23. juli 2021
Kære læser
Vi håber, du sidder godt, for nu får du altså lige en vild historie fra det virkelige liv. Onsdag mundede et gidselsdrama i et topsikret svensk fængsel ud i, at 20 kebabpizzaer til den nette sum af 1.700 svenske kroner blev leveret til kachottens dør. Her havde to indsatte fået nok af at ruske tremmer, […]
Kære læser
Den første dominobrik faldt, da Uffe Elbæk annoncerede, at han trådte tilbage som leder af Alternativet. Siden da har de grønne partier været trukket ned i en dødsspiral. En stribe af personintriger, der har spredt sig fra parti til parti, har således fået lov til fuldstændigt at overskygge klimadagsordenen. Mest spektakulært er Alternativet blevet trukket […]
Det bedste vi har set
Lidt renæssancekunst til din løbetid?
De entreprenante folk bag pornohjemmesiden PornHub har fundet en måde at gøre en af verdens største uudnyttede kilder til seksuel stimulans – den klassiske malerkunst – tilgængelig for folket. I en ny app har de samlet en række af kunsthistoriens mest, hvad skal vi sige, eksplicitte malerier og i nogle tilfælde pimpet dem med en tissemand eller en sædklat hist og her. Det har fået det verdensberømte Uffizi-galleri i Firenze til at sagsøge PornHub. Dog ikke af forfængelighed men af hensyn til ophavsret. Som altid handler det nemlig om samtykke.
10 år efter 22. juli
Sofie Rosten Løvdahl var 16 år gammel, da hun den 22. juli 2011 lå gemt under en køjeseng under attentatet på Utøya. Dengang blev hun rørt over den opbakning, de overlevende modtog, men i dag er hun nervøs for, at berøringsangst overfor højreekstremisme kan få historien til at gentage sig: “Der er en reaktion i samfundet i dag, hvor man i stedet for at tale om ekstremismen giver plads til yderligtgående stemmer i debatten. (…) Vi er nødt til at forstå, at vi ikke er vaccineret mod den slags angreb. Højreekstremismen ulmer overalt i Vesten.“ Det er Kristeligt Dagblad, der bringer interviewet.
Når truslen kommer indefra
Det startede med en rengøringsmand, der fandt en pistol på et lufthavnstoilet, og endte med afsløringen af et højreekstremistisk netværk indenfor tysk politi og militær. Ligesom Norge og resten af Vesten har Tyskland de senere år været tvunget til at stille sig selv det ubelejlige spørgsmål: Hvad gør man, når truslen kommer indefra? The New York Times står bag den fremragende podcastserie Day X om et potentielt militærkup, national identitet og frygten for, at historien skal gentage sig selv.
Spisesedlen
Flere oversvømmelser rammer Kina. Den voldsomme regn, der tidligere på ugen skabte store oversvømmelser i Henan-provinsen, har bevæget sig nordpå mod Xinjiang-provinsen. Her faldt 260 mm regn på to timer og har fanget tusindvis af mennesker uden adgang til drikkevand. Kinas præsident, Xi Jinping, har endnu ikke besøgt de berørte områder, men foretog i stedet et overraskelsesbesøg til Tibet, som den første kinesiske leder i 30 år, skriver The Guardian.
Store hjemmesider rammes af netværkssammenbrud. Torsdag kunne store hjemmesider som Amazon, UPS og McDonald’s ikke tilgås, mens YouSee og Nordeas hjemmesider herhjemme var lagt ned i et par timer. Det skyldes en teknisk fejl hos internetinfrastrukturfirmaet, Akamai. “Trafikken er blevet så enorm på nettet. Men nettet er slet ikke bygget til den form for trafik,“ udtaler chef for IT-sikkerhedsorganisationen DKCert, Henrik Larsen, til DR.
Rekordmange familier søger om feriehjælp. Det fortæller organisationer som Dansk Folkehjælp, Blå Kors og Mødrehjælpen, der uddeler feriehjælp og arrangerer sommerlejre for økonomisk pressede familier. I år har mængden af ansøgere været rekordstor, og det skyldes coronakrisen, som har ramt de fattigste hårdest, mener organisationerne.
Argentina lancerer ikke-binære ID-kort. Som det første land i regionen har Argentina indført muligheden for, at nonbinære borgere kan skrive et ‘x’ fremfor et køn i deres identifikationspapirer. “Der er andre identiteter end mand og kvinde, og de må respekteres,“ udtalte landets præsident, Alberto Fernández, ved præsentationen af det nye dokument og sagde derudover, at der findes “tusinde måder at elske og blive elsket og være glad på.“
Et sidste ord
I en kamp mellem Facebook-ejer Mark Zuckerberg og en gruppe dedikerede hundeejere, hvem ville så vinde? Du kender jo godt svaret, men klik bare alligevel.
Vi ses på mandag!