24. november 2016
Kære læser
Et 9-årigt barn, som vi kender særdeles godt her på redaktionen, kom i går hjem med en tegning, som han glædede sig meget til at vise frem. Man kunne straks se, at den forestillede en teknisk konstruktion, der mindede lidt om kunstnerparret Peter Fischli & David Weiss’ værk ‘Der Lauf der Dinge‘ (1987) eller måske […]
Det bedste vi har set
Donald Trump har indledt sit nye professionelle forhold til den politiske presse på sin egen facon. Først med en gedigen sviner på et ”off the record”-møde i Trump Tower, som hurtigt kom ”on the record”, da Trump langede ud efter navngivne journalister og beskyldte hele standen for en gennemløgnagtig valgdækning. Umiddelbart efter lykkedes det New York Times at få ham til at stille op til en lang rundbordssnak med avisens fremmeste journalister (efter sigende efter, at Trumps kommende chief-of-staff Reince Priebus havde forsøgt at tale ham fra det). Her lød der helt nye toner fra Trump, som både luftede muligheden for, at global opvarmning kunne have noget med menneskelig aktivitet at gøre, og at waterboarding måske alligevel ikke er en god ide, og at New York Times i øvrigt er en ”stor, stor amerikansk juvel”.
+ Frank Bruni sad med ved interviewet, og han gik ganske paf derfra ved tanken om, hvor lidt Trump faktisk har tænkt over sine standpunkter. Hans fleksibilitet kan både blive en gave og en forbandelse, afhængigt af hvilke rådgivere han omgiver sig med. Indtil videre tyder hans valg af kolleger på det sidste.
+ Jon Schwarz fra The Intercept har en høne at plukke med journalisterne på New York Times. De forspildte en gylden chance for at gå til Trump som fortjent, mener han. Spørgsmålene var for slappe, der blev ikke fulgt ordentligt op på svarene, og mange emner kom aldrig på bordet. Arthur Sulzbergers stillede det første spørgsmål, og til hans forsvar gik ironien nok tabt på skrift: ”Jeg tænkte, at jeg vil starte med at spørge, om du har noget, du vil starte med, før vi bevæger os videre til de nemmeste spørgsmål, du kommer til at få under denne administration?”
Spisesedlen
Torsdag er over 10.500 offentligt ansatte blevet fyret i Tyrkiet. Det oplyser den tyrkiske arbejdsmarkedsminister, Mehmet Müezzinoglu. Fyringerne sker på baggrund af mistanke om tilknytning til det kurdiske parti PKK. Siden kupforsøget i juli har over 125.000 offentligt ansatte mistet deres job – de fleste på grund af mistanke om opbakning til kupforsøget.
Det lyder som en tyk konspirationsteori, men alt har som bekendt vist sig at være muligt i amerikansk politik. Har russiske hackere infiltreret stemmemaskinerne? Det har flere og flere Hillary Clinton-støtter mistanke om, så de kræver, at stemmerne bliver talt op igen. Nu har Jill Stein, der selv var præsidentkandidat for The Green Party, rejst 2,5 millioner dollar til en omtælling i de afgørende stater Michigan, Pennsylvania og Wisconsin. Hacker-teorien opstod, da en computerekspert på University of Michigan opdagede statistiske afvigelser i stemmerne. Men den første, som råbte op om en ”rigged election”, var nu Donald Trump. Konspirationsteorierne skriver sig selv.
Det er en myte, at mennesket er den mest morderiske dyreart. Forskere har sammenlignet, hvor ofte 1.000 forskellige arter har dræbt medlemmer af egen art. Dataene går helt tilbage til den ældste stenalder, cirka 2,5 millioner år f.v.t. Resultaterne viser, at to procent af menneskeheden er døde ved andre menneskers hånd. Men de samme tal ses hos mange andre arter, for eksempel chimpanser, som har en drabsrate på 4,5 procent. Racer som næsehorn, heste og egern er også overraskende morderiske. Mange voldelige arter lever i flok, hvor der kan opstå konflikter og magtkampe. Undtagelsen er flagermus, der har en meget sund samarbejdskultur.
Lars Løkke gider ikke at møde op til samråd om Ban Ki-moon-brev. Folketingets Udlændingeudvalg har indkaldt statsministeren, udenrigsminister Kristian Jensen og udlændingeminister Inger Støjberg til samråd om, hvorfor resten af Folketinget ikke fik lov at se et brev fra FN’s generalsekretær, som kritiserede den danske smykkelov. Men de tre ministre har ikke tænkt sig at møde op. De bryder almindelig god Christiansborg-praksis, fordi ”sagen efter vores opfattelse er fuldt belyst,” som statsministeren skriver i et brev.
Fra januar måned bliver det sværere at skifte karrierevej. En lov, der træder i kraft i det nye år, betyder nemlig, at hvis du har én uddannelse, kan du ikke påbegynde en ny, hvis den er på samme niveau eller lavere. For Sofie, der fortæller sin historie i Politiken, betyder det, at hun ikke kan skifte fra jobbet som journalist til at blive sygeplejerske. Begge dele er nemlig bacheloruddannelser, og den nye lov gør, at Sofie ikke kan søge ind på sygeplejerskestudiet – heller ikke hvis hun selv betaler.