25. august 2021
Kære læser
“Er I her for at gøre rent?”. Umiddelbart kan det lyde som et lavpraktisk spørgsmål, eller som en tilforladelig forespørgsel. De mulige svar rummer imidlertid skræmmende perspektiver, foruroligende store perspektiver. Spørgsmålet kan nemlig ses som en slags politisk Rorschach-test. For hvem er I egentlig, og hvad vil det sige at gøre rent? Tankevækkende nok faldt […]
Kære læser
I de kommende dage vil forfatter og Føljeton-ven Carsten Jensen skrive om tragedien i Afghanistan. Dette er første del af serien. Den britiske filosof Isaiah Berlin gav engang en vigtig definition på en tragedie. En tragedie indtræffer, når to stridende parter begge har ret, men kun den ene af dem får det. Forholdet mellem […]
Det bedste vi har set
Glimmer var bare ikke lige ham
Glimmer var bare ikke lige ham
Charlie Watts, Rolling Stones’ trommeslager, er død efter nogen tids sygdom, 80 år gammel. Fin nekrolog i The Guardian: ”Fra sit udkigspunkt bagerst på scenen iagttog Watts the Stones’ bemærkelsesværdige rejse og tillod fra tid til anden sig selv et gådefuldt smil, men holdt sig altid på afstand af den kavalkade af sex, stoffer og spektakulære overskrifter, som fulgte bandet rundt om i verden”.
+ En tråd på Twitter med exceptionelt gode portrætfotos af Charlie Watts.
++ Dengang i 1984 da Charlie Watts fik nok af Mick Jagger og gav ham en ordentlig en på bærret (fra Keith Richards’ selvbiografi).
+++ 17 minutter langt interview med en tænksom Watts fra 1966, hvor han lufter sin ambivalens over rockstjernelivet og Rolling Stones’ succes. Som en skriver i kommentarfeltet: ”Har Charlie nogensinde været ung?”
++++ Interview med BBC fra 1986, hvor Charlie Watts lufter sin ambivalens over rockstjernelivet. Som han siger: Hvis vi har optrådt i fem år, har vi måske brugt 20 år på at vente. Det var det år, han var blevet virkelig træt af forsanger Mick Jagger.
Den personlige pris
Da Sophie Zhang blev fyret som data scientist ved Facebook, var hun i tvivl om hun turde sige det højt. Men hun besluttede sig for at afvise en 64.000 dollars aftrædelsesaftale med forbud mod at kritisere virksomheden, og afslørede i stedet i et facebookopslag, hvordan Zuckerberg og kompagni konsekvent ignorerede beviser på, at falske profiler manipulerer valgresultater verden over. Nu fortæller hun til MIT Technology Review, hvordan kampen kom med et langt større offer: At måtte skjule sin transkønnethed for ikke at aflede opmærksomheden fra budskabet i et land, hvor kønsidentitet er endnu mere omdiskuteret end herhjemme.
Überschwemmung
Überschwemmung
”Der findes det skønne tyske ord katastofe-demens. Mennesker – altså os – glemmer altid ting meget hurtigt”. DR har besøgt de to tyske byer Erftstadt og Bad Neuenahr-Ahrweiler, der begge blev hårdt ramt af sommerens oversvømmelser. Her taler de lokale om ufattelige vandmasser, hvordan regn nu virker gåsehudsfremkaldende og hvad man gør, når ens hjem pludselig bliver revet væk. Elefanten i rummet kommer også på tale: Hvad klimaforandringerne mon vil betyde for byernes fremtid.
Spisesedlen
Verdensbanken fryser bistand til Afghanistan. Verdensbanken har besluttet at stoppe støtten til udviklingsprojekter i Afghanistan, efter Taliban har overtaget kontrollen med landet. Det siger en talsmand for Verdensbanken, få dage efter at også Den Internationale Valutafond (IMF) har frosset betalingerne. Siden 2002 har Verdensbanken ydet ca. 33,5 mia. kr. i støtte.
+ På et pressemøde udtalte USA’s præsident, Joe Biden, at man er ”på vej” til at afslutte evakueringen af amerikanere og afghanere, der har hjulpet myndighederne, inden den planlagte deadline den 31. august: ”Jo før, jo bedre. Men det afhænger af Talibans fortsatte samarbejde”, lød det fra præsidenten.
+ Herhjemme kunne udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyse, at der fortsat er omkring 60 personer på den såkaldte danskerliste tilbage i Afghanistan, men at regeringen ikke kan ”garantere, at alle kommer ud inden for deadline”.
Repræsentanternes Hus godkender budgetplan. Efter hårdknudeforhandlinger mellem Demokraternes ledere og moderate partifæller, blev en budgetplan på 3,5 billioner dollars tirsdag godkendt med snævert flertal i Repræsentanternes Hus. Ingen republikanere stemte for vedtagelsen, der ses som afgørende for realiseringen af præsident Joe Bidens infrastrukturplan.
Algeriet afskærer diplomatiske forbindelser til Marokko. Algeriets udenrigsminister, Ramdane Lamamra, anklagede tirsdag nabolandet for ”fjendtlige handlinger”, herunder anvendelse af spionudstyr. Marokko kritiseres desuden for håndteringen af konflikten i Vestsahara, der i årevis har ført til spændinger, men ikke siden 1998 har betydet et egentligt diplomatisk brud.
Danmark vinder åbningskamp ved de paralympiske lege. Det danske landshold i kørestolsrugby, som for første gang er udtaget til de paralympiske lege, vandt tidlig onsdag morgen 54-53 i åbningskampen mod de forsvarende mestre fra Australien. Legene afholdes i Tokyo, hvor de danske atleter foruden kørestolsrugby skal dyste i taekwondo, bordtennis, svømning og atletik.
Morten Messerschmidt skifter advokat. Dansk Folkepartis næstformand, der har anket dommen på seks måneders betinget fængsel for svig med EU-midler og dokumentfalsk i Meld og Feld-sagen, skifter nu sin advokat Peter Trudsø ud med Peter Schradieck fra advokatfirmaet Plesner. ”Nogen gange er der brug for friske øjne på en sag”, skriver Messerschmidt i et opslag på Facebook.
Et sidste ord
Herhjemme skal vi ikke længere leve med mundbindskrav. Så nu er det andre, der sidder med aben.
Fortsat god onsdag – vi ses i morgen.