24. august 2023
Kære læser
Som forfatter tilbringer man meget tid i sit eget selskab. Man sidder der på sit kammer badet i skærmens blå lys og sipper måske engang imellem til en kop brevte fra Medova, som en venlig sjæl med mellemrum stiller uden for ens dør. Det er ikke for ingenting, at de kalder forfattergerningen verdens ensomste arbejde. […]
Det bedste vi har set
Djævlebogen af Asta Olivia Nordenhof
Djævlebogen er forfatter Asta Olivia Nordenhofs (f. 1988) anden del af en romanserie i syv dele om mordbranden på Scandinavian Star. I det første bind Penge på lommen fra 2020 blev kapitalismekritik serveret i en søgen efter kærlighed. “En fuldstændig overlegent god bog,” skrev vi dengang. Nu forsøger Nordenhof at besvare spørgsmålet, som første del stillede: Er det muligt at elske under kapitalismen? Føljeton bringer her et uddrag.
Længe leve kartoflen
Temaet for dette års udgave af festivalen Golden Days er ‘På landet’. I den forbindelse er den falsterske forfatter Knud Romer blevet sat til at skrive om kartoflen. Der er påfaldende mange tal i hans overskuelige tekst, men minsandten også en opskrift: “Du steger løg og kogte kartofler i skiver på en pande med olie (plus lidt forårsløg for friskhed). På en anden pande steger du noget revet ost til en pandekage – gerne parmesan, men ikke for tør – og hælder de karamelliserede løg og kartofler ovenpå. Dæk det med et lag revet ost. Når bunden slipper, hæld det på en tallerken og vend den over i panden. Fortsæt med at stege det, indtil den anden side er sprød – og sørg for, at du kan vælte omkuld et blødt sted efter første bid.” Det der – det er ikke skrevet af en mand, der er ved at opgive ævred, sådan som Romer ellers har det med at give indtryk af.
I Hull skal du ikke spille bold
For enden af en blind vej i den engelske by Hull har politiet været forbi og sat skilte op: Dér må børn ikke længere spille bold. Som i en troværdig V for Vendetta-parodi fulgte denne udtalelse med: “Alt boldspil klassificeres som asocial adfærd.” Derfor er journalist og dj Oliver Keens blevet vred. Hvorfor må britiske børn ikke larme, lege eller have det sjovt – og hvorfor har sure voksne og biler mere ret til ro og plads?
Som forsvarsminister, som pensionskasse
Hvis man skal redegøre for, hvor danske penge er investeret, er det en god idé at kigge hos det, Danwatch kalder “autokratiske og korrupte lande”. Igen er det pensionskasserne, den er gal hos: De har nemlig købt statsobligationer i bl.a. Cameroun, Uganda og Rwanda. Citat: “Man smider pengene direkte ned i statskassen, og hvad der så sker med dem derfra, er nærmest umuligt at holde snor i.” Uheldigt.
Spisesedlen
Seks lande, herunder Saudi Arabien og Iran, er inviteret til BRIKS-samarbejdet. (The Independent)
Tyskland investerer 1 mia. euro i AI efter at have skåret i digitaliseringsbudgettet med 99 pct. (Bundesministerium für Bildung und Forschung og EUObserver)
Japan sender behandlet vand fra Fukushima-ulykken ud i Atlanterhavet, og det er naboerne blevet sure over. (Al-Jazeera)
Indisk rumfartøj er landet på Månens sydpol. (Indian Space Research Organisation)
Nærsynet
Katten efter musen
Der gik præcis to måneder fra Wagner-gruppens chef Jevgenij Prigosjin vendte sig mod sin tidligere allierede Vladimir Putin, til at han onsdag aften angiveligt døde i et flystyrt. “Han elsker jubilæer, og han hader forrædere,” siger Rusland-kender Julia Ioffe om den russiske præsident, selvom det endnu ikke officielt er bekræftet, om og hvordan flyet rent faktisk styrtede. Ifølge Ioffe er der dog meget, der tyder på, at Putin har leget en omgang mus og kat: “Den vil tage en bid, lade den vise tegn på liv, tage den op og prøve at dræbe den igen, drille den lidt; for så til sidst at dræbe den […] Det er præcis, hvad Putin gør, og hvad vi vidste, han ville gøre.”
+ Se også hendes portræt af kokken Prigosjin.
++ Fra hotdogsælger til lejesoldat.
Et sidste ord
Verdens hyggeligste by? Det kunne meget vel være Nara i Japan.
Føljeton går på nyhedsjagt igen i morgen. Ses da!