20. september 2023
Vejret er ekstremt, men en relativt billig løsning kan gøre det mindre dødbringende.
Kære læser
Vi forstår godt, hvis António Guterres så småt har svært ved at holde masken. Som FN’s generalsekretær er han tvunget til at udstråle et næsten overmenneskeligt diplomatisk overskud; det duer ligesom ikke, hvis han begynder at råbe af folk. På én og samme tid er hans rolle både magtfuld og magtesløs: Han kan opfordre på […]
Det bedste vi har set
I skyggen af Novo
Magtforsker Christoph Ellersgaard har et godt indlæg i Politiken: Novo Nordisks gigantsucces “kan ende med at kaste en tung skygge over det danske demokrati” og “kræver en demokratisk refleksion, der bevæger sig ud over regeringens skåltaler”.
Økolandsby-Utopia
Klimaforandringerne får mennesker rundt omkring i verden til at søge mod en mere bæredygtig måde at leve på. Hvor mange? Det er ikke til at vide, men der er folk, som rykker ind i hele økolandsbyer, små systemer, hvor ansvaret for høst og børnepasning og den slags deles mellem naboer. “Det er så meget lettere at leve bæredygtigt, når man er en del af et fællesskab (community),” er der en, som siger, og det lyder jo fornuftigt nok. Feature i magasinet Noéma (udgivet af Berggruen Institute). Om hjørnet lurer spiritualiteten. Det kommer godt nok hurtigt til at se lidt sekterisk ud på fotos, men det er der så meget, der gør.
Geniets penselstrøg
Se Picassos mesterværk Guernica (1937) helt tæt på. Museo National Centro de Arte Reina Sofia i Madrid har lavet et gigapixel-projekt, så det næsten er som at være kunstneren selv (minus misogyni). Fascinerende og pædagogisk.
Spisesedlen
Regeringen indgår bred aftale om fangst og lagring af 34 mio. tons CO2. (Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet)
Nykredit vil afvise lån til fossile brændsler og frasælger over 60 selskaber, men beholder Total og Shell. (Guld og grønne skove)
Otte års skattelettelser har kun gavnet de rigeste, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. (Information)
Det er blevet nemmere at rekruttere sygeplejersker – modsat hvad statsminister Mette Frederiksen (S) siger. (Finansministeriet)
Nærsynet
Da statsminister Mette Frederiksen (S) under valgkampen lovede lønstigninger til offentligt ansatte, ville hun ikke pege på, hvem der skulle have dem. Det skulle gøres “ordentligt og ansvarligt”. I dag, godt et år efter, er sygeplejersker og sosu-assistenter udpeget som to af de faggrupper, der kan få 2.500 kroner mere i løn, hvis statsministerens ønske holder gennem de kommende trepartsforhandlinger. Arbejdsmarkedsforskere kalder det et “klokkeklart” brud på den danske model, men beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) affejer kritikken med, at det er det politisk ansvarlige at gøre.
Ifølge Socialdemokratiet er den altafgørende forklaring på holdningsskiftet, at det er blevet sværere at ansætte og fastholde sundhedspersonale. Men det argument modbevises nu af regeringens egne embedsfolk. For som Finansministeriet skriver i en ny analyse, der blev offentliggjort mandag: “Den forgæves rekrutteringsrate på sundheds- og omsorgsområdet var på ca. 40 pct. i store dele af 2022, men er efterfølgende faldet til godt 20 pct., svarende til niveauet på tværs af arbejdsmarkedet”.
+ Mette Frederiksen i januar 2021: “Jeg vil gerne advare mod, at vi tager nogle grupper ud og fremhæver dem frem for andre”.
Et sidste ord