22. november 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den omvendte Trump

Forestillingen om, at der ”reelt” har været afholdt folketingsvalg inden for de seneste 48 timer, er så bizar, at den umiddelbart falder i kategorien ‘post-faktuel’, altså løgnagtig. Ikke desto mindre turnerede Anders Samuelsen, Liberal Alliances leder, i går med netop denne surrealistiske forklaring på, hvorfor partiet nu er vendt rundt på en tallerken – og […]

Det bedste vi har set

Jan Sonnergaard (1963-2016)

I går kom den triste nyhed frem, at forfatteren Jan Sonnergaard er død kun 53 år gammel. Som Informations Rune Lykkeberg skriver i sin nekrolog stod han alene i dansk litteratur. ”Hensynsløs, voldsom og så følsom, at han registrerede sitrende ting mellem mennesker, vi andre først fik øje på, når han havde skrevet dem.” Nekrologen er fin og rørende, men er bag en betalingsvæg, så vi har samlet de bedste frigivne tekster om Sonnergaard – alle sammen på hver deres måde rørende og fine tekster om et af dansk litteraturs største navne.

+ Politikens Jes Stein Pedersen har skrevet nøgternt og oplysende om hans ret imponerende karriere – også efter succesdebuten.

+ Informations Kristen Bjørnkjær har nærmest skrevet en slags personkarakteristik.

+ Vennen Henrik List med vanlig tilbagelænet provostil.

+ Selv Sonnergaards litterære ærkefjende Lars Bukdahl har skrevet virkelig fine ord om ham på sin blog.

+ I 2011 bragte månedsmagasinet Euroman et stærkt lille interview med Sonnergaard. På spørgsmålet om, hvilken begivenhed der havde haft størst betydning for ham, svarede han udgivelsen af sin debutbog, Radiator (1997): ”I løbet af meget kort tid gik jeg fra at være en langtidsledig, som familie og venner foragtede og latterliggjorde, fordi han var sådan en taber, til at være en højt gageret medieperson, som de hadede og bagtalte, fordi de var så misundelige. Ingen havde regnet med det gennembrud, heller ikke forlaget. Mindst af alle jeg selv.”

White America

Man har naturligvis længe haft fokus på det racistiske hvide USA. Siden slavetiden har det været et tilbagevendende tema i landets historie, men det er, som om der med valget af Trump er ved at blive skrevet nye kapitler. I hvert fald taler bevægelserne selv om en vækkelse af Trump, og flere medier har intenst dækket de grupper, der nu vil ind og påvirke præsidenten, og som tilsyneladende er kommet tættere på end nogensinde. LA Times har forsøgt at tegne et portræt af de personer, der nu rejser til Washington for at opnå indflydelse, og New York Times har et ret vildt interview med Richard B. Spencer, der er en slags leder for det, der i brede termer kaldes Alt-Right-bevægelsen, ligesom Atlantic har offentliggjort video-optagelsen af den tale, han holdt i weekenden, hvor han heiler for Trump og ‘sejr’. Det er skørt, men det er sgu også skræmmende.

+ Så er det altså godt, vi har en ret besindig pave her i verden, der i voldsomme vendinger i weekenden fordømte anti-islamiske udtalelser og racisme.

Prøv at forstå dem med musik

Men hvis du gerne vil forstå det Amerika, hvor dette hvide USA udspringer fra, og hvis du gerne vil tættere på en forståelse af, hvad det egentlig er, der har fået folk til at stemme på Trump, skal du ifølge vores egen Lars Trier Mogensen lytte på folk-sangeren James MacMurtry. Han begriber det bedre end nogen politisk analytiker på CNN.

Hygge

For en dansker er der ikke noget bedre end at læse udlændinges udlægning af vores lille land. Det skulle da lige være, når det er lavet så morsomt og stærkt, som Charlotte Higgins fra The Guardian har gjort i denne longread om ‘Hygge’.

Spisesedlen

Situationen i Aleppo er gået fra forfærdelig til skrækindjagende. Det er konklusionen fra FN’s humanitære leder, Stephen O’Brie, oven på den sidste uges intensive bombardementer af Øst-Aleppo. Siden tirsdag i sidste uge har det syriske regime med opbakning fra Iran og Rusland intensiveret kampene i det oprørsstyrede Aleppo, hvilket har haft katastrofale følger for byens 250.000 civile: De sidste hospitaler er blevet ødelagt, mad og nødhjælp er sluppet op, alle ruter ud af byen er spærret, og mindst 375 civile er dræbt. Leder af FN’s børneagentur, Geert Cappelaere, siger det meget klart: ”Børn burde ikke dø på hospitaler på grund af bomber, og de burde ikke dø i skoler.”

60.000 mennesker sidder lige nu fanget i græske flygtningelejre. Siden aftalen om lukkede grænser blev indgået mellem EU og Tyrkiet, har flygtningene hobet sig op i særligt græske flygtningelejre – og Europa er blevet ligeglade. Sådan lyder kritikken fra Røde Kors mod EU her til morgen. Vil du vide mere om tilstanden i de græske flygtningelejre, bragte Føljeton tilbage i oktober en artikel om situationen på Lesbos, som den ser ud efter aftalen mellem EU og Tyrkiet.

EU-penge er blevet misbrugt til at føre Brexit-kampagne. En gruppe i Europaparlamentet, som er domineret af det britiske og EU-kritiske parti UKIP skal tilbagebetale 1,3 millioner kroner. Skattekronerne er blevet misbrugt til at føre valgkamp ved det engelske valg i 2015 og Brexit-afstemningen i år. ”UKIP har i årevis været beskyldt for at være korrupt og spilde skatteborgernes penge. Hykleriet er betagende,” siger Europaparlamentets vicepræsident Ulrike Lunacek. Det lyder bekendt.

En ny chip gør det muligt at specialfremstille medicin til patienter af afrikansk afstamning. Det hvide privilegium rækker langt ind i lægevidenskaben, hvor medicin i årevis er blevet udviklet specifikt til kaukasiske patienter. Der findes langt flere genetiske variationer blandt sorte end hvide. Alligevel er der meget langt mellem specialdesignet medicin til patienter med afrikanske rødder. Men en ny chip med millioner af genetiske variationer, som er udbredte i Afrika, skal hjælpe forskere med at udvikle skræddersyede behandlinger til sorte.

Danskernes krav for at acceptere indvandrere som ægte landsmænd er blandt de skrappeste i Europa. Det er lettere at blive accepteret som hollænder, svensker og tysker end som dansker, viser en ny ph.d-afhandling. 35.000 mennesker fra 19 lande er blevet bedt om at vurdere vigtigheden af forskellige kriterier for nationalitet, og i Danmark er statsborgerskab eller sprogkundskab altså ikke nok for at blive accepteret som dansk. Her håndhæver vi også de såkaldte ”uopnåelige kriterier” som dansk slægtskab, at være kristen og at være født i landet.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12