25. januar 2023

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Tiden går, leoparderne løber

Slog man tirsdag aften op i Berlingskes onlineavis, lå en overraskende nyhed og ventede. “Tiden arbejder for Putin,“ stod der (betalingsmur) i en rubrik – og straks begyndte vores bange anelser at galopere afsted. For var der mon en vigtig LinkedIn- eller Twitter-opdatering med #jobnyt, vi havde overset? Her gik vi og troede, at Tiden […]

Kære læser

En øvelse i umage venskab

Hvad gør egentlig en god ven? At man tropper op lørdag morgen klokken otte for at hjælpe med at flytte? Eller den, der har bilen med jydekrog? En, der altid giver middag på et af de nye, smarte steder, som du så kan prale med at have besøgt? Eller er det måske i sidste ende […]

Det bedste vi har set

Tilbage til tegnebrættet

Problemet med at lede efter liv i det ydre rum er potentielt set, at vi er alt for fastlåste i vores forestillinger om, hvad liv er. Den biokemi, vi normalt tager for givet, findes måske slet ikke på andre planeter. Til gengæld er det muligt at forestille sig, at der her gøres brug af noget helt andet end nukleinsyrer som DNA. Men hvordan opdager vi så, at der faktisk er tale om liv, hvis livet slet ikke passer på vores nuværende definitioner? Dilemmaerne er mange, løsningerne indtil videre få. Det forsøger en gruppe ihærdige forskere i astrobiologi imidlertid at lave om på. Videnskabsmagasinet Scientific American har talt med nogle af dem om, hvordan jagten på rumvæsener også kan se ud.

Knap så grønspætte

Nå, vi skal til det igen: Greenwashing. Eller rettere: Et par undersøgende artikler (som bygger på et samarbejde mellem klimamediet SourceMaterial, The Guardian og tyske Die Zeit) om hvordan virksomheder som Netflix, Air France og Samsung gør sig grønnere, end godt er. En gennemgang af knap 100 mio. af de karbonkreditter, som virksomhederne har for vane at købe, viser i hvert fald, at blot en brøkdel resulterer i reelle CO2-reduktioner. Og hvad gør man så, hvis selv store klima-aktører som Verra ser ud til at sælge varm luft?

Op og ned

“Mine kollegaer, Folketingssalen, vinduerne bag talerstolen, det hele står uskarpt. Og så skarpt igen. Jeg sætter mig ned, det hele veksler mellem skarpt og uskarpt, for hvert åndedrag jeg tager.“ Altinget bringer et uddrag fra SF-profilen Jacob Marks nye selvbiografi Fartblind, der fortæller om politikerens egne oplevelser med angst og stress – her om et angstanfald midt under Folketingets åbningsdebat, der udløses, idet Jacob Mark indtager talerstolen.

Spisesedlen

Tyskland sender Leopard-kampvogne til Ukraine. Det oplyser flere tyske medier, efter kansler Olaf Scholz har været under pres i flere måneder. “Det var en sej beslutning, det tog alt for lang tid, men i sidste ende var beslutningen uundgåelig. Det er en god nyhed for det voldsramte og tapre ukrainske folk,“ bekræfter Marie-Agnes Strack-Zimmermann, forperson for Forbundsdagens forsvarsudvalg.

Tre danske Oscar-nomineringer offentliggjort. Tirsdag offentliggjorde Oscar-akademiet nomineringerne til årets prisuddeling. Her blev instruktør Simon Lereng Wilmonts A House Made of Splinters nomineret til bedste dokumentarfilm, mens Anders Walters Ivalu er nomineret til bedste liveaction-kortfilm. Også den danske filmklipper Mikkel E.G. Nielsen modtager en nominering for sit arbejde på The Banshees of Inisherin (som der i øvrigt er mere om længere nede i nyhedsbrevet).

Flere profiler forlader Nye Borgerlige. Tirsdag meddelte først folketingsmedlemmet Mikkel Bjørn, at han forlader partiet, og sidenhen lød det også fra Malte Larsen og Mitchel Oliver Vestergaard, der er henholdsvis formand og næstformand i Nye Borgerlige Ungdom, at de følger trop. Ifølge Mikkel Bjørn kan han ikke se sig selv under formandskandidat Lars Boje Matthiesens ledelse, hvorfor han skifter til Dansk Folkeparti.

Etisk Råd vil opdatere reglerne for rugemødre. Fremover skal det ifølge rådet være nemmere at få børn ved hjælp af rugemødre i Danmark. Eksempelvis anbefales det, at rugemødre skal kunne få fertilitetsbehandling og hjælp på danske hospitaler. “Vi har opdaget, at vi i Danmark er for restriktive, og det kan vi ikke forklare. Derfor vil vi gerne gøre det lettere for par at bruge en rugemor, som udelukkende gør det for at hjælpe parret,“ udtaler formanden for Etisk Råd, Leif Vestergaard.

EU-Kommissionen foreslår syvårsplan for truede bier. Godkendes forslaget, forpligtes medlemslandene til at etablere flere buzz lines, korridorer, hvor bier skal kunne “bevæge sig rundt i Europa“, ligesom man vil “øge overvågningen“ af insekterne. I dag frygtes hver 10. bi- og sommerfuglearter at blive udryddet. Det skyldes bl.a. forurening og klimaforandringer.

Et sidste ord

Åh, oversættelsens kunst er svær at mestre. Alligevel må man gøre forsøget.

Hipp hurra, kølletryne! Ses i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12