22. april 2022
Kære læser
Glædelig Earth Day! Selvom hver dag vel burde sætte fokus på klimakrisen – det fortsatte tidspres taget i betragtning – er det da skønt, at vi har en grøn mærkedag at slå på tromme for. Verden over vil aktivister nok engang gå på gaden med velkendte slogans og bannere, mens beslutningstagere atter vil erklære sig […]
Kære læser
Prego! Cementir Group kan grine hele vejen ned til banken. Den italienske cementkoncern, som i 2004 købte Aalborg Portland sammen med datterselskabet Unicon, kan se frem til at få en klækkelig gave fra de danske skatteydere. Som taget ud af en mafia-tv-komedie. Den sindringe model til en ny CO2-afgift, som S-regeringen fremlagde onsdag, vil faktisk […]
Det bedste vi har set
Meet the Ukrainians
Den ukrainske filosof og redaktør Volodymyr Jermolenko er gæst i podcasten The Ezra Klein Show. Det er meget illuminerende samtale, hvis man vil forstå den ukrainske folkesjæl og forholdet mellem Ukraine og Rusland. Og så fortæller han om, hvordan det er at være i Ukraine, mens landet bliver bombarderet. “Ens tid er ikke længere som en menu, hvor man kan vælge mellem en masse retter,“ siger han. “Hvis du træffer en forkert beslutning, dør du måske. For eksempel tog mine venner i Kyjivs nordlige forstæder, den første dag de blev angrebet, deres børn og alt, hvad de havde, og rejste væk. Og de traf den rette beslutning. Hvis de havde ventet bare en halv dag, kunne de være døde, for disse byer blev udsat for et voldsomt bombardement, omringet og så videre.“
Et skrig siger mere end tusind ord
Et skrig siger mere end tusind ord
Hvis du har set film som Jurrasic World, Scream eller Paranormal Activity, så har du muligvis tvivlsom filmsmag, men du har også hørt Ashley Peldons bidrag. Nærmere bestemt: hendes skrig. Når skuespillerne på skærmen skal udtrykke frygt, vrede, glæde og sorg, men deres stemmebånd ikke slår til, ringer Hollywoods filminstruktører nemlig til Peldon, der kan finde et skrig til enhver lejlighed.
Mon Dieu, han ler
Den franske præsidentvalgkamp er åbenbart nået dertil, hvor kandidaterne skal stille op til hvad som helst på tv, så de kan vise, at de også er almindelige mennesker. Her er præsident Emmanuel Macron med i humørprogrammet C à Vous, hvor værten driller ham med, at han har ladet sig fotografere i en skjorte så åbentstående, at selv filosoffen Bernard-Henri Lévy ville blive misundelig. De taler i sagens natur fransk, programmet er ikke tekstet, men latter er jo universel, non? Åh Gud, lad Macron vinde det valg.
Demokratiske spioner
Demokratiske spioner
Sidste år kunne et internationalt journalistisk samarbejde kaldet The Pegasus Project, afsløre at autoritære regimer har brugt spionsoftware udviklet af den israelske virksomhed NSO Group til at overvåge magtkritikere. Men: “Den store, beskidte hemmelighed er, at regeringer køber det her – ikke kun autoritære regeringer men alle former for regeringer.“ Journalist Ronan Farrow tager til Catalonien for at møde de catalanske parlamentarikere, som angiveligt bliver overvåget af den spanske regering og svinger forbi NSO Groups hovedkontor i en forstad til Tel Aviv, hvor en kikset plakat på væggen proklamerer, at “livet var nemmere, dengang Apple og Blackberry bare var frugter“. Ironisk indretning.
Svedige fødder på forskergangen
Svedige fødder på forskergangen
En ny undersøgelse fra Djøf viser, at 58 pct. af danske forskere og undervisere beskriver sig selv som stressede i nogen eller høj grad i hverdagen. Det er alt fra de utallige nedskæringer, konkurrencen om de få faste stillinger og angreb på forskernes faglighed i den offentlige debat, der giver forskerne sved på panden. Djøfbladet har talt med tillidsrepræsentanter fra universiteterne, som stiller spørgsmålet: “I hvilke andre brancher har du en prøvetid på 10 år eller mere?“
Spisesedlen
Komité skal undersøge, om Boris Johnson har løjet over for det britiske parlament. Det sker efter en afstemning i Underhuset. Undersøgelsen skal fastslå, hvorvidt premierministeren bevidst har vildledt parlamentet angående festerne i 10 Downing Street under de omfattende nationale coronanedlukninger. “Jeg vil ikke have, at den her sag fortsætter i det uendelige. Men jeg har absolut ingenting, ærligt talt, at skjule,“ sagde Johnson torsdag.
Mindst 16 dræbte og flere sårede efter bombeangreb i Afghanistan. Terrorbevægelsen Islamisk Stat har oplyst, at de står bag torsdagens angreb på en shiamuslimsk moské i byen Mazar-e-Sharif i det nordlige Afghanistan. Siden tirsdag har et bombeangreb i byen Kunduz og to bombeangreb i hovedstaden Kabul medført yderligere dræbte og sårede.
Danmark øger bidrag til Ukraine med 600 mio. kr. til våben. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag på et fælles pressemøde med præsident Volodymyr Zelenskij i Ukraine. Derudover vil Danmark også bistå Ukraine med at rydde de efterladte miner i områderne, som russerne har forladt. Frederiksen blev under sit besøg vist rundt i Kyjivs forstæder og mener, at Rusland har begået krigsforbrydelser: “Det skal dokumenteres, og der skal være et juridisk spor, men det kan ikke være andet end krigsforbrydelser.“
Udenlandske statsledere opfordrer de franske vælgere til at stemme på Macron. I en fælleskronik i avisen Le Monde advarer Tysklands kansler Olaf Scholz, Spaniens premierminister Pedro Sánchez og Portugals premierminister António Costa mod at stemme på “en kandidat fra den yderste højrefløj, som helt åbent tager parti med dem, der angriber vores frihed og vores demokrati“. Kronikken kommer få dage inden præsidentvalget mellem Emmanuel Macron og Marine Le Pen.
Ukrainske flygtninge må begynde at arbejde, mens de venter på opholdstilladelse. De nye regler er for dem, der ansøger om opholdstilladelse, efter særloven fredag er trådt i kraft. Tidligere har ukrainske asylansøgere først haft mulighed for at arbejde efter at have fået tildelt opholdstilladelse, men sagsbehandlingstiden er blevet kritiseret af flere partier på Christiansborg.
Et sidste ord
Når du får gæster, og du har hørt, de er vilde med kiwi, men ikke hvilken kiwi…
Føljeton er tilbage i morgen – med eller uden eksotisk frugt.