21. februar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I mediernes vold

Du sidder i metroen på vej mod hovedbanen. Klokken er kvart over to om natten, det er onsdag, du skal nå et tog. Metroen er næsten helt tom. En mand går forbi dig meget, meget langsomt, mens han stirrer. Fastholder blikket på dig. Det er ikke så ualmindeligt. Han er stor, har en hvid t-shirt […]

Kære læser

Nigerias demokrati skal stå sin prøve

Hvis alt går, som det skal – det gør det ikke altid – skal Nigerias befolkning vælge en ny præsident lørdag den 25. februar. Valgklokkerne i Afrikas største økonomi og mest befolkede land med omkring 220 mio. indbyggere bør give genlyd både uden for og på kontinentet. Ifølge Foreign Policy er valget i det vestafrikanske […]

Det bedste vi har set

I sorgens øje

I sorgens øje

“Det er syv år siden, min far døde. Mit højre øje har fået en permanent blind plet, hvor parasitten har spist. Når jeg holder en hånd op foran mit venstre øje og kigger på min mands pande, er hans ansigt en ubrudt hudfarvet flade. Hvis jeg fokuserer på toppen af min datters hår, har hun kun en mund. Men når jeg har begge øjne i brug, ser jeg umiddelbart klart – som jeg plejede. Alligevel ser verden helt anderledes ud.” Maja Mackintosh skriver i Atlas om sammenhænge mellem sorg og sygdom.

Teenage Iceage

Teenage Iceage

Hvorfor har arkæologer i vid udstrækning ignoreret de små fodspor, der er blevet efterladt af forhistoriens børn og unge? Ny forskning viser, at istidens teenagere brugte redskaber, gik på jagt, malede huler og legede fangeleg. Arkæolog April Nowell argumenterer for, at vi ikke får hele billedet med, hvis vi glemmer børnene.

Mere fra Nigeria

Mere fra Nigeria

Kan du ikke få nok af det nigerianske præsidentvalg? Så har den prisvindende WhatsApp-avis The Continent heldigvis lavet en hel udgave om det. Her kan du bl.a. finde ud af, hvorfor syv ud af 10 nigerianere gerne vil forlade deres land (et så bredt fænomen, at det har fået sit eget begreb), hvordan præsidentkandidat Peter Obi er blevet en Nollywood-darling, og hvad der i virkeligheden skal til for at blive Nigerias næste præsident (Hint: intet skæg og masser af Gud).

Spisesedlen

Fire ud af 10 fordrevne ukrainere vil blive i Danmark, når krigen er slut. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Udlændinge- og Integrationsministeriet offentliggjorde mandag aften. Konkret er det 37 pct., der ønsker at blive i Danmark. Derudover vil 40 pct. blive boende, så længe krigen varer, eller til sikkerhedssituationen tillader, at de rejser hjem.

Ruslands præsident Vladimir Putin holder tale i det russiske parlament. Tirsdag formiddag gjorde præsidenten status over krigen i Ukraine, som han fortsat omtaler som “en særlig militær operation”.

+ Tirsdag aften holder USA’s præsident Biden ligeledes tale for at markere den kommende årsdag for Ruslands invasion. Det sker ved Kongeslottet i Warszawa i Polen. USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, har udtalt, at Bidens tale ikke skal ses som en retorisk konkurrence med Putin, men som en “bekræftende erklæring om værdier og visioner”.

Belarus opruster med en ny territorial forsvarsstyrke. “Situationen er ikke let. Jeg har sagt det mere end en gang: Enhver mand – og ikke kun én mand – skal være i stand til i hvert fald at håndtere våben,” sagde præsident Lukasjenko mandag. Styrken skal ifølge landets forsvarsminister Viktor Khrenin bestå af 100.000 til 150.000 frivillige. I sidste uge meddelte Lukasjenko, at hans russiskallierede land ikke vil sende tropper til Ukraine, medmindre de selv bliver angrebet.

Nye Borgerliges næstformand trækker sig. “Presset fra medierne har været massivt og ødelæggende for mig,” skriver Henriette Ergemann i et opslag på Facebook. Det er kun 13 dage siden, hun blev valgt til posten med et stort flertal. I mellemtiden har flere medier beskrevet, at hun har postet en række kontroversielle kommentarer om bl.a. håndteringen af coronakrisen på sociale medier.

Tyrkiet ramt af to nye kraftige jordskælv. Det sker to uger efter, store jordskælv ramte Tyrkiet og Syrien, hvor dødstallet nu har passeret 46.000. De seneste målte 6,4 og 5,8 på richterskalaen. Ifølge Tyrkiets indenrigsminister, Süleyman Soylu, har mindst tre mennesker mistet livet, mens 213 foreløbig er meldt sårede. Skælvene kunne også mærkes i Syrien, hvor mere end 500 mennesker er såret.

Et sidste ord

Heldigvis behøver døden ikke kun at være trist.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12