23. december 2016
Kære læser
Der er noget ved julens klichéer, der ikke er til at holde ud: Den momentane og pludselige næstekærlighed, fred på jord, overvurderingen af familiens betydning, kærligheden, eftertænksomheden, tilbageblikket, børnenes lysende øjne, julehitsene, ja, selv de klichéer, der handler om knuste drømme, fulde forældre, overtræk og de, der handler om, hvor forfærdelige julens klichéer er, kan […]
Det bedste vi har set
Vi er mange, der er blevet enige om, at 2016 ikke går over i historien som det fedeste år. Krig, kaos, død og Trump synes at have stjålet dagsordenen, men faktisk er det slet ikke så slemt, som det umiddelbart virker. Se nu denne kurve, der er tegnet på forskellige kerneområder siden 1820. Fattigdom, demokrati, analfabetisme, børnedødelighed og krig – det hele synes at gå i den rigtige retning.
Det samme budskab klinger fra teknologimagasinet Wired, der her overbevisende argumenterer for at USA er blevet mere og mere venstreorienteret og tolerant – også efter Trump.
Det er ikke kun i kurver og teknologimagasiner, fremskridtet i verden kan aflæses. For 15 år siden stillede talkshowværten og komikeren Ellen DeGeneres sig frem på forsiden af Time Magazine og bekendtgjorde: ‘Yes, I’m gay’, og det gav et ramaskrig. Men her 15 år efter har det hæderkronede, brede og seriøse populærvidenskabelige magasin National Geographic ryddet forsiden til transseksuelle under med overskriften: ‘Gender Revolution’. Denne gang heldigvis uden skrig. Hele magasinet og temaet er tilgængeligt her, og det er super spændende.
Efter et år med overraskelser som Trump, Dylan og Brexit kan man godt foranlediges til at stille spørgsmålet: Gætter kommentatorerne og de intellektuelle debattører nogensinde rigtigt? Det har Daniel Johnson fra Wall Street Journal i hvert fald gjort, og det er der kommet en super cool og klog kommentar ud af.
Man skal naturligvis ikke nøjes med at tænke på dem, der har for lidt, én gang om året, men dækningen af dem har det med at intensiveres op mod jul, og så skal man jo heller ikke stå af – sådan bare for at være på tværs. Her i Euroman har hjemløseavisen Hus Forbi fået en prominent placering med en ret enkel, men stærk artikel om, hvad der får en hjemløs til at føle sig hjemme.
Spisesedlen
Donald Trump vil øge atom-arsenal. Stik modsat de seneste tiårs nedrustningspolitik har USA’s nyvalgte præsident meddelt i et tweet, til chok for alverdens statsledere, at rustningskapløbet skal genoptages – med endnu flere atomsprænghoveder.
Vaccine virker mod ebola. Endelig har forskere fundet en effektiv kur mod den dødelige virus, der har hærget dele af det vestlige Afrika. Resultaterne i tidsskriftet The Lancet giver grund til stor optimisme.
Dansk-kurdisk guerilla-kvinde løsladt. Østre Landsret har ophævet varetægtsfængslingen af 23-årige Joanna Palani, som tidligere har kæmpet ved fronten mod IS-bevægelsen i Syrien – og fik udrejseforbud fra Danmark ved hjemkomsten.
Terror-mistænkt er skudt i Milano. Den tunesiske mand Anis Amri, som angiveligt stod bag lastbil-terrorangrebet i Berlin, hvor 12 mennesker blev dræbt, har i nat selv mistet livet i konfrontation med politiet i Milano.
Putin afviser indblanding i Trump-valg. Ved årets ceremonielle pressemøde med Ruslands præsident Putin afviste han pure enhver indblanding i det amerikanske præsidentvalg – og gentog ligefrem Trumps forklaring: ”Måske blev hackingen udført af en mand i en sofa?”