23. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hil ungdommen! Drøm, og drøm stort!

Kære læser I dag er en stor dag for ungdommen. For i går stod det klart, at Danmark efter alt at dømme får sin yngste borgmester nogensinde. I dag er derfor dagen, hvor ungdommen har endeligt kommunalpolitisk bevis på, at den vil fremad i livet. Den socialdemokratiske Christina Krzyrosiak Hansen skal lede Holbæk kommunes godt 70.000 […]

Kære læser

”Ikke et minut for lang og ikke et minut for kort”

I dag har den svenske filminstruktør Ruben Östlunds spillefilm The Square premiere i landets biografer. Den er allerede blevet kanoniseret med blandt andet guldpalmerne ved årets Cannes Filmfestival. Men hvad mener de danske anmeldere i dagens aviser? Oliver Stilling samler op og går på jagt efter selvstændige holdninger.

Det bedste vi har set

Inde i hovedet på The Minds of 99

Inde i hovedet på forsangeren af The Minds of 99

Siden det danske band The Minds of 99 kickstartede deres karriere i 2015, da de åbnede Roskilde Festivals Orange Scene, har de lidt været nogle anmelder-darlings. For nyligt udgav de albummet Solkongen del 1, og i den forbindelse har mediet Noisey lavet et portræt af bandets karismatiske forsanger, Niels Brandt. Men det er ikke noget helt almindeligt portræt. Artiklen er nemlig udgivet med alle hans kommentarer til journalistens tekst, hvilket giver os andre et endnu bedre indblik i musikerens krøllede hjerne. Billederne er i øvrigt skudt af fotografen Daniel Hjorth, som Føljeton har fornøjelsen af at dele kontor med. Ham er vi stolte af.

Den kolde krig er nu – lige nu

Den kolde krig er nu – lige nu

De kalder den ‘The Bridge of No Return’, broen, der går hen over den demilitariserede zone, som adskiller Syd- og Nordkorea. Her står tiden stille, næsten som ved Checkpoint Charlie i Berlin under den kolde krig. Og så alligevel ikke, for det er nutid. Lige nu står soldater fra begge sider og peger på hinanden med ladte våben. Forleden blev den tavse terrorbalance imidlertid brudt kortvarigt, da nordkoreanske soldater pludselig åbnede ild: For første gang i 30 år forsøgte en nordkoreansk grænsevagt ensomt og desperat at flygte ind i Sydkorea, men undervejs blev han beskudt af sine kolleger med AK-47automatvåben. Gennemhullet og forslået fik han dog lige akkurat krabbet sig over grænsen. I bogstaveligste forstand en fængslende beretning. Se videoen her.

Når en helt bliver til et monster

Når en helt bliver til et monster

Skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabet i Hollywood. Den verdensomspændende #metoo-kampagne har udstillet nogle af verdens mest prominente filmfolk som kvindehadende sexforbrydere, og heldigvis lader de nu endelig til at blive bremset. Men hvad stiller vi op med de værker, de efterlader? For nok har nogle af filmkunstens genier vist sig som monstre, og mange af os er blevet forrådt af vores største idoler, men bør vi forkaste deres kunst på samme måde, som vi forkaster kunstneren? I The Paris Review forsøger skribenten Claire Dederer at finde et svar på, hvad man stiller op, når ens favoritfilm er lavet af et monster.

Harry Potter-fans er bare bedre mennesker

Harry Potter-fans er bedre mennesker

Her på redaktionen har vi en lille, men meget insisterende gruppe af hardcore Harry Potter-fans. I en længere periode har de gået og udviklet en teori om, at mennesker med hang til historier om britiske kostskolebørn på kosteskafte er bedre mennesker end andre. Man tror, det er løgn, men nu lader det til, at videnskaben giver dem ret. Et nyt studie viser, at hvis du identificerer dig med Harry Potter, så er du sandsynligvis også mindre fordomsfuld over for fx minioritetsgrupper. Så hvis du er ude i noget selvforbedring, kan du roligt skrotte selvhjælpsbøgerne og finde Harry Potter og De Vises Sten frem.

Matematikeren og jagten på den forsvundne by

Matematikeren og jagten på den forsvundne by

Her er et pitch til verdens kedeligste Indiana Jones-film: Indiana Jones tager til det moderne Tyrkiet, finder nogle ældgamle kvitteringer, sætter sig ned og laver en algoritme og finder derefter frem til en række glemte oldtidsbyer beliggenhed. Det bliver nok ikke nogen storsællert af en film, men hvis den alligevel skulle blive lavet, så kunne den faktisk med en vis ret starte med ordene ”Baseret på virkelig hændelser”. Arkæologer har fundet en masse stentavler med oplysninger om handel mellem glemte antikke byer, og når man sætter alle disse oplysninger ind i en matematisk algoritme, bliver det muligt for forskerne at regne ud, hvor de antikke byer har ligget. Det er ikke så sejt som en mand med en hat og en pisk, men det er fandme smart!

Spisesedlen

Dansk Folkeparti får første borgmester. Efter tilbagegang i 69 af landets 98 kommuner er det alligevel lykkedes for Dansk Folkeparti at få deres allerførste reelle borgmesterpost: Karsten Nielsen bliver ny borgmester på Læsø, Danmarks mindste kommune, hvor Dansk Folkeparti i alt fik 288 stemmer.

Esben Lunde under nye anklager for vildledning. Venstres miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen mistænkes for at have tilbageholdt vigtig viden om det danske havmiljø. Kvælstofniveauet i danske fjorde viser sig at være markant højere, end man hidtil har troet.

Corydon ny chefredaktør på dagbladet Børsen. For under tre år siden var han socialdemokratisk topminister, nu skal han stå i spidsen for Danmarks mest liberalistisk avis: ”Bjarne Corydon har en dyb forståelse for, hvordan kræfter som digitalisering og automatisering transformerer vores samfund og virksomheder,” lyder det fra Karmo Kaas-Lutsberg, direktør for Bonniers business-to-business-forretning, der ejer Børsen. Selv udtaler Corydon: ”Mit udgangspunkt er til enhver tid at sikre en indædt uafhængighed af politiske interesser, af ideologi og af særinteresser.”

Aftale underskrevet om Rohingya-muslimerne. Bangladesh har netop indgået en aftale med regimet i Myanmar om tilbagesendelse af flygtninge fra det forfulgte muslimske Rohingya-mindretal. Flere nødhjælpsorganisationer advarer mod tvungen deportation af tusinder tilbage til en utryg skæbne.

Kontroversiel flygtninge-ø ryddes af politi. Australien har længe haft asylansøgere placeret på den fjerne ø Manus Islands, men valgte tidligere på året at lukke ‘centeret’, da indespærringen blev dømt ulovlig. Lige nu er politi fra Papua Ny Guinea ved med vold at fjerne de sidste mænd på øen – der ellers har forsøgt at demonstrere mod deres usikre fremtid.

Et sidste ord

Ting bliver væk, fordi man glemmer, hvor man har lagt dem. Nøgler forsvinder i sofaen, penge forsvinder i jakkelommen, og bilen forsvinder på parkeringspladsen foran Føtex. Heldigvis finder man ofte sine ting igen. Men nogle gange går der tid. Den her mand brugte ti år på at komme i tanke om, hvor han parkerede sin bil.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12