21. august 2023

Stormagterne vil ridse Månen

Månen er langt fra lovløst land, men kan en støvet traktat følge med virkeligheden?

 

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den syvende himmels forsvarspolitik

Man ved, at der er noget på færde, når det danske triumvirat – statsminister Mette Frederiksen (S), forsvars- og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) – pludselig iler ud til Flyvestation Skrydstrup på en højhellig søndag, alt imens kronprinsesse Mary tilfældigvis er til dansk-ukrainsk gudstjeneste i nærliggende Haderslev Domkirke. Snart stod […]

Det bedste vi har set

Ormekur

Det er parasitternes verden, vi (mennesker) lever bare i den. Ifølge kulturgeografen Jamie Lorimer står vi midt i en probiotisk vending. I stedet for at bekæmpe uønskede livsformer med antibiotika, er vi begyndt at få øjnene op for, at vi kan “bruge livet til at styre livet”, som han formulerer det. Steffen Krejberg Knudsen skriver fra frontlinjen af subkulturen, hvor orme er superstjerner i kampen mod alverdens sygdomme. Undervejs kommer han forbi en Facebook-støttegruppe og afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, hvor en forsker har inficeret sig selv med piskeorm.

Tyrkisk for begyndere

“Snart kan Tyrkiet få det bedste fra begge verdener; et simplere og mere systematisk moderne sprog, og muligheden for ubesværet at få adgang til sit glemte sprog. Ukendte romaner kan blive opdaget, poesi genfundet, skuespil gravet frem, historiske beretninger eller officielle dokumenter afsløret,” skriver den britisk-tyrkiske journalist Sara Tor om et nyt ottomansk oversættelsesværktøj i New Lines Magazine. Hun mistede sit tyrkiske sprog som treårig, en oplevelse, som hun deler med sine forfædre, der måtte genlære deres eget sprog efter den tyrkiske sprogreform i 1932.

Forfatter på mode

“Jeg vil virkelig gerne nå at skrive de bøger, jeg gerne vil skrive, før jeg dør,” siger forfatter Zadie Smith til British Vogue. Hun er 47 år gammel og hendes sjette roman er frisk fra tryk. Mens blækket tørrer, fortæller hun om at blive ældre og litteratur som minoritetssport.

Spisesedlen

Guatamala får ny præsident i anti-korruptions-idealisten Bernardo Arevalo. (Reuters)

Donald Trump afviser at deltage i den første republikanske primærdebat onsdag: “Folk ved, hvem jeg er.” (Politico)

Spanien vinder VM i fodbold efter et år præget af strejker og intern tumult mellem holdet og landets fodboldforbund. (The New York Times)

Arkæologer gør opsigtvækkende fund ved Pompeji som afspejler hierarkiske forhold for slavegjorte. (Deutsche Welle)

Russisk rumfartøj er smadret durk ind i Månen. (The Moscow Times)

Ti år gammel YouTube-video modsiger spansk terrordom mod Ahmed Samsam. (DR)

Den tropiske storm Hilary rammer Californien efter være gået i land i Mexico. (CNN)

Danske LGBTQIA+-krisecentre oplever pladsmangel. (TV 2 Kosmopol)

En fjerdedel af verdens befolkning vil stå over for “ekstremt højt vandstress”, forudsiger ny rapport. (CNN)

Nærsynet

Grænsevold

Grænsevold

“Vi blev beskudt igen og igen. Jeg så 30 mennesker blive myrdet på stedet,” vidner en 14-årig etiopisk pige kaldet “Hamdiya”. Tilbage i februar måned i år prøvede hun sammen med 60 andre at krydse ind i Saudi-Arabien igennem Yemen. Omkring 750.000 etiopiere bor i Saudi-Arabien, og det estimeres, at 500.000 er kommet ind i landet ulovligt.

Hamdiyas vidnesbyrd er blot et ud af mange fra rapporten “They Fired On Us Like Rain”, udarbejdet af Human Rights Watch. Rapporten udkommer mandag og beskriver, hvordan saudiarabiske styrker – både grænsekontrollen og potentielt også specialiserede styrker – har beskudt de indrejsende migranter.

Siden marts 2022 og frem til juni 2023 har Saudi-Arabien dræbt hundredvis af mennesker, primært fra Etiopien, og har brugt artilleribombardement samt eksplosiver mod de gående. Human Rights Watch har tidligere dokumenteret drab på migranter i grænseområdet siden 2014, men vurderer, at de nylige drab vidner om en bevidst eskalering i både antal og måden, de eksekveres på, skriver de. Saudi-Arabien afviser anklagerne.

Imens viser en aktindsigt, som Information og Danwatch har fået af Rigspolitiet (betalingsmur), at danske myndigheder sidste år godkendte eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien til trods for et stop på våbeneksport til diktaturet efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ophævede eksportstoppet i marts 2023, men et halvt år forinden havde man altså allerede givet grønt lys til at sende militært udstyr til landet. “En menneskelig fejl,” siger Rigspolitiet.

Et sidste ord

Vi catwalker (cowwalker?) ind i ugen.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12