22. februar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I corona til halsen

Ser du ‘I hus til halsen’ på DR1? Nej? Det kan ikke være rigtigt, det gør alle da – det handler jo om danskerne. I det opbyggelige tv-show, der netop er gået ind i sin niende sæson, er der en ejendomsmægler, som minder en smule om Mette Frederiksen. Line Franck har – med lidt god […]

Kære læser

Coronakamp udstiller generationskløft

Eksperimentet med at isolere alle landets børn er ved at slå fejl. Monumentalt fejl. Efter at have været adskilte fra hinanden i månedsvis – uden daglig og social kontakt til jævnaldrende – er titusindvis af danske børn nu ved at bukke under. Forskere fra Syddansk Universitet har målt og vejet en skoleklasse under corona-nedlukningen og […]

Det bedste vi har set

Frygt ikke AstraZeneca 

Frygt ikke AstraZeneca 

Medicinalvirksomheden AstraZeneca har ikke været så heldige på det sidste. Selvom de har været nogle af de første til at have en effektiv coronavaccine klar, har virksomheden været omgærdet af kontroverser. EU har brokket sig over manglende leverancer, og imens har visse eksperter spekuleret i, om AstraZeneca-vaccinen er mindre effektiv end sine pendanter fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Det har ført til en hel del skepsis mod AstraZeneca. Men som Der Spiegel beretter, er det ikke bare uberettiget – det truer også den samlede vaccineindsats.

Kafka for en mindre pandemi 

Kafka for en mindre pandemi 

Pandemien ramte, og pludselig blev alle enige om at se Contagion på repeat og nærlæse Albert Camus’ Pesten i jagten på en eller anden dybere coronaforståelse. Som New Statesman fortæller, er det dog faktisk nok at læse gode gamle Franz Kafka. For hvem har egentlig forstået klaustrofobien bedre end ham? ”Disse to følelser – en klaustrofobi som ikke har brug for et bur, og en skyldfølelse som ikke har brug for nogen forbrydelse – er centrale for pandemiens psykologi. De danner også grundlaget for Kafkas liv og værk”.

Den syriske vinter 

Den syriske vinter 

Historiker Rami Zouzou har forfattet en god gennemgang af Syriens nyere, tumultariske historie i Eftertryk i et forsøg på at forstå landets nuværende situation. Det er både interessant og halvtrist læsning: ”Foråret er for længst løbet ud i en meget lang vinter. Med historien in mente kan den sagtens vare 10 år endnu. For den kamp, der tog sin begyndelse i 1946, fortsætter nu i det 21. århundrede på tiende år. De stridende parter kæmper nemlig ikke for at etablere demokrati eller komme af med en brutal diktator. De fortsætter et uafsluttet opgør om identiteten og magten i et land, hvis befolkning aldrig har følt sig som en enhed”.

Spisesedlen

Protester i Myanmar fortsætter trods militærets advarsler. Mandag ventes tusindvis af demonstranter atter at samle sig rundt om i landet i protest mod det nylige militærkup. Det sker, selvom militærjuntaen søndag varslede, at fortsatte protester kan komme til at koste demonstranterne livet. Lørdag blev mindst to dræbt i byen Mandalay, efter politiet åbnede ild mod en gruppe demonstranter.

Storbritannien igangsætter ”forsigtig” genåbning. Senere i dag ventes premierminister Boris Johnson at løfte sløret for regeringens nye genåbningsplan. Blandt andet vil skolerne kunne åbne 8. marts, alt imens briterne igen vil kunne samles op til seks mennesker udendørs fra den 29. marts. Genåbningen forudsætter dog, at der ikke opstår forsinkelser i landets vaccinationsplaner.

Regeringen kommer med nyt om restriktioner onsdag. Her vil det blive meldt ud, om nogle af de nuværende restriktioner eventuelt vil kunne lempes. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Regeringen vil i løbet af i dag få en sundhedsfaglig indstilling om, hvilke dele af samfundet der kan genåbnes. De nye tiltag vil blive drøftet med partilederne tirsdag.

Beskæftigelsen falder for første gang i et halvt år. Antallet af lønmodtagere faldt med 3.000 i december, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Særligt inden for hotel- og restaurationsbranchen er der sket et dyk. Sammenlagt faldt lønmodtagerbeskæftigelsen med 20.000 personer i 2020, hvilket er det største fald siden 2009. Tallene er korrigeret for såkaldte sæsonudsving.

Boeing anbefaler at tage 777-fly ud af drift. Efter et fly fra United Airlines i weekenden måtte nødlande i Denver som følge af motorsvigt, anbefaler Boeing nu, at 120 fly af samme type foreløbigt bliver på jorden. Anbefalingen kommer, efter United Airlines, Japan Airlines og All Nippon Airways allerede har indstillet flyvningen med deres 777’ere.

Et sidste ord

Det er mandag, og det kan kun betyde én ting: Tiden er inde til at høre, hvordan Queens ”Bohemian Rhapsody” mon lyder på et århundredgammelt tivoliorgel. Selv tak.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12