21. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ingen skam i livet

Ud over selve ideen og arbejdet med at føre den ud i livet, er noget af det mest ulækre ved Mattias Tesfayes (S) bestræbelser på at lave en flygtningeaftale med Rwanda, at han konsekvent snakker om, at det er et spørgsmål om værdighed – altså asylansøgernes værdighed. “Vores dialog med Rwandas regering omfatter en mekanisme […]

Kære læser

Den feministiske utopi er ikke fremtidssikret

Da EU-Kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, i september holdt sin årlige tale om unionens tilstand, var det under overskriften “Strengthening the soul of our union“. Vi havde dog lidt svært ved at gennemskue projektet, så derfor har vi besluttet at give Ursula von der Leyen en hjælpende hånd. I en ny reportageserie vil Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – simpelthen undersøge, om EU har en sjæl. Hvad består den af? Er den i fare her 50 år efter, at Danmark trådte ind i unionen? Hvilke værdier bygger den på? Og er den egentlig værd at bevare?

Dette er anden del af serien – første del kan læses (og lyttes) lige her.

Det bedste vi har set

Victor’s Secret

Victor’s Secret 

Hvis du læser dette, er der ifølge vores seneste demografiske analyse 52 pct. sandsynlighed for, du er mand. Hvis det er tilfældet, er der godt nyt til dig: Sexet undertøj til mænd og maskuline kroppe er endelig kommet på markedet, og det hitter! Entreprenante undertøjstyper har endelig indset, at de lige havde overset halvdelen af verdens befolkning i deres markedskalkule, og det skal der nu laves om på. “Held og lykke med at sælge det i Jylland,“ udbrød et medlem af Føljetons redaktion, hvorefter han kom i tanke om landsdelens utallige swingerklubber. Så ja, held og lykke i Jylland! Send gerne billeder.

Min nabo Atombomben

Ed og Pam bor på en gård i Winifred, Montana i USA. Der er ikke mange naboer ude på prærien, men til gengæld bor de lige ved siden af et af regeringens atommissiler. Det er 20 gange stærkere end det, der ramte Hiroshima. Området blev anlagt, da Ed var teenager under den kolde krig, og nu stiger atomfrygten igen. “’Jeg vil vædde med, at russiske satellitter tæller hårene på mit hoved lige nu,’ sagde Ed. Han kiggede op mod himlen og trak så sin hat ned mod øjnene. Han vendte sig væk fra siloen og gik tilbage for at se til køerne. ‘Jeg kunne bedre lide det, da det her sted føltes som et stykke historie,’ sagde han.“ Et læsværdigt portræt i The Washington Post.

Musik til dine drømme

Musik til dine drømme 

Den sjælfulde og markante cellist og komponist Cæcilie Trier, der optræder under kunstnernavnet CTM, er tilbage med en ny dobbeltsingle. STANZA / BASIC X hedder den, og du skulle tage og lytte til den. På udgivelsens andet nummer får hun selskab af sangerinden Ydegirl, og det går, som det tidligere er gået, når de to arbejder sammen: Virkelig godt.

Vores munk i Amerika 

Vores munk i Amerika 

“Vi vil gerne forsvare enhver kvinde og enhver mands frihed, især de svagestes. Og det er grunden til, vi frygter big datas mulige oligarki. Det kan blive en ny form for slaveri. Men da det første menneske samlede en kølle op, var det da et redskab eller et våben? Med AI ser jeg en masse vidunderlige redskaber, men jeg ser også våben. Nogle gange er forskellen, grænsen, så hårfin.“ Mød Vatikanets munk i Silicon Valley, der fodrer sin algoritme med vers fra Dante og får den til at spytte digte om kærlighed og himlen ud.

Morsekode i dit fjæs

Hvis du tror, udseende betyder meget i dag, så skulle du prøve at være en giftemoden kvinde i 1800-tallets England. Her kunne selv en skønhedsplet tolkes som et tegn og det i bogstaveligste forstand. De var højeste mode og kom som små klistermærker – lige til at sætte i ansigtet. En plet i mundvigen betød legesyge, en plet på kinden inviterede til flirt og at sætte én i panden signalerede mod (gående mod idioti, skulle vi mene). I dag bruger vi bare emojis.

Spisesedlen

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger Volodymyr Zelenskij i Kyjiv. Mødet finder sted torsdag, hvor Spaniens premierminister Pedro Sánchez også vil være til stede. De tre statsledere skal diskutere yderligere støtte til Ukraine, samt retsforfølgelse af Rusland for mulige krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskerettighederne. I en foreløbig udtalelse har Frederiksen lovet at sende flere våben til Ukraine.

Rusland erklærer sejr over Mariupol, men afblæser angreb på byens stålværk. Her befinder op mod 2.000 ukrainere sig fortsat, og ifølge The Guardian skal Rusland opnå kontrol med værket for endeligt at kunne kalde Mariupol russisk. Putin har dog torsdag formiddag afblæst et stormløb på ukrainernes sidste kontrolpost i byen og i stedet beordret, at det omringes “så end ikke en flue kan slippe ud“.

Seerne giver sejren til Macron efter tv-duel. Onsdag mødte Frankrigs præsident Emmanuel Macron sin udfordrer Marine Le Pen i en kandidatduel. Her gjorde Le Pen sit ypperste for at fremstå moderat, mens Macron kæmpede imod sit image som arrogant bureaukrat. En lynmåling foretaget af tv-stationen BFMTV viste efter debatten, at 59 pct. af seerne mente, Macron fremstod mest overbevisende, mens 39 pct. pegede på Le Pen.

Israel angriber Gaza for anden gang denne uge. Natten til torsdag har israelske kampfly udført luftangreb på Gazastriben, skriver Al Jazeera. Angrebene har ikke umiddelbart medført dødsfald, men øjenvidner fortæller at angrebene har smadret flere hjem i flygtningelejren al-Bureij, der ligger centralt placeret i Gaza. Israelsk politi meddeler, at der tirsdag blev affyret en raket fra Gazastriben mod Israel.

Svensk politi anmelder Rasmus Paludan for hetz mod befolkningsgruppe. Det sker, efter Paludan i weekenden på en såkaldt valgturné har afbrændt Koranen i flere svenske byer. Tidligere har den svenske anklagemyndighed lagt en lignende sag mod Paludan ned, men politiet ønsker nu, at endnu retssag skal køres i lyset af de seneste hændelser.

Et sidste ord

Vi kan næsten ikke vente på den franske udgave af The Office.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12