21. juni 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvis det er fakta, så benægter a fakta*

Hvis du er kvinde og gerne vil være chef, så har vi et par gode råd til dig: Hold op med at være en pæn pige. Pas for pokker på dit stemmeleje – ingen kan lide skingre kvindestemmer. Gå til talepædagog, hvis du er i tvivl. Er du tynget af for meget madlavning, børnepasning og oprydning derhjemme, så […]

Det bedste vi har set

Hadet til euroen eller hadet til Europa?

Det er helt i orden at hade euroen og alligevel blive i EU. Det skriver Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt (ja, ham vi alle sammen kender på grund af hans rasende udfald mod Alexis Tsipras) til briterne. Verhofstadt er tidligere statsminister i Belgien og begejstret føderalist – og det er muligvis den slags hjælp, som David Cameron helst havde været foruden.

”Hvis det britiske folk beslutter sig for at blive i EU den 23. juni, så vil den juridiske proces om forholdet mellem Storbritannien og EU gå i gang, og det første skridt vil være en traktatændring. Den virkelige fare er ikke at blive i EU, den er at stemme på at melde sig ud, for det vil kunne blive begyndelsen på opløsningen af hele den Europæiske Union.”

Hvem er bange for eliten?

Hvis oprøret fra Europas højrepopulistiske partier er en revolution, så er eliten den nye adel, den er herremænd, storbønder og kapitalister. Det er Bent Winther, skribent og redaktør (og for længe siden chefredaktør på Information), der udlægger oprøret mod eliten – og elitens angst for at være netop det. Hvis magten kommer nedefra, hvem vil så sidde på toppen?

”Det oprør mod eliten, magthaverne, det etablerede, som i disse år finder sted, ligner en revolution. Et vestligt oprør i slowmotion mod en ideologi, en global styreform og ikke mindst dem, der bestyrer den – uanset om de sidder i København, Bruxelles, Washington eller på fondsbørsen. Intet under, at politikerne i Folketinget og på ministertaburetterne gør alt, hvad de kan for at ryste etiketten »elite« af sig.”

Socialistisk sejr i aktiespil

Så sent som i går kunne vi (med hjælp fra Foreign Affairs) fortælle, at amerikanere født efter årtusindeskiftet ikke har meget fidus til kapitalismen. Og det går som bekendt stærkt i USA. I går kunne amerikanerne støde på billedet ovenfor; og jo, det er Pelle Dragsted, Enhedslistens hovedstrateg, tidligere medlem af Danmarks Kommunistiske Ungdom og Antifascistisk Aktion, der optræder på Nasdaqs gigantiske reklamevæg på Time Square i New York.

Dragsted havde vundet Dansk Erhvervs aktiespil foran blandt andre den tidligere topatlet Joachim B. Olsen (LA), tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) og den tidligere ungdomspolitiker, den begavede Jakob Engel-Schmidt (V). Dragsted vandt ved at investere i vedvarende energi, velfærds- og energibesparende teknologi. Han fik et afkast på 1,9 procent. ”Nogle sejre er bare sødere end andre,” fortæller Dragsted som optakt til sin sejrstale.

Skyggelægerne

Den syriske præsident Assad og hans regime har dræbt næsten 700 læger, sygeplejersker og andre, der arbejder på hospitaler.

Nu er der et forsøg på under radarhøjde at bevare den medicinske viden, som Assad forsøger at slette. Mød de syriske skyggelæger.

Spisesedlen

Den Europæiske Centralbank forbereder sig på et Brexit. Bankens top mødes i dag for at diskutere, hvordan man kan undgå, at et britisk nej til EU vil tage livet helt af den skrøbelige europæiske økonomi. Problemet er ifølge banken ikke den kortsigtede reaktion på et nej (den har de åbenbart styr på), men at et nej kan sætte en stopper for den fortsatte europæiske integration.

Venezuela sulter. ”Vi lever nu på ‘Maduro-kost’: ingen mad, ingen ingenting.” Sådan lyder det fra indbyggerne i Cumaná i Venezuela. Den massive finans- fødevarekrise i landet har medført stor modstand mod den siddende præsident, Nicolas Maduro. Venezuela har verdens største oliereserve, men de 30 millioner indbyggere er ramt af recession og af verdens højeste inflation.

Sverige vil mødes med Julian Assange i London. Det kunne lyde som lidt af et gennembrud i den fastlåste situation, hvor WikiLeaks stifteren har opholdt sig på den ecuadorianske ambassade siden 2012. Assange har nægtet at komme til afhøring i Sverige – og Sverige har nægtet at afhøre Assange på ambassaden. Men nu har Sverige sendt en formel forespørgsel til ambassaden.

Panik i Trump-land? Det har ikke været en fordel for Donald Trump, at han nu er så godt som præsidentkandidat. Der er en lille måned til det republikanske konvent, der formelt skal vælge Trump som kandidat. Men siden maj er det kun gået en vej: Nedad. Som et første tegn på panik har Trump fyret sin kampagnechef Corey Lewandowsi.

Maskeforbud rammer isbjørne-aktivister. Det kan være svært at navigere i det omfattende danske lovkompleks. Under Folkemødet blev en flok elever fra Faxehus Efterskole stoppet af politiet for at overtræde det såkaldte maskeforbud, fordi de var klædt ud som isbjørne. Men politiet var ikke uden evner til at løse problemet: Ifølge skolens viceforstander fik eleverne den melding fra ordensmagten, at de gerne måtte beholde isbjørnehovederne på, så længe de dansede ned af gaden. Vi er ikke sikre på, at danse-tricket også ville virke for de stenkastende unge på Nørrebro.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12