meget kulørt. At DF’s […]
Det bedste vi har set
Det er muligvis en anelse banalt, men sådan er det ofte med de største sandheder. Vi har det med at lukke øjnene for dem, men Princeton-filosoffen Hrishikesh Joshi gør et ihærdigt forsøg på at åbne dem for os. Hvorfor har indbyggerne i den vestlige verden så meget imod at bygge mure, når visum-systemet er meget værre og mere uigennemtrængeligt, spørger han retorisk i denne lille, skarpe tekst om grænser.
Anklagerne om Donald Trumps seksuelle overgreb har allerede fået massevis af kvinder til at fortælle og tweete om at blive ”grabbed by the pussy” og andre uønskede steder. Caroline Seides historie er rigtig interessant, fordi Trump (med en smule bagvendt logik) har inspireret hende til at sige fra i en ubehagelig situation, før der skete noget fysisk. Hun beskriver flot, hvordan det kan være svært og farligt at stå ved sine principper om egne grænser og rettigheder, når feministisk teori bliver til virkelighed:
”Jeg taler måske som en god feminist på Twitter, men i den virkelige verden er jeg meget mere tilbøjelig til at føje mig end til fysisk at smadre patriarkatet. Når fremmede mænd siger, at jeg skal smile, så gør jeg det for det meste – fordi det er nemmere på den måde … Når en gruppe fyre råber ad mig fra en forbipasserende bil, holder jeg blikket rettet frem foran mig og lader som om, jeg ikke kan høre dem. Jeg er blevet trænet, som så mange andre kvinder, til aldrig at forstyrre freden.”
Instagram og Facebook censurerer billeder af nøgne kroppe. For kvinder betyder nøgen, at man kan se brystvorten. En kunstner har taget den helt iøjnefaldende konsekvens. I hendes billedserie viser kvinder overkroppen frem, men brystvorterne er photoshoppet væk. Your move, Facebook.
Spisesedlen
FN vil sige undskyld for at starte en koleraepidemi i Haiti med 400 millioner dollar. Da FN-styrker kom Haiti til hjælp efter det katastrofale jordskælv i 2010, bragte de også kolera til landet. Siden da har sygdommen dræbt cirka 9.500 indbyggere. FN’s generalsekretær Ban Ki-moon har længe insisteret på, at FN som organisation ikke kan være juridisk ansvarlig – kun ”moralsk ansvarlig”. Men nu planlægger FN at kompensere koleraofrene med en pengepakke på 400 millioner dollar og en indsats for at bekæmpe epidemien. Desværre har FN ikke pengene på stående fod.
Inger Støjberg erkender, at sager om integrationsydelse kan være i strid med EU-regler. Over 1.100 danskere blev sat på en lavere integrationsydelse, fordi de ikke har boet i Danmark i mere end syv af de seneste otte år. Men det kan være i strid med EU-retten at bruge det såkaldte bopælskrav på den måde. Det må udlændingeminister Inger Støjberg (V) nu indrømme i et svar til Folketinget.
60 er dræbt i et angreb på en politiskole i Pakistan. Oprørsgruppen Lashkar-e-Jhangvi har taget ansvar for angrebet, der varede fem timer sent mandag aften. Fem-seks bevæbnede mænd angreb angiveligt sovesalene på skolen, mens kadetterne sov.
Endnu et supersygehus overskrider budgettet. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er blevet kaldt i samråd for at undersøge, om der er sat nok penge af til at bygge de seks nye supersygehuse. Det sker, efter politikerne i Region Syddanmark i går godkendte at overskride budgettet for supersygehuset ”Nyt OUH”.
Island borer ”jordens varmeste hul”. Island er i forvejen klodens duks, når det kommer til bæredygtig energi. Landets elektricitet kommer primært fra vandkraft, mens varmen kommer fra geotermisk energi. Nu vil Island bore et næsten fem kilometer dybt hul ind i øens vulkanske undergrund for at udvinde endnu varmere magma, som kan genere omkring 10 gange så meget energi som en almindelig geotermisk ”brønd”.
Der sker ting og sager på Føljeton i dag, hvor vi får ny direktør. Søren Høgh Ipland hedder han, og faktisk har han været med næsten hele vejen som en slags ubetitlet forretningsfører og kampagnechef. Blot 27 år er han, men et velkendt navn i startup-verden, hvor han har været involveret i projekter som GoMore, Baggrund.com og Distortion. Derudover har han en baggrund fra IT-Universitetet i København, Freie Universität i Berlin og Idéhistorie på Aarhus Universitet. Han er en stjerne, og ham skal vi være glade for alle sammen.