23. november 2020

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

En dag med overvejende solskin

I betragtning af hvor optaget mennesket er af vejret, taler vi påfaldende lidt om, hvordan vejret har været. Et par medarbejdere her på Føljeton har engang arbejdet sammen med en ældre kollega, der fra hoften kunne redegøre for, hvordan vejret havde været i Danmark på en hvilken som helst dato fra ca. 1970 og frem. […]

Kære læser

Sarkozys fald

For en kort stund lignede den 65-årige tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy en mand, der var klar til et politisk comeback. Han var klar til igen at indtage præsidentposten. I dag indtager han i stedet en retssal, hvor han står anklaget for korruption i en historisk sag for Frankrig. Den højredrejede Sarkozy indtog præsidentposten i […]

Det bedste vi har set

Munk eller mukker?

Munk eller mukker?

Hvad har reformator Martin Luther og klimaaktivist Greta Thunberg tilfælles? Deres munkeagtige tilværelse og protestantiske syn på verden, naturligvis. De to forskere Thomas Mohnike og Søren Blak Hjortshøj udruller ovre hos Atlas, hvordan Thunberg nærmest er den perfekte arketype på en sekulær, skandinavisk munk – på godt og ondt: ”Der er uendeligt meget arbejde, der stadig skal gøres, og det er den selvdisciplinerede etisk-baserede livsførelse, der er hendes vigtigste middel i den videre kamp, som det var for de første missionerende kristne. Der er samtidigt stor iver efter at hive hende ned fra moralens høje piedestal”.

Frygter Obama for demokratiet?

Frygter Obama for demokratiet?

Barack Obama udgav for nylig sin seneste selvbiografi A Promised Land, en moppedreng på godt 800 sider. I den forbindelse har han taget en snak med The Atlantic om bogen og – surprise! – det amerikanske demokrati. Det er lidt langt – og til tider floskelfyldt – men bestemt ikke uinteressant. Og så er det jo en meget god genvej, hvis ikke man lige føler for at tygge sig igennem A Promised Land. 

Magtens mystiske kabale 

Magtens mystiske kabale 

I hjertet af enhver god konspirationsteori står idéen om en global sammensværgelse af elitære mennesker, der styrer verden i det skjulte. Ja, faktisk er tanken så potent, at den findes i alt fra nazismen til QAnon-bevægelsen. Men hvorfor vil mennesker så gerne tro, at en lille gruppe mennesker kontrollerer verden med machiavelliansk klarsyn og snilde? Historiker og bestsellerforfatter Yuval Noah Harari undersøger sagen i New York Times.

Spisesedlen

Regeringen præsenterer udspil til grøn skattereform. I udspillet lægger regeringen op til at bruge 4,5 mia. kr. på en såkaldt ”grøn kickstart” fra 2021 til 2025. Blandt andet vil det blive muligt for virksomheder at afskrive anskaffelsessummen på maskiner med 25 pct. Samtidig vil regeringen ved at hæve energiafgiften sikre CO2-reduktioner på 0,5 mio. ton i 2025. På trods af anbefalinger fra Klimarådet er der ikke fundet plads til nogen ensartet CO2-afgift i den foreslåede skattereform.

WHO advarer om mulig tredje bølge i Europa. WHO’s særlige COVID-19 udsending David Nabarro skoser i et interview i schweiziske Solothurner Zeitung den europæiske indsats under coronakrisen. Nabarro påpeger, at de europæiske lande ikke gjorde nok for at forebygge en anden bølge i sommers. Samtidig varsler WHO-manden, at en trejde bølge vil komme tidligt næste år, hvis den nødvendige, smittebekæmpende infrastruktur ikke bygges nu.

G20-topmøde lukker med løfter om vacciner til fair priser. Søndag udstedte gruppen (der er en sammenslutning af verdens rigeste lande samt EU) en sluterklæring, hvori det blandt andet fastslås, at man vil gøre alt for at sikre rigelige forsyninger af COVID-19-vacciner til en retfærdig pris. Saudi-Arabien agerede vært på årets topmøde, der blev afviklet online som følge af coronapandemien.

Oxford-vaccine er 70 pct. effektiv mod COVID-19. Det oplyser samarbejdspartnerne Oxford University og medicinalvirksomheden AstraZeneca. Det foreløbige tal bygger på tidlige data fra vaccinens såkaldt tredje testfase. Forskere fortæller dog samtidig, at vaccinen muligvis kan være helt op til 90 pct. effektiv ved den rette dosering.

Petworld er blevet solgt til tysk konkurrent. Kæledyrskæden, der har 36 butikker i Danmark, vil fra 1. januar blive overtaget af Maxi Zoo. Dermed står Maxi Zoo til at få over 70 kæledyrsbutikker i Danmark. Petworlds moderselskab PW Administration – der ejer konceptet og de fleste af butikkerne – præsterede et overskud på 12,2 mio. kroner i 2019.

Et sidste ord

Hvis det her er soundtracket til resten af din dag, så kan den næsten kun blive god. Vi ses igen i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12