20. oktober 2016
Kære læser
Han knuste enhver modstand i egne rækker med et enkelt og tilbagevendende dødsstød: Én efter én kaldte Donald Trump sine modstandere i det republikanske primærvalg for såkaldte ’lavenergi’-typer, altså uoplagte, ufokuserede og uopfindsomme politikere. I kontrast fremstod ’The Donald’ som et festfyrværkeri af sproglig kreativitet og en sjældent set form for flabet ligefremhed. Men dét […]
Det bedste vi har set
Den norske avis Dagbladet har gang i noget, som virkelig giver gåsehud. Ligesom Føljeton er avisen kommet frem til, at seriejournalistikken kan noget. Dagbladets nye serie er på ni afsnit, men du kommer til at læse dem alle sammen, for hør lige titlen: Drengen i plastikposen – en serie i ni dele. Det er lige så hårrejsende, som det lyder. Og det skal læses, ikke genfortælles, hør bare her:
”Han ser seg rundt. Kirkegården er tom for mennesker. Helt stille her. Det eneste som skjærer gjennom lufta er disse klynkene. Han tenker: ‘Jeg klarer ikke å få liv i en nyfødt, døende baby. Jeg greier ikke dette alene.’”
Lige nu er der to afsnit online, de hedder ‘Skrigene på kirkegården’ og ‘Den blodige lap’. Tredje afsnit kommer 23. oktober. Det føles lidt som at vente på Making a Murderer eller The Jinx.
De første børn af velfærdsstaten, rødvinsgenerationen, er klar til at gå på pension. De fik lige muligheder, men deres liv blev ulige, når man kigger på økonomi og sundhed. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tegner et såkaldt ”dataportræt” af børnene fra årgang 1950-54. Det er den første generation, som Danmarks Statistik har fulgt og registreret gennem hele deres voksenliv. Resultaterne viser, at social mobilitet ikke er en selvfølgelighed i velfærdsstaten. Og at de fattigste og de rigeste indkomstgrupper også er de mindst mobile.
Uanset hvem der kommer til at vinde det amerikanske præsidentvalg, så kommer hele verden til at savne Barack Obama. Det er næsten ikke til at holde ud at se de portrætter, der løber igennem medierne i disse dage. Til gengæld er det virkelig let at holde ud at læse Obamas eget essay om den tid, vi lever i, som han på trods af krig, recession og Trump kalder den bedste tid at leve i.
I dag er der deadline for ansøgninger til den ansvarsfulde stilling som musikredaktør på P3. Ralph Christensen, musikredaktør på Information, drømmer om at stige i graderne, og han har søgt jobbet. Ansøgningen har han udgivet i Information. Den har alt, hvad en kursusleder i A-kassen kunne ønske sig. Først og fremmest klare eksempler på, hvad ansøgeren kan bidrage med på arbejdspladsen:
”Ser du, jeg forstår, hvilket sprog der skal tales for at berolige humanister og politikere, der befinder sig i den vildfarelse, at I på P3 skal levere public service.”
Og så lidt slet skjult røvslikkeri:
”Jeg har kun ærefrygt tilovers for, hvordan I har opløst magtens tredeling. I er både den lovgivende, udøvende og dømmende magt. I skriver loven ved at sammensætte jeres playlister. I udøver magten, når I spiller udvalgte numre fra playlisterne i tung rotation, eller ligefrem udnævner dem til Ugens Uundgåelige.”
Spisesedlen
Danskerne straffer DF i ny meningsmåling. Hvis der var valg i dag, ville Dansk Folkeparti kun få 16,2 procent af vælgernes stemmer – et dybt fald for partiet, der blev landets næststørste ved valget sidste år med 21,1 procent af stemmerne. Morten Messerschmidts sjusk og fusk med EU-midler koster dyrt. Nu ser det i øvrigt ud, som om skandalen sniger sig ind på forsvarsminister Peter Christensen (V), som i 2013 rejste rundt i Frankrig med sin kæreste og betalte med de berygtede MELD-midler.
Titusinder af kvinder var onsdag på gaden i Buenos Aires for at demonstrere mod drab på og vold mod kvinder, der er så hyppigt i Argentina, at det har fået betegnelsen ‘femicide’. Protesterne blev skubbet i gang af bortførelsen af en 16-årig pige, der blev voldtaget og tortureret i to dage for senere at dø af sine kvæstelser på hospitalet. Men hændelsen er ikke enkeltstående. Ifølge The Guardian er der alene de seneste 18 dage blevet begået 19 drab på kvinder i Argentina.
19-årig udvises af Danmark til afghansk landsby, som er kontrolleret af Taleban. Det er fem år siden, at Zabiullah Amiri kom til Danmark som uledsaget flygtningebarn. Siden da har han fået 10 i mundtlig dansk og et job i Netto. Men den 20. oktober skal han rejse tilbage til sin fødeby, som er kontrolleret af Taleban. Det har Udlændingenævnet afgjort. Hans far er blevet dræbt, og resten af hans familie er flygtninge i Iran.
Tesla snart klar med selvkørende bil. Inden 2017 er omme, vil man kunne køre tværs over USA i en selvkørende bil, der ikke kræver et eneste ryk i rettet af chaufføren. Førerløse biler er endnu ikke lovlige i USA, men det skal ikke stoppe Tesla, der ifølge topchef Elon Musk allerede producerer modeller med den supercomputer, der kan gøre personen bag rettet overflødig.
Indtil nu hemmeligholdte tal viser, at MobilePays pendant, Swipp, koster 30 kroner per transaktion. Ledelsen i Swipp har aldrig villet fremlægge deres økonomi for offentligheden, og papirer, som mediet Finans er kommet i besiddelse af, viser tilsyneladende hvorfor. De 71 pengeinstitutter bag appen har postet et trecifret millionbeløb i projektet, og derfor koster Swipp alene i år pengeinstitutterne 150 millioner kroner. Det svarer altså til, at hver transaktion koster 30 kroner.