24. april 2018

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Alt er bare for sjov

Den mest kontante debat foregår ikke længere i aviser eller på fjernsynet. Og heller ikke i dagtimerne. Når mørket sænker sig, gløder de sociale medier, særligt på Twitter: Om natten forvandles statsminister Løkke Rasmussen til privatpersonen Lars. Tidligt i morges – eller sent i nat, afhængigt af døgnrytme – genopstod to fænomener, som i længere […]

Kære læser

Hellere uddannelse end uran

Ved den afsluttende partilederrunde forud for det grønlandske valg tirsdag havde de forskellige partier travlt med at snakke om nye lufthavne og fiskekvoter. De tre gymnasieelever og førstegangsvælgere Moses, Kristine og Angunnguaq er alle 18 år og har svært ved at se sig selv i valgsnakken. De savner konkrete forslag, og stod det til dem, handlede valgkampen om bedre uddannelse. For det er den, der skal løfte samfundet.

Det bedste vi har set

Avicii og den vilde ungdom

Avicii og den vilde ungdom

En af verdens største dj’s, den svenske Avicii, døde fredag d. 20. april, bare 28 år gammel. Men hvor stort et navn han var, kan være svært sådan rigtigt at forstå, med mindre man har nogle præsente minder knyttet til Avicii-hits som fx ‘Levels’, ‘Wake Me Up’ og ‘Hey Brother’. Det er tilfældet med en række unge mennesker, som Vice har talt med i det her interessante feltarbejde. Vi kommer omkring både Mallorca, Ibiza og Skotland, pushere forklædt som politibetjente, det første kys og kunsten at rulle en joint. ”Solen var fremme hele dagen, og vi var alle sammen fulde på en mark uden nogen som helst bekymringer, ha ha,” siger den 20-årige skotte Emma.

 

Jürgen Klopp siger det, som det er

Jürgen Klopp siger det, som det er

Det er ikke hverdagskost, at en person, der beskæftiger sig med fodbold på topplan, udviser nogen former for intellektuelle evner. Derfor bliver man så glad, når man ser Liverpool F.C.’s tyske cheftræner, Jürgen Klopp, sige nogle begavede ting om Trump og Brexit og Europa. ”Jeg kan ikke sige, om Tyskland er blevet mere åbent. Hvis du spørger de forkerte mennesker i Tyskland, vil de sige: ‘Ja, vi vil have et hegn til at holde fremmede ude, kan I lave det lige så højt som [Berlin]muren’. Europa har været mærkelig de seneste par år. Jeg kan godt lide at stå på ski i Østrig, men de skubber bare immigranter videre til fru Merkel. At være leder i den situation er ingen fornøjelse. Der er ingen nemme løsninger,” siger den 50-årige Klopp i det her glimrende interview i The Guardian. Og her siger han noget af det samme i et lille videoklip fra Channel 4 – delt på Facebook af Guy Verhofstadt, der er leder af Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa i Europa-Parlamentet.

Det eneste, Donald Trump tænker på

Det eneste, Donald Trump tænker på

Salon har et interview med journalisten David Cay Johnston, som har dækket Donald Trump i 30 år og skrevet to bøger om ham. Han siger, at der er en pæn risiko for, at Trump vinder valget igen i 2020. Og nej, svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt Trump er en ideolog: ”De 44 tidligere præsidenter var alt muligt forskelligt. Der var kloge folk og dumme folk, der var folk med uangribelig integritet såsom Barack Obama og Jimmy Carter, der var absolutte slyngler som Warren G. Harding. Vi har haft en morderisk racist i Det Hvide Hus, hvis portræt nu hænger i det ovale værelse og kigger ned på Trump. Hvad der kendetegnede alle disse præsidenter – og særligt Chester Arthur, som minder mest om Trump – er, at de alle forsøgte at gøre USA bedre i deres tid. Donald Trump er en mand med et desperat behov for at blive tilbedt. Han er en tom beholder, det totalt modsatte af Henry David Thoreau – ‘et ureflekteret liv’. Hans eneste filosofi er glorificeringen af Donald.”

Mordet, der rystede Island

Mordet, der rystede Island

I Danmark har vi den modbydelige ubådssag at følge med i, men islændingene har fået deres helt eget bestialske kvindemord at blive forfulgt af. Landet med verdens laveste mordrate har måttet se sig selv i øjnene oven på det meningsløse mord på 20-årige Birna Brjánsdóttir. The Guardian udfolder historien grufuldt og begavet som tekst og podcast og kommer helt til bunds i Islands historie og selvforståelse.

Auteur Trier indtager Det kongelige Teater

Auteur Trier indtager Det kongelige Teater

Det måtte komme. Danmarkshistoriens bedste tv-serie – ja, den er bedre end Matador – er netop blevet sat op som teaterstykke. Lars von Triers Riget, hvor han i øvrigt genbrugte så mange Matador-skuespillere, som det overhovedet var muligt, får nyt liv på Det Kgl. Teater. Det er ikke første gang, at von Triers manuskripter afprøves på teaterscenen. Og det er vist heller ikke det bedste forsøg. Ole Blegvad fra blog-mediet POV International har været inde og se stykket, og han slutter sin anmeldelse med et citat – fra Bulder: ” Jo, porten til Riget er så sandelig begyndt at åbne sig. Den lille Mary er vendt hjem, Judith har fået sit barn. Planer er udført, og konklusioner er nået. Alligevel virker det hele mere som en ny begyndelse, end som en afslutning. Måske gør dette Dem utryg. Måske har det, vi har vist Dem, gjort Dem utryg”.

Spisesedlen

Ny forskning: Tidlig screening for tarmkræft øger chancen for overlevelse. Forskere fra Regionshospitalet Randers har i et nyt stort studie slået fast, at chancen for at opdage tarmkræft, før den har bredt sig, er tre gange højere, når man siger ja tak til en screening. Studiet sammenligner data fra godt 1,5 millioner danskere opdelt i to grupper. Den ene blev fra marts 2014 til juni 2015 screenet for tarmkræft, mens den anden gruppe ikke blev undersøgt. Blandt de screenede blev der opdaget dobbelt så mange tilfælde af tarmkræft end blandt de ikke-screenede.

Armeniens premierminister trækker sig efter massive demonstrationer. ”Jeg har taget fejl,” lød det i en kort pressemeddelelse fra Serzh Sargsyan. ”Gadebevægelsen er imod mit embede. Jeg indfrier jeres krav.” Sargsyan, der har været Armeniens præsident siden 2008, blev 17. april taget i ed som premierminister, men folket ville ikke have ham og har demonstreret ti dage i træk, skriver The New York Times.

Finlands regering indstiller forsøg med borgerløn. For tiden modtager 2.000 tilfældigt udvalgte arbejdsløse finner en månedlig ydelse på cirka 4.200 kroner, men ”regeringens begejstring er aftagende. De har afvist en yderligere finansiering,” udtaler den finske borgerlønsekspert Olli E. Kangas, som er en af designerne bag borgerlønsprogrammet (og i øvrigt tidligere professor ved Center for Velfærdsforskning på Syddansk Universitet). BBC forklarer nærmere.

Senatsudvalg godkender Mike Pompeo som udenrigsminister i USA. Donald Trumps nominerede til posten som ny udenrigsminister i USA, tidligere CIA-direktør Mike Pompeo, er med et snævert flertal nået igennem den første store forhindring i Senatet. Kort tid inden afstemningen i Senatets udenrigsudvalg ombestemte den republikanske senator Rand Paul sig og meddelte, at han alligevel ville bakke op om Pompeo. Dermed endte afstemningen i udvalget med stemmetallet 11-10. Nu går godkendelsen af Pompeo videre til samtlige Senatets 100 medlemmer. Her ventes han at blive godkendt senere på ugen.

Over 50 ukendte værker af Asger Jorn fundet i kælder. Værkerne er lavet på baggrund af håndskårne linoleumsplader, der er beregnet til at trykke med. Pladerne er blevet fundet i Asger Jorns brors kælder. Asger Jorn afleverede dem angiveligt i 1940’erne i en kuffert til broren, Vagn Ove Jorn, som fik besked på at passe godt på dem. Her har værkerne ligget frem til Vagn Ove Jorns død, hvor familien fandt pladerne, da huset skulle tømmes. (Vagn Ove Jorn tog navneforandring fra Jørgensen til Jorn samtidig med broren i 1945.)

Et sidste ord

Okay, det kører for internettet i de her dage, så derfor får du to fremragende fotos fra Twitter (de er lige gode). 1) ”Det her ligner et renæssancemaleri.” Og 2) ”Hvilket Pink Floyd-album er det?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12