21. juni 2022
Kære læser
I Bruxelles kan ingen høre dig skrige, men de kan mærke, når du strejker. Mandag var Belgiens nationale strejkedag (ja, sådan en har de), hvilket markerede begyndelsen på ugelange strejker i landet. Da omkring 70.000 belgiske arbejdere i transportsektoren samlede sig på gaderne for at demonstrere mod de stigende leveomkostninger, stod både togene og tiden […]
Kære læser
Hvor kortet engang så mere roligt ud, fuldstændigt domineret af enten den ene eller den anden partifarve, ligner det nu væsentligt mere et klatmaleri. I søndags gik franskmændene til stemmeboksen for sidste gang i denne omgang – og resultatet blev et frankrigskort så plettet, at det vidner om et land midt i en brydningstid. I […]
Det bedste vi har set
Dræbt af israelske soldater
Ved hjælp af øjenvidneberetninger, satellitbilleder og mobilvideoer har The New York Times rekonstrueret, hvad der skete den morgen, da den populære palæstinensisk-amerikanske tv-reporter Shireen Abu Akleh blev skudt i byen Jenin på Vestbredden. Alt peger i retning af, at hun blev myrdet med koldt blod af israelske soldater.
Mikroskopet ud af skabet
Videnskabsjournalisten Lone Frank har taget sin podcast 24 spørgsmål til professoren ud i verden, og i dette glimrende afsnit har taler hun med videnskabshistoriker Christoffer Basse Eriksen, der er postdoc på det gode gamle Humboldt-Universität zu Berlin, om mikroskopet og dets landvindinger. Sæd og blod bliver nævnt.
Spørgsmål til professorerne
Fysikeren og nobelpristageren Richard Feynman sagde engang, at “hvis du forstår kvantemekanik, så forstår du ikke kvantemekanik“. Med udgangspunkt i den bemærkning har det britiske magasin The Fence stillet en række nobelpristager nogle pudsige spørgsmål. Her er et: Hvem er den smukkeste person, du nogensinde har stået ved siden af? Professor i fysik Barry Barish: “Sveriges prinsesse.“ Måske mener han prinsesse Sofia Kristina Bernadotte (født Hellqvist) – hende sad han i hvert fald ved siden af under Nobelmiddagen i 2017 (se billedet).
Spisesedlen
Energistyrelsen advarer om gasforsyningskrise. Den såkaldte “early warning“, udsendt mandag aften, er det første niveau i statens kriseberedskab for gas. “Det er en alvorlig situation, vi står i, og den er blevet forværret med de reducerede leverancer fra Rusland til det europæiske gasmarked,“ siger styrelsens vicedirektør, Martin Hansen, i en pressemeddelelse. “Vi får stadig gas i Danmark, og vi har planer klar til at sikre forbrugerne.“
Flymekanikere varsler strejke mod SAS. De mekanikere, der er organiseret under Dansk Metal, vil tidligst d. 5. juli nedlægge arbejdet i sympati med flyselskabets piloter. Piloterne har truet med strejke fra næste uge, da ledelsen vil tage penge fra medarbejdernes løn for at finansiere virksomhedens skrantende økonomi. Siden er konflikten eskaleret, da SAS imidlertid har oprettet bemandingsbureauer med billigere overenskomster, fortæller Keld Bækkelund Hansen, Dansk Metals forbundssekretær, til DR: “Det tager vi selvfølgelig som et tegn på, om SAS overhovedet ønsker at finde en løsning på denne her konflikt.“
Grønlandsk partistifter trækker sig fra formandsposten. Hans Enoksen, der i 2014 stiftede partiet Naleraq og er tidligere landsformand for Naalakkersuisut, har valgt at træde af med øjeblikkelig virkning på grund af “personlige årsager“. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra partiet ifølge mediet Sermitsiaq AQ.
Danske Bank venter “mærkbart“ fald i boligpriser. Det fremgår af en prognose tirsdag, hvori banken forudser en opbremsning i økonomien det kommende halvandet år. Hvor de før forventede, at boligpriserne ville falde med 0,9 pct. i 2023, er det tal nu justeret til 4,2 pct. “Kraftigt stigende renter og stigende faste omkostninger generelt har gjort det betydeligt dyrere at finansiere et boligkøb det seneste halve år,“ lyder det.
Georgiere går på gaden for EU-medlemskab. Omkring 60.000 demonstranter har mandag viftet europæiske og georgiske flag foran parlamentet i hovedstaden Tbilisi. Det sker, efter EU-Kommissionen har givet grønt lys for Ukraine og Moldova som kandidatlande i unionen, mens man for Georgien har anbefalet at vente, til landet har indført nye reformer. EU-landenes ledere mødes torsdag og fredag i Det Europæiske Råd for at blive enige om, hvem der i denne omgang får kandidatstatus – hvis nogen.
Et sidste ord