23. juni 2021

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Uefa tog lokkemaden og sagde nej

Hvis du har arbejdet med inkompetente, forfængelige chefer, der tror, at ledelse er det samme som at sige nej til alting, så kender du muligvis dette lille trick: Du er i gang med et projekt, som er nået til et stadie, hvor du har brug for chefen for at komme videre. Du kommer ind på […]

Kære læser

Löfvens skæbne kan ramme Frederiksen

Truslen fra Enhedslisten er ikke meget anderledes. Ligesom det svenske venstrefløjsparti Vänsterpartiet mandag valgte at vælte den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven, har Enhedslisten også markeret en rød linje over for Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Det svenske kaos kan også blive dansk virkelighed. Hvis de aktuelle forhandlinger om en reform af kontanthjælpssystemet ikke fører til […]

Det bedste vi har set

Historiske boblere

“Har du nogensinde kigget på de små bobler, som danner sig ved bunden af et vandfald? Skummet, som består af små bobler? De mindste går i stykker og forsvinder øjeblikkeligt… Det er sådan, et menneskes liv er,“ skrev den græske satiriker Lukian for små 2.000 år siden. Og Lukian er langt fra den eneste, der gennem historien har været fascineret af bobler som en allegori for… ja, tilværelsen. Jstor Daily er gået i arkiverne for at undersøge, hvorfor vi mennesker bare ikke kan slippe boblestudierne.

Skrivebordsrejser

Begynder udlængslen at trække? Men har du endnu ikke lyst til eller mulighed for at forlade den hjemlige danske idyl? Så har vi fundet den perfekte løsning: En hjemmeside, der giver dig mulighed for at rejse virtuelt rundt i storbyer som Paris, Bangkok og Tokyo, endog med forskellige transportmuligheder og lydspor fra lokale radiostationer. Det er næsten som at være der selv.

Den danske Pimpernel

Skøn Twitter-tråd fra historiker Karen Gram-Skjoldager om den ukendte diplomat Gabriele Rohde, der bag kulisserne arbejdede for at “påvirke Danmarks stilling og rolle“ under Anden Verdenskrig. Vi blev for alvor solgte ved anekdoten om, at Rohde under sit arbejde i Folkeforbundet i 1940 skulle evakuere fra Schweiz til London via Sydfrankrig, og her “måtte“ drikke sig mæt i cocktails, fordi hun ikke kunne finde mad. Man forstår godt, at rejsen ifølge Rohde selv var “den Røde Pimpernel værdig“.

Spisesedlen

Apple Daily drejer nøglen om. Den pro-demokratiske hongkongske avis vil trykke sin sidste udgave lørdag i denne uge. Det oplyser avisens bestyrelse. Apple Daily, der blev stiftet af rigmanden og aktivisten Jimmy Lai, har med sin systemkritiske linje længe været en torn i øjet på Kina, der systematisk har strammet grebet om Hongkong. Fem ledende skikkelser på avisen, herunder chefredaktør Ryan Law, blev i sidste uge anholdt og beskyldt for at true den nationale sikkerhed.

Nationalbanken opfordrer igen til indgreb på boligmarkedet. “Der er behov for tiltag nu, der kan øge robustheden på boligmarkedet,“ skriver Nationalbanken i en ny analyse. Der lægges bl.a. vægt på, at prisstigningerne på boligmarkedet under coronakrisen “har været større, end hvad udviklingen i f.eks. renter og indkomster tilsiger“. Konkret foreslår Nationalbanken tiltag såsom en lavere skatteværdi på rentefradraget og et krav om afdrag for de boligejere, som har størst gæld.

Vatikanet vil bremse forslag om at kriminalisere homofobi. Tirsdag bekræftede Vatikanet, at den engelske ærkebiskop Paul Richard Gallagher har afleveret et brev til den italienske ambassade, hvori den italienske regering advares mod et lovforslag, som vil gøre homofobi forbudt. Ifølge Vatikanet vil en sådan lovændring nemlig begrænse kirkens “tankefrihed“. Avisen The Irish Times kalder den katolske kirkes indgriben “uhørt“.

Japans regering foreslår firedages arbejdsuge. I regeringens nyeste økonomiske retningslinjer indgår en anbefaling om, at virksomheder lader deres ansatte vælge, hvorvidt de vil arbejde fire eller fem dage om ugen. Regeringen håber bl.a., at den forkortede arbejdsuge vil øge forbruget og gøre det nemmere for virksomhederne at holde på kvalificeret arbejdskraft.

Bech-Bruun skal tilbagebetale millionbeløb. Østre Landsret har onsdag givet Advokatnævnet medhold i, at advokatfirmaet Bech-Bruun skal tilbagebetale det salær på 3,5 mio. kr., som de modtog ved en undersøgelse for Skatteministeriet i forbindelse med den såkaldte udbytteskandale. Bech-Bruun valgte at foretage undersøgelsen, selvom de også havde rådgivet tyske North Channel Bank, der senere blev straffet for at have deltaget i svindlen med udbytteskat.

Et sidste ord

Sommerferien er på vej, kan du mærke det?

Hold det flydende, til vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12