21. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Salathovedets hævn

Det kan hurtigt blive lidt småfarligt at udvide og pådutte de tips og tricks, der måske har virket for en selv, til resten af verden. Bare fordi man er kommet gennem nøglehullet og eksempelvis haft held til at sælge ens opstartsvirksomhed til et større millionbeløb, er det ikke ensbetydende med, at man kan skrive en […]

Kære læser

Lad os følge i æslets fodspor

Kroppen er helt hvid og er halvt mulddyr, halvt æsel. På hver sin side er der vinger. I nogle repræsentationer er den næsten så skinnende hvid, at dyret mest af alt ligner en pegasus i dets afbildning. Men halen er smaragdgrøn og af påfuglefjer, og hovedet er en kvindes. Ofte portrætteres hun, gudinden, med langt […]

Det bedste vi har set

Trussonomics er blevet et skældsord

Trussonomics er blevet et skældsord

“Hun var den ultimative legemliggørelse af, hvad der formentlig vil være den præstation, man husker hende for. Hun bliver symbolet på post-2016 Storbritannien, et land der satte ild til sig selv og blev genstand for hån, medlidenhed og sorg fra en verden, der engang opfattede England som en ø af pålidelig – omend kedelig – soliditet.“ The Guardians politiske kommentator Jonathan Freedland skriver om Liz Truss, og hvordan det formentlig lykkedes hende at lægge den ultraliberale økonomiske politiks ideer i graven for altid.

Langsomt ind i klimakrisen

Langsomt ind i klimakrisen

Som faste læsere vil have bemærket, har Føljeton de seneste uger gennemgået de forskellige politiske partiers klimapolitik sammen med Den Grønne Ungdomsbevægelse. I seneste afsnit af Informations podcastserie ‘Langsomme samtaler’ taler avisen chefredaktør Rune Lykkeberg med Caroline Besserman og Andreas Stokkendal fra ungdomsbevægelsen om deres strategi og blik på situationen. Send den evt. til nogen, du kender, som ikke helt har forstået, hvad alt det her klimakrisehalløj er for noget.

Russerne må i selvanalyse

Russerne må i selvanalyse

“Kultur alene kan ikke løse den sociale og intellektuelle knibe, som Rusland befinder sig i. Russerne har et presserende behov for at lære selvanalysens kunst, før de kan komme videre.“ I Eurozine giver den russiskfødte forfatter Katia Margolis svar på tiltale i en tekst, der adresserer et essay om den russiske folkesjæl skrevet af den russisk-schweiziske forfatter Mikhail Sjisjkin og bragt i The Atlantic i juli.

Spisesedlen

Efter TV 2 torsdag kunne afsløre massive omsorgssvigt på plejehjemmet Nørremarken i Køge, lancerer Venstre et veltimet ældreudspil. I det ene af planens seks tiltag lyder det, at “hammeren oftere skal falde“ – hvilket ved grove ansvarsforsømmelser kan betyde, at lokale ledelser og plejehjem kan sættes under administration. Der skal være “tilsyn, der virker“, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Lars Løkke Rasmussen (M), der først slet ikke ville være statsminister, lufter nu muligheden for en regering med statsminister Mette Frederiksen (S): “Men Socialdemokratiet hægtet op på venstrefløjen kan ikke levere det, der er brug for. Og der skal vi fremtvinge en form for stabilt, fast politisk samarbejde hen over den der berømte midte,“ siger han til Zetland. Han kan dog blive nødt til at “lade sig nøje“ med en regering udelukkende med Radikale.

Lars Løkke Rasmussens tidligere partifælle Søren Gade (V) advarer borgerlige vælgere om, at “en stemme på Lars Løkke er en stemme på Mette Frederiksen.“

Inger Støjberg (DD) kalder det “ubehøvlet“ at diskutere kødfri dage, mens folk stadig har problemer med at betale elregningerne. Hun vil samtidig rette op på de centraliseringer, der har “brudt Danmark fuldstændig op“. Reformer, hun selv har været med til at indføre, men med egne ord ikke havde “blikket for“ under Lars Løkke.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) vil forbyde personfarlige kriminelle at “opholde sig i nogle af de områder, som offeret bor i“.

Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri kræver, at et kommende regeringsgrundlag skal indeholde en forpligtelse til at sikre flere faglærte hænder til arbejdsmarkedet. Ifølge fagforbundet Dansk Metal kan manglen på kvalificeret arbejdskraft løses ved at skære i antallet af gymnasiepladser. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke love noget konkret.

Lars Løkke Rasmussen (M), der først slet ikke ville være statsminister, lufter nu muligheden for en S-V-regering: “Men Socialdemokratiet hægtet op på venstrefløjen kan ikke levere det, der er brug for. Og der skal vi fremtvinge en form for stabilt, fast politisk samarbejde hen over den der berømte midte,“ siger han til Zetland. Han kan dog blive nødt til at “lade sig nøje“ med en regering udelukkende med Radikale.

Lars Løkke Rasmussens tidligere partifælle Søren Gade (V) advarer borgerlige vælgere om, at “en stemme på Lars Løkke er en stemme på Mette Frederiksen“.

Inger Støjberg (DD) kalder det “ubehøvlet“ at diskutere kødfri dage, mens folk stadig har problemer med at betale elregningerne. Hun vil samtidig rette op på de centraliseringer, der har “brudt Danmark fuldstændig op“. Reformer, hun selv har været med til at indføre, men med egne ord ikke havde “blikket for“ under Lars Løkke.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) vil forbyde personfarlige kriminelle at “opholde sig i nogle af de områder, som offeret bor i“.

Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri kræver, at et kommende regeringsgrundlag skal indeholde en forpligtelse til at sikre flere faglærte hænder til arbejdsmarkedet. Ifølge fagforbundet Dansk Metal kan manglen på kvalificeret arbejdskraft løses ved at skære i antallet af gymnasiepladser. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke love noget konkret.

Liz Truss trækker sig som Storbritanniens premierminister. Det sker efter kun 45 kaotiske dage på posten, som er den korteste embedsperiode i landets historie. Jagten på en ny leder er derfor sat ind, hvor de konservative inden mandag skal nominere en ny kandidat – og her står hendes forgænger, den skandaleramte Boris Johnson, angiveligt allerede klar i kulissen.

EU indgår energiaftale uden prisloft. Førstedagen af ugens topmøde i Bruxelles fortsatte torsdag til langt ud på natten, inden EU-lederne blev enige om fælles indkøb og deling af gas. De besluttede også, at Kommissionen skal foreslå en nødbremse ved store prisudsving. Forhandlingerne om et egentligt loft på gaspriserne trækker dog stadig tænder ud, hvor bl.a. Danmark og Tyskland er imod.

Danskerne er historisk bekymrede for økonomien. Ifølge Danmarks Statistik, der gør op, hvor pessimistiske forbrugerne er til egen og til landets økonomi, ligger forbrugertilliden i oktober på minus 37. Det er femte gang i år, at tallet rammer sit laveste punkt siden 1974. På paradoksal vis er beskæftigelsen samtidig rekordhøj.

Et sidste ord

Ikke alle bøger har den bedste timing.

God fredag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12