23. august 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Dystre Mettes mørketal

For to uger siden udsendte Justitsministeriets Forskningskontor en rapport på 174 sider med titlen Tryghedsundersøgelse 2021. Der var ikke så meget at rafle om; hvordan man end vender og drejer tallene i den, taler de så tydeligt sprog, at overskriften på ministeriets pressemeddelelse ikke kunne være anderledes: ‘Trygheden stiger i Danmark’. Det forholder sig sådan, […]

Kære læser

Kampen om (streaming)tronen

“Det er ikke tv, det er HBO,“ lyder HBO’s gamle, ret selvtilfredse slogan. Hvor små-irriterende udsagnet end måtte være, har tv-netværket længe haft noget at have det i: Ville man tidligere have kvalitetsserier, der var mere og andet end ligegyldige krimier og soapede dramaer designet til at fastfryse folk i en apatisk zombietilstand foran fjernsynet, […]

Det bedste vi har set

Her hviler Hr. Knurhår 

“Clarence var 18, da han døde – på de fleste andre gravpladser er det forfærdelig ungt. Men på denne gravplads i Hardsdale, New York, er 18 et godt, langt liv.“ Clarence er Mariah Careys kat, der ligger begravet ved siden af hundredevis af andre kæledyr på en kirkegård til netop det formål. Men hvordan sørger man over et kæledyr? Vil andre forstå, hvis man har brug for en gravplads for at mindes en pelset, men tæt ven? Må man melde sig syg fra arbejde? I et boguddrag reflekterer forfatter E.B. Bartels over, hvorfor man i de fleste kulturer ikke ved, hvordan man skal sørge over tabet af et dyr.

Mad er magt

Kan stater få indflydelse gennem mad? Kan en kok udøve diplomati? Svaret er ja: Vejen til en (stats)mands hjerte går gennem maven. Fænomenet hedder gastrodiplomati og beskriver, hvordan et land kan promovere sin madkultur for at forbedre sit image og opnå økonomiske fordele. Thailand har eksempelvis brugt pad thai til at ændre landets ry som sexturismedestination, og Spanien brugte madlavningskurser til at komme ud af en økonomisk krise. I Foreign Policy kan du læse, hvordan kimchi, jamón og spisepinde påvirker verdensordenen.

“Rigtig“ dansker

“Da jeg var syv år, så jeg for første gang en rulletrappe, rugbrød med mellemlægspapir og en flad papkasse med 24 låger med slik i,“ fortæller værten Fatimah Gabriella i en ny podcastserie Perkologi. I hver episode deler et panel med minoritetsbaggrund deres oplevelser med at være dansker mellem to (eller flere) kulturer. Man kan fx høre journalist Ayşe Dudu Tepe fortælle, at hun først som voksen lærte at spise med kniv og gaffel, eller musiker Sivas Torbati tale om, at man som udlænding i Danmark skal arbejde hårdere for at bevise sit værd. Serien har allerede tre afsnit – giv det et lyt!

Spisesedlen

Pakistans tidligere premierminister sigtet ved landets antiterror-lovgivning. Det sker, efter Imran Khan truede politi og retsvæsen i en tale foran sine tilhængere i weekenden. Her anklagede han også politiet for at torturere en af hans nære støtter. Imran Khan, der blev premierminister i 2018, måtte i maj gå af efter et mistillidsvotum i parlamentet.

København bliver alligevel ikke verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Det er meldingen fra Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), og teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL). Borgmestrene mener, at manglende støtte fra statslige puljer har gjort, at kommunen ikke kan nå målet om CO2-neutralitet i tide.

Bangladesh lukker skoler en ekstra dag om ugen for at spare strøm. Høje priser på brændstof som følge af krigen i Ukraine har ført til mangel på energi i Bangladesh. I sidste måned måtte landets ti dieseldrevne kraftværker lukke, og derfor igangsætter regeringen nu tiltag for at spare på strømmen. Udover at lukke skoler en ekstra dag om ugen, vil regeringskontorer åbne en time senere end normalt.

Haitianere går på gaden i protest over inflation og kriminalitet. Tusindvis demonstrerede mandag i Haiti mod stigende leveomkostninger, bandekriminalitet samt mangel på benzin og diesel. Demonstranterne kræver, at landets premiereminister, Ariel Henry, træder tilbage. Inflationen i Haiti er i øjeblikket på 29 pct., mens priser på basisvarer som fx ris er mere end firdoblet.

Skatterevisorer retter skarp kritik mod Skatteministeriet. Kritikken drejer sig bl.a. om mangel på et system til inddrivelse af persongæld samt “væsentlige brud på love og regler“ i Skatteministeriets opkrævning af grøn ejerafgift og vægtafgift for udvalgte transportmidler. Også sidste år fandt Statsrevisorerne regelbrud og forvaltningsmangler i Skatteministeriet.

Et sidste ord

Vi ved stadig ikke helt, om LinkedIn er det bedste eller værste sociale medie. Til gengæld kan vi nu skrive den perfekte, virale LinkedIn-opdatering. 💪

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12