20. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kvinde i eget hus

Hvem vil ikke gerne være herre i eget hus, sætte et skilt op med “her vogter jeg“, male alle vægge blå som var en sømand din ven og grave ud til en nedsunken sofa, et såkaldt “conversation pit“ á la Don Draper? Okay, måske er lige de ting ikke drømmen, men der er noget besnærende […]

Kære læser

Podcastens svar på en Facebook-opdatering

Man kunne næsten have sagt sig selv, at Barack Obama med sin honningstemme og drømmediktion ville være den oplagte podcastvært. Man kunne næsten også have sagt sig selv, at nogen ville spørge ham, om ikke han ville lave en. De seneste år har Spotify forsøgt at sætte sig på det globale lydmarked med millionaftaler med kendte […]

Det bedste vi har set

Med croissant-teknologi skal cancer bekæmpes

Med croissant-teknologi skal cancer bekæmpes

Computere, mand. Vi bruger meget tid på at forholde os skeptiske til dem, men nogle gange må man bare lægge sig fladt ned. Som for dette AI-program. Det blev oprindeligt kodet til at kunne skelne en japansk bagers mere end 300 produkter fra hinanden (a la: “Det her er en croissant, det her er en carbonara-sandwich“ – ikke et tænkt eksempel) men endte med at kunne skelne cancerramte celler fra raske. The New Yorker har den velskrevne historie.

Johann Sebastian Bach for dummies

Johann Sebastian Bach for dummies

Uanset om du elsker klassisk musik, eller synes det er en snobbet kling-klong-genre, så giv hjemmesiden Lyt Langsomt en chance. Her har cellisten Julie Kock indspillet to af Johann Sebastian Bachs suiter for solo-cello og udstyret indspilningerne med noder og kommentarer til hendes fortolkninger. Det åbner et helt nyt musikalsk rum, hvor der også er plads til dem, der er knapt så velbevandrede i Bachs univers.

 

Hvad er barnets navn?

Hvad er barnets navn?

Det kræver ikke mange møder med daginstitutionernes små Aston-Bowie’er og Helene-Rosmarin’er for at indse, at tidsånden skal findes i børnenavnene. Intet sted er det så sandt som i Kina, hvor det ligefrem er nationens tidsånd og -ønsker, der afspejler sig i de små poders navne. Før 60’erne var det fx all the rage at kalde sine drengebørn for Jian Guo (Opbyg Nationen), mens ungerne nu skal hedde Yu Hang (Rum Rejse), skriver Kontinentalist.

Spisesedlen

EU’s tre største nationer – Tyskland, Frankrig og Italien – valgte mandag at følge Danmarks eksempel og sætte planlagte stik med AstraZenecas coronavaccine på pause. Det skete grundet frygten for en mulig sammenhæng mellem vaccinen og forekomster af blodpropper. Torsdag meldte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) imidlertid ud, at vaccinen er både sikker og effektiv, og at den stadig kan bruges i indsatsen mod Covid-19. De danske sundhedsmyndigheder holdte fredag pressemøde om AstraZeneca-vaccinen. Her blev det slået fast, at man fastholder pausen med vaccinen indtil næste uge.

Nye oplysninger fra en amerikansk efterretningsrapport om præsidentvalget i USA blev frigivet tirsdag. I rapporten fremgår det, at Rusland forsøgte at skade Joe Bidens chancer ved at sprede “misvisende eller udokumenterede beskyldninger“ under valgkampen. Beskyldningerne mod Biden blev blandt andet forsøgt spredt gennem nogle af Donald Trumps nærmeste allierede.

Nationalbanken kunne onsdag præsentere sine justerede forventninger for den danske økonomi i 2021. Prognosen hedder nu, at Danmarks BNP blot vil vokse med 1,4 pct. i år, sammenlignet med en tidligere forventning om 2,9 pct. vækst. Det er særligt de fortsatte coronanedlukninger, der har ført til nedjusteringen. Samtidig kunne Nationalbanken dog også berette, at boligpriserne i år forventes at stige med hele 9,7 pct.

Hollands mangeårige premierminister, Mark Rutte, kunne tidligt torsdag erklære sig sejrrig ved det hollandske parlamentsvalg. Her fik hans parti, VVD, 35 mandater, mens socialliberale D66 blev landets andenstørste parti med 24 mandater. Dermed kan Rutte nu se frem til sin fjerde periode som premierminister. Med hele 17 partier valgt ind i parlamentet, forventes de kommende regeringsforhandlinger dog at tage noget tid.

Sundhedsdatastyrelsen annoncerede fredag, at det bliver IT-virksomhederne Netcompany og Trifork, der skal udvikle det digitale coronapas i Danmark. Af pressemeddelelsen fremgår det, at passet “bliver udviklet som en selvstændig app, der vil kunne dokumentere både testsvar fra PCR-test og antigentest, vaccinationsstatus og indikation på tidligere smitte“. Netcompany har tidligere udviklet appen ”Smittestop” samt skoletjenesten Aula.

Et sidste ord

Vi er alle trætte af Zoom. Men nok ikke lige så trætte som gode gamle Skype.

Rigtig god weekend.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12