25. august 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Drømmenes Amerika

Det er godt og vel weekend, så vi må hellere stemple ind og se, hvad den amerikanske underholdningsindustri har gang i. Onsdag kunne man eksempelvis overvære et interessant nyt gameshow kaldet “debat mellem de republikanske præsidentkandidater, minus Donald Trump”, og huhej for en omgang. De deltagende virkede perfekt castede, særligt når det kom til at […]

Det bedste vi har set

 

Magtens maskerade

“En talentfuld mand”, der begik nogle “seriøse fejl i sit liv”, beskrev Vladimir Putin torsdag den nu formentlig afdøde chef for Wagner-gruppen Jevgenij Prigosjin. Vi ved ikke, om det er den russiske præsident, der står bag flystyrtet, men tvetydigheden er ikke tilfældig. Den moderne spin – inspireret af den russiske militærdisciplin maskirovka (maskering) – handler netop om at forvirre fjenden og skabe uforudsigelighed. Lars Trier Mogensen dissekerer tidens nye überspin. Fra Føljetons sommerskole.

Læs første afsnit af serien her →

“Man ved, at der er noget på færde, når det danske triumvirat – statsminister Mette Frederiksen (S), forsvars- og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) – pludselig iler til Flyvestation Skrydstrup på en højhellig søndag, alt imens kronprinsesse Mary tilfældigvis er til dansk-ukrainsk gudstjeneste i nærliggende Haderslev Domkirke,” startede chefredaktør David Dragsted ugen, der stod i forsvarspolitikkens tegn.

Og at der var noget på færde, fik han da på mange måder ret i: Ikke kun forstillede og fjogede PR-fotos for skåltalepressen og pludselige F16-donationer, men også nyhederne om Jakob Ellemann-Jensen (V), der ikke længere ville være forsvarsminister, selvom han “elsker Forsvaret”, og Wagner-lederen Jevgenij Viktorovitsj Prigosjin, der tilsyneladende er død. Og så er der alt det, der skete uden for krigsbilledet:

 

Nederlandene nominerer udenrigsminister Wopke Hoekstra som kandidat til posten som EU-kommissær. Det bekræfter premierminister Mark Rutte. Dermed kan Hoekstra afløse 62-årige Frans Timmermanns, der var kommissionens vicepræsident med ansvar for unionens klimapolitik. Han meddelte i juli, at han i stedet vil lede en venstrealliance i efterårets valgkamp på hjemmefronten. (Financial Times)

 

Den brasilianske højesteret har med ni stemmer mod en enkelt afgjort, at homofobisk hadetale kan straffes med fængsel i to til fem år. Faktisk var det allerede strafbart at udtrykke sig hadefuldt om LGBTQIA+-miljøet, men nu gælder det altså også, hvis man gør det om enkeltpersoner. I Danmark er hadforbrydelser omfattet af straffeloven, mens kun få domme har ført til sigtelser. (AFP)

 

Blackrock støtter færre og færre klimatiltag. Investorerne i verdens største kapitalforvalter har tilsyneladende masser af idéer til, hvordan milliarderne bedre kunne fordeles til sociale eller grønne projekter. I en ny rapport slår virksomheden fast, at de støtter bestyrelsen 89 pct. af tiden, og at de “mange forslag var for vidtrækkende, manglede økonomisk værdi eller simpelthen var overflødige.” (Bloomberg)

 

Slut med sushi. Efter Japan er begyndt at sende vand fra Fukushima-ulykken i Atlanterhavet, har det kinesiske toldvæsen nedlagt forbud mod at importere fisk og skaldyr fra hele Japan. Hongkong forventes at gøre det samme. Ifølge en række forskere er frygten for stråling ubegrundet og overdrevet, og en række sushirestauranter vil ikke lade det radioaktive spildevand stå i vejen: “Hvis du kan lide det, spiser du det. Der er ikke noget at gøre.” (BBC)

 

Danskere forsvinder fra Bruxelles. Selvom Skandinavien i dag er relativt godt repræsenteret i EU-institutionerne, er stillingerne blevet mindre attraktive for unge diplomataspiranter. Det mener en række embedsfolk, der er ved at forberede et slag mod Kommissionen og vil gøre op med den geografiske ubalance. Det er ikke kun et spørgsmål om HR, men om politiske interesser – og kan sende Danmark på “kollisionskurs” med lande som Italien, Bulgarien og Grækenland. (Politico)

 

Endnu en skovbrand er brudt ud i Grækenland, denne gang i byen Alexandroupoli i Evros-regionen få kilometer fra den tyrkiske grænse. Her fandt brandfolk tidligere på ugen lig fra mennesker, de mener kan være flygtninge. På nettet har der siden kørt en række falske historier om at migranterne selv skulle have påsat brandene – ligesom de skulle have udvekslet skud mod politiet. Det har den græske regering afvist. (France24)

 

Mugshot af Donald Trump. Det er “uden fortilfælde”, siger en amerikansk universitetsprofessor om billedet, der netop er offentliggjort af amtsfængslet i Fulton Country i delstaten Georgia, hvor den tidligere amerikanske præsident har været anholdt, men nu er løsladt mod kaution. “Af alle de millioner, måske milliarder af billeder, der er taget af Donald Trump, kan det her stå som det mest berømte. Eller berygtede.” (The New York Times)

Kureishi og sex

Den britiske forfatter Hanif Kureishi mangler stadig førligheden i flere af sine lemmer, men fortsætter ufortrødent med at sende underholdende nyhedsbreve – The Kureishi Chronicles – af sted til sine nu over 15.000 abonnenter. I udgaven her skriver han om at have mistet sin seksualdrift. “Jeg ser nu på seksualitet fra en anden synsvinkel, nemlig den uinteresserede iagttagers. Jeg undrer mig over, hvorfor alle snakker om det, og hvorfor folk er villige til at risikere deres ry og rygte for, hvad der for mig nu virker som en lidt ligegyldig omgang spænding.”

Angst, håb og handling

De unge klimaaktivister Esther Michelsen Kjeldahl og Christine Roj er med i forfatterkollektivet bag det lille, fine, anbefalelsesværdige manifest Retfærdig naturbevarelse. Her er de gæster i podcasten Tårekanalen, hvor de fortæller om at finde energien til at handle, når man nogle gange er skræmt fra vid og sans. Kan også høres hos Spotify og Apple.

+ Find Retfærdig naturbevarelse her. Eller læs et uddrag.

Taget til efterretning?

“Samsam-sagen” er ikke bare et tilfredsstillende bogstavrim, det er også en fortsat besynderlig – og potentielt skandaløs – historie om et muligt justitsmord. Torsdag begyndte den opsigtsvækkende retssag i Østre Landsret, hvor den 33-årige terrordømte Ahmed Samsam nu forsøger at få fastslået, at han rent faktisk havde et samarbejde med de danske efterretningstjenester PET og FE. Og så er det jo perfekt timing, at DR står klar med en ny, medrivende dokumentarserie, der opridser hele menageriet.

Kokainmilits redder regnskoven

Kokainmilits redder regnskoven

I Colombia har klimakampen fået en usandsynlig allieret: Ivan Mordisco leder en milits, der kontrollerer Guaviare-regionen, hvor regnskoven fældes meget hurtigt – og han skyer ikke nogen midler for at beskytte hverken skoven eller militsens kokainproduktion. Selvom Mordiscos militser er effektive, er colombianske ngo’er dog ikke i lutter begejstring over den nye dreng i klassen.

Jagten på de gode batterier

Måske, måske, måske. Flere og flere start-ups arbejder på at lave batterier, der kan opbevare energi i naturlige materialer som sand, salt og sten. I denne ret spændende artikel har Washington Post bl.a. besøgt virksomheden Polar Nights Energy i Tampere, Finland.

Et sidste ord

Hvad er mest sexet: en Bentley eller biblioteket? Vi ved godt, hvad vi vælger.

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12