21. november 2017
Kære læser
Så er der kommunalvalg, og aviserne skriver på deres hjemmesider, at visse valgsteder har it-problemer, og derfor er der fare for kødannelse, og kødannelse er ligesom glat føre og for få stemmesedler en af de største udfordringer for det repræsentative demokrati – i hvert fald i Danmark. Visse steder i for eksempel Centralafrika slås de […]
Kære læser
De kvikkeste kandidater til dagens kommunalvalg ser ingen modsætning mellem alvor og humor. Årets valgkamp har – endelig – vist, at sociale medier kan bruges til at engagere borgerne mere direkte. Se her listen over de bedste videoer fra de største partier. Bedste på egne præmisser, vel at mærke.
Det bedste vi har set
En dag i min verden
Det her projekt er virkelig fedt og veludført. ‘One Day In My World’ portrætterer mennesker verden over, der er ramt af psykiske sygdomme. Bag projektet står de to organisationer Handicap International og Witness Change, og grundlaget er en statistik, der viser, at hver fjerde person rammes af psykisk sygdom i løbet af et liv. Psykiske problemer påvirker samfundet i højere grad end både hjertekarsygdomme og kræft, alligevel nyder det ikke samme prioritet globalt. Du kan både læse de rørende fortællinger og betragte de smukke billeder på projektets hjemmeside og på Instagram.
Hvor falke er fyrster
Qatar er verdens rigeste land målt per indbygger. Her findes verdens mest avancerede hospital for falke. Falkehospitalet har omkring 200 patienter om dagen, og det er betalt af staten. Dets udstyr og laboratorier kan gøre de fleste menneskehospitaler til skamme. Puk Damgård og fotograf Mathias Vejen er rejst til landet, hvor fugle rangerer højere end de fleste mennesker, og det er altså ret fascinerende. Falkejagt er qatarernes store hobby, og dyret, der førhen blev brugt til at skaffe føde til beduinerne, bliver nu brugt som et statussymbol og til at vinde dyre luksusbiler. En gennemsnitlig falk koster mellem 160.000 og 650.000, men nogle af dem koster helt op til 1,5 millioner kroner. Crazy.
Solange Knowles i Calvin Klein
Det er svært ikke at være fan af Beyoncés RnB-soulede lillesøster, Solange. Hun er ganske enkelt vanvittigt cool. Det ved Calvin Klein tilsyneladende også, for til deres nye kampagne har de brugt hende som model (foto: Willy Vanderperre) – og hun har selv fået lov at vælge, hvem hun ellers vil have med i reklamen. For et par år siden introducerede det amerikanske mærke konceptet #MyCalvins, hvor kendte reklamerer for det genkendelige tøj og undertøj. (Før Solange har Justin Bieber, Kendall Jenner og Frank Ocean for eksempel været der.) Den nye kampagne har fået navnet ‘Our Family’ og skal give linjen et mere personligt præg. Uh. Vi ville gerne være i familie med Solange. Og Beyoncé, for den sags skyld.
Kendte i lufthavnen
Man kan hurtigt komme til at føle sig lidt klam i en lufthavn. Når man først har tilbragt tilpas mange timer uden søvn på en hård bænk og ikke har fået anden næring end en tax free Toblerone og en lunken Faxe Kondi, så forsvinder fantasien om, at man er en vild jetsetter hurtigt. Men det er ikke alle, der har problemer med tobleronesavl på trøjen, når de er i lufthavnen. Tjek de her billeder af rockstjerner og andre kendisser, der spankulerer gennem verdens lufthavne i 1970’erne. Der blev ikke brugt mange kiksede nakkestøtter dengang.
En (informativ) video om bumser
På denne plads har vi tidligere været begejstrede for de informative og pædagogisk udførte videoer på Videnskab.dk’s YouTube-kanal ‘Skønhedslaboratoriet’. Den her video om bumser er ingen undtagelse. Vidste du måske, hvorfor en hudorm udvikler sig til en bums? ”Grunden til, at hudorme udvikler sig til bumser, er formentlig, at de er et rent festmåltid for en bakterie, der naturligt findes i huden. Baktieren hedder cutibacterium acnes. Den her bakterie lever nemlig rigtig godt af hudfedtet i de tilstoppede porer. Når poren ophobes med fedt, bliver der rigtig god plads til, at bakterien kan formere sig, og der er masser af mad.” Hudfedt er et virkelig klammo ord.
Spisesedlen
Angela Merkel i modvind. Efter at regeringsforhandlingerne mellem partierne CDU/CSU, FDP og De Grønne i går brød sammen i Tyskland, meddelte den tyske kansler Angela Merkel, at hun foretrækker nyvalg fremfor at danne en mindretalsregering. Kanslerens muligheder er nu at genåbne de sammenbrudte forhandlinger, danne koalition med de hidtil afvisende socialdemokrater, danne en mindretalsregering eller udskrive nyvalg.
Brexit bliver dyrere for Storbritannien. Den britiske regering er klar til at betale en større regning end først forventet for at komme videre i forhandlingerne om Brexit. Det sker, efter forhandlingerne mellem EU og Storbritannien er gået i hårdknude. Regningen kan ende med at løbe op i 40 milliarder pund.
København får ikke eftertragtet lægemiddelagentur. Danmark tabte i går afstemningen om den nye placering af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Agenturet flytter i stedet til Amsterdam i 2019. Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen kritiserede efterfølgende svenskerne for ikke at stemme på Danmark.
Iran erklærer Islamisk Stat for besejret. Den iranske præsident Hassan Rouhani har meddelt i en tv-transmitteret tale, at Islamisk Stat nu er fortid. Samme melding kommer fra en højtstående general i den iranske revolutionsgarde. Iran har kæmpet på den syriske diktator Bashar al-Assads side i konflikten.
Valget er i gang. I morges kl. 8 åbnede valgstederne i hele landet, og det er nu muligt at stemme til kommunal- og regionsvalget. Man kan stemme indtil kl. 20 i aften. Politiken opdaterer live fra valget hele dagen.
Et sidste ord
Vi får tudet ørerne fulde om, at robotterne snart kommer og tager vores jobs, og nu ser det endelig ud til at ske. Der er i hvert fald blevet lavet en prototype, der simulerer perfekt, hvordan det er at møde ind på arbejde inden morgenkaffen.