21. september 2023

I England ryger fodboldtrøjer til hvidvask

Sydøstasiatiske bettingfirmaer sponsorerer engelske fodboldklubber i stor stil, men pengene er måske ikke så rene.

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Flygtningestrøm eller sukker- og mobilfri skole?

Det er på tide, at nogen siger det højt: Danskerne er et mærkeligt folkefærd. Mandag kl. 17.06 modtog Syd- og Sønderjyllands Politi en anmeldelse. Det sker formentlig hele tiden. Der sker mange mistænkelige ting rundt omkring i landet, og hvis ikke frygtsomme naboer eller det, man kunne kalde ‘værdigt mistænksomme’ borgere, ringede ind og meldte […]

Det bedste vi har set

Farvel til de lærdes tyranni

“Det handler om, hvordan vi hver især og som samfund ser på os selv: hvad der er værd at stræbe efter, hvilke jobs og livsformer der er prestigiøse, og hvem der er øverst i det sociale hierarki. Og hvis det går galt, kan prisen være tabt vækst og begyndelsen på en ond spiral, hvor de kommende generationer bliver dårligere uddannet end de forudgående.” Altingets politiske redaktør Esben Schjørring analyserer, hvordan en omfattende reform af det danske uddannelsessystem er blevet Socialdemokratiets vigtigste projekt. Hvem tør mon sige det til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund fra Moderaterne?

Kolde forhandlinger

Mens noget politik bliver gennemført via store ideologiske armbevægelser, kan andet forklares noget mere lavpraktisk: Ifølge Politico er en af de vigtigste ting, der er sket i den amerikanske kongres, at selve Capitol-bygningen har fået aircondition. Det har nemlig muliggjort, at lovgiverne kan ødelægge USA året rundt.

Blændet af teknologien

Kan skuespiller Sandra Bullocks film bruges til at forstå de seneste 30 års teknologiske udvikling? Ja, mener New York Times, der har genset alt fra Speed til Agent Catwalk og Gravity med blikket stift rettet mod Bullocks brug af mobiltelefoner, iBooks og internettet. Det giver måske ikke de allerbedste filmfortolkninger, men idéen er da sjov.

Spisesedlen

Storbritannien vedtager onlinelov, der sætter nye grænser for sociale medier. (Quartz)

Forskere finder træart, som man i 186 år har troet uddød. (Re:wild)

388 kunstnere, forfattere og samfundsdebattører – inklusive Føljetons Lars Trier Mogensen – underskriver protest mod koranloven. (Berlingske)

Børns Vilkår anbefaler, at børn under to år ikke bruger skærm. (DR)

Børnehaver i Oslo bliver kødfrie. “Det er sjelden man hører om unger som spiser for lite pølse”, udtaler finansbyråd Einar Wilhelmsen. (NRK)

Polen vil ikke længere sende våben til Ukraine. (The Guardian)

Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil stoppe landmænds matrikelfinte. (Ritzau)

Røg fra skovbrande smadrer årtiers kamp for bedre luftkvalitet. (The New York Times)

Nærsynet

Op i røg

Op i røg

“Nøden er hierarkisk – smoggen er demokratisk”, lyder et af de bedst kendte citater fra sociolog og risikoekspert Ulrich Beck. Ser man på to nye videnskabelige rapporter, der begge blev udgivet onsdag, er der vist noget om snakken: Selvom politiske tiltag som den amerikanske Clean Air Act i årtier har forsøgt at bremse luftforureningen, er klimakriseforårsagede skovbrande nu ved at kuldsejle forbedringerne – for alle.

Ifølge den ene rapport blev mere end to mia. mennesker mellem 2010 og 2019 årligt udsat for mindst én dag med luftforurening, der skyldtes skovbrande. Ifølge den anden rapport – der fokuserer på USA – har skovbrande omgjort godt 25 pct. af de fremskridt, man ellers har set i luftkvaliteten. Er det sådan en nyhed, man lige skal trække vejret til?

+ Den ene rapport kan læses her (ingen betalingsmur), og den anden her (betalingsmur).

++ Luftforurening er den største trussel mod den globale sundhed, vurderer Energy Policy Institute ved University of Chicago.

+++ Afsløring i The Guardian: 98 pct. af alle europæere indånder giftig luft.

++++ Samme afsløring i Deutsche Welle.

Et sidste ord

Hvor går grænsen for blomsterkranse? Vi tror, at Monsieur le Président har svaret.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12