22. april 2023

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Gøende hjorte og grønne våben

Først var det den vestjyske ulv, der skræmte os fra vid og sans. Da debatten om ulven rasede for nogle år siden, skrev Føljetons Lasse Lavrsen, at ulve også er mennesker og er med til at give den danske natur noget kant. Denne gang er det hjorten, der er sluppet løs – på Sydfyn. Hos […]

Det bedste vi har set

Hvem synger falsk?

Efter at have fået flere millioner afspilninger på Spotify, YouTube og TikTok, blev sangen “Heart on My Sleeve” i denne uge fjernet fra streamingtjenesterne. Problemet var, at AI-genererede udgaver af Drake og The Weeknd sang løs på nummeret – uden at superstjernerne eller deres pladeselskab havde givet grønt lys. Som musiker og AI-ekspert Holly Herndon forklarer til The New York Times, giver det godt med stof til eftertanke: “Spørgsmålet er, om vi som samfund bekymrer os om, hvad Drake i virkeligheden føler, eller om det er nok bare at høre en overfladisk, kunstigt intelligent rendering?”

+ The Ringer: Hvad Frank Oceans udskældte Coachella-optræden siger om AI.

++ Rolling Stone: Bare fordi en AI-hiphopsang går viralt, er den ikke nødvendigvis god (det gælder vist for alle sange på hitlisterne).

+++ The New Yorker: AI-popkultur er her allerede.

Mænd uden ord

Engang var han overalt: Den såkaldte Literary Bloke, der drak, sultede og begravede sig i Shakespeare i håbet om at blive den næste store litterære kanon. Drømmen var ikke bare urealistisk, den var også cool, næret af tvivlsomme rollemodeller som Ernest Hemingway. Noget har imidlertid ændret sig. Færre og færre mænd læser og skriver i dag litterære romaner, eksemplificeret ved magasinet Grantas seneste liste over de 20 bedste, unge britiske forfattere, hvoraf kun fire er mænd. The New Statesman tegner en nekrolog over den litterære fyr (blød betalingsmur).

Tilbage til hekseprocesserne

Tilbage til hekseprocesserne 

Der går gerne flere måneder – hvis ikke år – mellem hver ny video fra Natalie Wynn, også kendt som ContraPoints. Heldigvis er de næsten altid ventetiden værd. Denne gang er den skarpe kulturkritiker og kønsdebattør tilbage med en filmlang gennemgang af Harry Potter-forfatter J.K. Rowlings seneste eskapader og selvforsvar i podcasten The Witch Trials of J.K. Rowling. Videoen begynder dog et helt andet sted: Nemlig med en veloplagt revselse af den konservative, regnbuehadende korsfarer Anita Bryant.

Nødvendig kamp

“Modsætningerne findes inden i mig. Men jeg vælger ikke noget, når det kommer til at kæmpe for retfærdighed, for jeg er ingenting, hvis jeg ikke kæmper for retfærdigheden. Og når jeg deltager i den væbnede kamp mod Islamisk Stat, så er det et forsvar for alle, som de vil ødelægge, ikke kun kurderne, men også yezidierne, shiiterne, de kristne. Jeg deltager i en universel kamp, som jeg er født til. Det er en nødvendighed for mig.” Forfatter Jens-Martin Eriksen har interviewet Joanna Palani, der har kæmpet ved fronten mod Islamisk Stat, men nu er hjemme i Danmark. Det kan læses hos Atlas.

Ikke min dronning

Hvilken hudfarve havde Kleopatra? Debatten raser lige nu på de sociale medier i Egypten, efter traileren til en ny sæson af Netflix-serien African Queens er blevet offentliggjort. Her fremstilles den egyptiske dronning som en sort, afrikansk kvinde, til manges frustration. For er der ikke tale om malplaceret afrocentrisme, nu hvor Kleopatra var af græsk afstemning? New Lines Magazine samler op på diskussionen: “For mange egyptere, der har deltaget i debatten, er dette blot endnu et forsøg fra vesterlændinge og deres popkultur på at benægte forbindelsen til deres gamle forfædre og bedrifter.”

Spisesedlen

Hvordan? Sudan! Nej, det duer ikke,” måtte Oliver Stilling konstatere mandag formiddag. I weekenden blussede der en voldsom konflikt op i det nordøstafrikanske land mellem den sudanesiske hær og den svært bevæbnede paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF). Selvom en 72-timers våbenhvile er trådt i kraft hen over weekenden, ser situationen stadig grel ud.

Konflikter mellem magtmænd kan verden tilsyneladende ikke få nok af. Forlydender i det russiske beretter om endnu en mulig forgiftning af den russiske oppositionspolitiker Alexej Navalnyj. Generelt synes den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty, at de russiske myndigheders behandling af den fængslede oppositionspolitiker er “grusomme”. Men trods opråb fra journalister, jurister og andet godtfolk, så er situationen gået godt og grundigt i hårdknude, efter Rusland blev smidt ud af Europarådet. Emma Louise Stenholm gennemgik den penible situation.

En lidt anden hårdknude befinder Googles adm. direktør Sundar Pichai sig i. Søndag gav han interview om AI, hvortil han kom med en noget frygtindgydende udmelding: “Vi har ikke alle svarene endnu, og teknologien bevæger sig hurtigt. Holder det mig vågen om natten? Absolut.” Det er dog ikke kun Google, der bliver overhalet indenom. Efterladt på perronen er både EU-Kommission og Folketingets IT- og Digitaliseringsudvalg, når det kommer til regulering af de selvkørende chatbots. “Der er næppe grund til at ligge søvnløs som Pichai, men behøver resten af Folketinget ligefrem at sove i timen?” undrede Emilie Ewald sig over tirsdag.

Også andre steder sover vi europæere i timen. Sidste år missede den tyske bygningssektor for tredje år deres klimamål, og trods grønne drømme er Tysklands forbrug af fossile brændstoffer kun stigende. Det er ikke godt nok, mener Olaf Scholz, der nu prøver at vågne lidt op til dåd. Hvis han har brug for et overblik over, hvad der skal stadig nås, kan han med rette kigge mod Emma Louise Stenholms udlægning af det tyske klima hokus pokus.

Hun har haft travlt, hende Emma. Onsdag var det SVM-regeringens noget, ja, fodslæbende klimapolitik, der kom for skud. Mette Frederiksen har endelig fået læst FN’s klimarapport, som hun kalder “alarmerende læsning”. Så langt så godt. Der i hvert fald kommet nye boller på suppen hos klimaminister Lars Aagaard (M), der er gået fra at kunne mærke i hjertet, at vi kommer i mål, til at han nu får gåsehud. Men altså, ingen god ting kan vare evigt, og imens regeringen præsenterer overplantning af havvindmøller, så vil Aagaard ud at bore i Nordsøen igen. Et skridt frem og alt det jazz.

Imens vi roder i Nordsøen herhjemme, var David Dragsted draget til Beograd i Serbien i anden del af vores reportageserie På kanten af EU. “På visse måder er Balkan det glemte problembarn. Når vi herhjemme har travlt med at juble over EM-triumfen i 1992 er det, som om Jugoslaviens sammenbrud står som en fodnote, man hurtigt springer over.” Serbien søgte officielt om EU-medlemskab i 2009 og arbejder nu som kandidatland på at implementere EU’s regler. Men har serberne siden mistet lysten til at være med? Noget kunne tyde på det.

Torsdag bød på en hyldest fra Oliver Stilling til ungdommen. Efter at have undret sig lidt over en tv-optræden i Deadline af Kristian Leth, der er gået fra at være ung til, tør man sige, gammel? Leth mente i hvert fald, at ungdommen nu til dags tager tingene lidt for seriøst, klimakrisen er ikke så slem endda, og i hvert fald ikke nok til at miste håbet. “Hvad sker der for midaldrende mænd fra den eurocentriske del af den vestlige halvkugle, som har alle mulige holdninger og gode råd til ‘de unge’?” lød det fra Oliver.

Det er ikke kun Kristian Leth, der har godt af lidt modstand. Det har den nye blå-rød-lilla regering vist også. Og nu kommer den også meget direkte fra “de tre blå musketerer”, som Lars Trier Mogensen har døbt Martin Lidegaard (R), Søren Pape Poulsen (K) og Alex Vanopslagh (LA) i deres fælles kamp mod Arne-pensionen og efterlønnen. Men peger den nye reformalliance på en højredrejet dominoeffekt?

“Paradoksalt nok er det først og fremmest Socialdemokratiet, der har sat gang i dominoeffekten mod højre. Ved først at have rykket langt ud mod den nationalkonservative højrefløj i udlændinge- og retspolitikken, og senest at være vendt tilbage til også at føje den borgerlig-liberale højrefløj i den økonomiske politik, har statsminister Mette Frederiksen selv trukket sit eget parti langt hen over midten.”

Og så nåede vi endelig til fredag. Her bød David Dragsted dagen velkommen ved at kigge mod himlen, hvor man torsdag kunne have været heldig at se Elon Musks SpaceX-raket eksplodere spektakulært. Det lyder umiddelbart ikke godt, men hvis man skal tro forskere fra NASA og SpaceX, så er det faktisk en succes. Musk er som bekendt meget optaget af menneskehedens frelse, hvilket udover at se tre mia. dollar gå op i røg, også indebærer at være tilhænger af pronatalisme. Andre tilhængere af ideologien – og som heller ikke kan finde ud af at navngive børn – tæller også et amerikansk ægtepar, der i det korte og det lange avler børn på sig selv, fordi de selv mener, de er cremen af menneskeracen. Sammen har de bl.a. datteren Titan Invictus.

Samme dag havde undertegnede – Astrid Plum, hejsa! – læst den nyoversatte og overvældende Vild med Vincent af franske Hervé Guibert. Fortællingen følger en voksen Guiberts egen altopslugende besættelse med drengen Vincent:

“Det er 80’ernes Paris, og aids-epidemien raser. Og imens Vincent hvirvler rundt i en verden, hvor sygdomme, sår på fodsålerne og narko er allesteds, sidder vi med Guibertino og venter utålmodigt på, at han vil komme tilbage. Man kan ikke undgå ikke at selv blive forelsket i Vincent, at blive vild med Vild med Vincent. Især ikke når der optræder sætninger som denne:

Som en selvlysende fisk går han, som har strålet hele aftenen, til sidst ud for at slippe fri af mine kærtegn, jeg strækker mine læber mod et sort hul

Så var der også en snert litteratur at gå på weekend på. /Astrid Plum

Et sidste ord

Ikke alle kunne holde masken, da Fox News i denne uge indgik et forlig på 787,5 mio. dollars med virksomheden Dominion.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12