22. august 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Bielefeld, Finland, brexit, fiktion og virkelighed

Det er skøre tider, så i dag laver vi en hasarderet, nærmest sindssyg kamikazeagtig geopolitisk overflyvning. I skrivende stund – og vi er altså kun seks sekunder nede i teksten her – ved vi nogenlunde, hvor vi ender, men desværre ikke om vi lander. Hvis du synes, det lyder ildevarslende og nervepirrende, så forestil dig, […]

Kære læser

Jair Bolsonaros kamp mod naturen

Jair mod naturen. Jair Bolsonaro har aldrig slået sig op på at være miljøets ven. Da den stærkt højreorienterede brasilianske præsident blev valgt tilbage i 2018, skete det med løfter om at fælde store dele af Amazonas-regnskoven og i stedet omlægge det til landbrug. Brasiliens økonomi er helt afhængig af landbruget, og derfor gav det […]

Det bedste vi har set

Engang var Café Dan Turèll et sted, der var værd at besøge

Engang var Café Dan Turèll et sted, der var værd at besøge

Café Dan Turèll i Store Regnegade 3 er dukket op som et salgsobjekt hos restaurantmaegler.dk, fordi ”den nuværende forpagter ønsker at udnytte sin afståelsesret”. I den anledning har Radio24syvs kulturprogram AK24syv haft caféens grundlægger, billedkunstneren Kenn André Stilling, i studiet for at fortælle om stedets historie (fra 28:51). Der blev drukket en del dengang, fornemmer man, og Turèll var vild med ”Gem et lille smil til det bli’r gråvejr” med Gustav Winckler. Det er Stilling og Turèll bag champagneflaskerne på billedet. [Full disclaimer: Kenn André Stilling er far til én på Føljeton-redaktionen]

Det er meritokratiets skyld

Det er meritokratiets skyld

‘Hvordan livet gik hen og blev en endeløs, rædselsfuld konkurrence’ er titlen på dette think piece i The Atlantic af Yale-professor Daniel Markovits, som også har skrevet bogen The Meritocracy Trap. Han konstaterer bl.a., at Ivy League-universiteterne tilsammen optager flere studerende fra top 1 pct.-husstandene end fra de 60 pct. nederste, og at økonomisk mobilitet er på retur. Problemet er meritokratiet. Men, skriver han, måske er der en vej ud.

Et lille interview (eller to) med Ryan Gander

Et lille interview (eller to) med Ryan Gander

Den succesrige britiske kunstner Ryan Gander (f.1976) er ret skæg, han er sindssygt produktiv, og han laver nogle spøjse ting. Her er et spritnyt interview med ham i The Talks. Det er nogle relativt banale spørgsmål, de stiller ham, men det er nu alligevel meget interessant, at han og hans kone flyttede fra London, fordi de var blevet for ”embedded” i kunstverdenen. Det blev bare for meget. Han elsker at lave kunst, siger han, men han hader at være kunstner. Læs selv hvorfor.

+ Eller! Tjek det her endnu bedre interview med ham, som vi selv lavede for nogle år siden (før Føljeton var født).

Spisesedlen

To anholdt i forbindelse med eksplosion i København. Politiet i Sverige har anholdt yderligere to mænd, der mistænkes for at have forbindelse til eksplosionen ved Skattestyrelsen i København d. 6. august. Mændene er i tyverne. I alt fire personer er nu sigtet i sagen. Tre er blevet anholdt, mens den sidste stadig er på fri fod og eftersøges af politiet.

Merkel giver Johnson 30 dage til at finde backstop-alternativ. Den britiske premierminister Boris Johnson holdt i går møde om brexit med Tysklands kansler Angela Merkel. Her sagde Merkel god for, at briterne kan forsøge at finde et alternativ til det såkaldte backstop inden for 30 dage. Backstoppet er en foranstaltning, der skal undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Det kan potentielt holde briterne i EU’s toldunion, og derfor er mange brexit-tilhængere kritiske.

Udenrigsministeriet lapper på forholdet mellem USA og Danmark. Der har været diplomatiske gnidninger, efter Donald Trump aflyste sin rejse til Danmark som følge af, at Danmark har afvist at sælge Grønland. Mette Frederiksen kaldte idéen om et salg ”absurd,” og det faldt Trump for brystet, der kaldte kommentaren ”væmmelig.” I går aftes talte Jeppe Kofod (S) med sin amerikanske udenrigsministerkollega, og her var snakken anderledes venskabelig og diplomatisk.

Finansministeriet får ny departementschef. 43-årige Peter Stensgaard Mørch, der kommer fra en stilling som administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune, bliver ny departementschef i Finansministeriet. Han har tidligere været departementschef i Beskæftigelsesministeriet, da Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister.

USA’s underskud stiger. USA’s underskud på statsbudgettet ser ud til at stige til næsten 1.000 milliarder dollar i 2020, svarende til 6.700 milliarder kroner. Sådan lyder det fra den amerikanske kongres’ uafhængige økonomiske kontor, CBO, der netop har hævet estimering af underskuddet på statsbudgettet for finansårene 2019 og 2020.

Et sidste ord

Hvem har det egentlig sjovt her? Ismanden ser trist ud! Iskøberen ser tris ud (især ved 0:13, hvor du kan kigge lige ind i hans sjæl)! Giv nu bare den stakkels mand sin is.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12