20. marts 2018
Kære læser
I går døde en kvinde i byen Tempe i den amerikanske delstat Arizona, da hun trådte ud foran en bil. Bilen holdt sig tilsyneladende til trafikreglerne og kørte ikke hurtigere eller mere hasarderet, end hvad der måtte være rimeligt og lovligt, men alligevel var sammenstødet ligesom det tragiske udfald uundgåeligt. Det er trist, hver gang […]
Kære læser
I går modtog digteren Peter Laugesen (f.1942) Dan Turèll Medaljen 2018 i Turèll–samlingen på Vangede Bibliotek. Ligesom sidste år, hvor digteren Marianne Larsen fik prisen, blev hyldesttalen forestået af Asger Schnack. Føljeton bringer talen i dag. For den fulde oplevelse: Læs talen højt for dig selv eller andre og forestil dig, at du er i besiddelse af Asger Schnacks røst og timing.
Det bedste vi har set
Hun er Mellemøstens første (fantastiske, feministiske) kvindelige shariadommer
”Jeg lever i det 21. århundrede. Det giver ingen mening at bruge love fra det 10. århundrede. Det vil jeg aldrig gøre.” Da palæstinensiske Kholoud Al-Faqih første gang kom og sagde, at hun ville være dommer, blev hun leet ud af mændene. Men blot få år senere tiltrådte hun som Mellemøstens første kvindelige shariadommer. At den viljestærke mor til fire også er selvudnævnt feminist i et patriarkalsk samfund gør ikke modsætningerne mindre. I eftermiddag kl. 17 i Empire Bio på Nørrebro inviterer CPH:DOX og Føljeton til en særvisning af dokumentarfilmen ‘The Judge’ om Al Faqih: Efter visningen taler Føljetons chefredaktør Oliver Stilling om ret, religion og køn i islam og sharia med sine særligt indbudte gæster: Sabba Mirza, der er jurist, ph.d. og forsker, og Naveed Baig, der er hospitalsimam på Rigshospitalet. Velkommen til! Køb billet her.
Inger Støjbergs norske sjælesøster træder tilbage
Slægtskabet har været åbenlyst: Den danske integrationsminister Inger Støjberg og hendes ministerkollega Sylvi Listhaug fra det norske Fremskrittspartiet har længe været politiske sjælesøstre. De har tonet frem med samme retoriske gennemslagskraft i de hjemlige debatter og indbyrdes anerkendt hinanden som inspirationskilder. Men nu er det slut: Her til formiddag trak den norske justitsminister sig tilbage efter en shitstorm, der begyndte, da hun i et opslag på Facebook skrev, at det socialdemokratiske Arbeiderpartiet – hvis unge partimedlemmer blev henrettet af Anders Behring Breivik på øen Utøya 22. juli 2011 – tog mere hensyn til terrorister end til nationens sikkerhed. Dét blev trods alt for meget i et Norge, der stadig er traumatiseret efter massakren på landets egen ungdom. Læs Sylvi Listhaugs afskedssalut her, hvor hun bestemt ikke synes at have givet op. Og her er journalist Kristoffer Flakstads analyse af sagen i POV.
Vestagers kamp mod techgiganterne
Hun er suverænt verdens mest magtfulde danske kvinde: EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i de senere år opnået international berømmelse for sit mod til at gå op imod de globale techvirksomheders manglende skattebetaling. Gigantbøder er nu sendt af sted til bl.a. Apple og Facebook. Men Danmarks tidligere økonomiminister er kun lige begyndt. Vestager er villig til at gå videre i kampen mod techgiganternes dominans, som hun ligefrem ser som en trussel mod vores folkestyre. Hør hende forklare, hvordan it-monstre som Facebook, Google, Apple, Amazon og Microsoft kan tæmmes fremover og måske bringes under stærkere demokratisk kontrol – her i et interview med Føljetons Lars Trier Mogensen på Radio24syv.
Fanget i beskidte tricks
Det kontroversielle datafirma Cambridge Analytica kan ikke ligefrem sige, at de ikke selv forstod, hvad der ramte dem, da den britiske tv-kanal Channel 4 gik undercover optog en række samtaler med skjult kamera. De kom nemlig til at smage deres egen medicin. Adm. direktør Alexander Nix fortæller ufrivilligt offentligt om, hvordan Cambridge Analytica – som Trump-kampagnen brugte i 2016, og som det i de seneste dage er blevet afsløret gjorde flittigt brug af personlige data fra Facebook – er klar til at gøre alt for at manipulere, fordreje og bagvaske politikere, herunder også med brug af skjult kamera. Så længe en kunde blot vil betale for den spionagtige ydelse. Se den afslørende video her.
Velkommen til helvedes forgård
Er jordkloden bare en anden planets helvede? For hvad er et helvede og en himmel uden noget at sammenligne med? Sådan spurgte forfatteren Aldous Huxley, og i magasinet Atlas følger journalist Stine Engen i fodsporene på kunstneren Damien Rudd, som har udgivet bogen Sad Topographies – som måske giver et svar. Her et nedslag i det måske mest bizarre sted i verden: ”Doom Town dybt inde i Nevada-ørkenen i USA. Selv om byen havde et bibliotek, en brandstation, busser og biler, var det aldrig nogen rigtig by, for ingen boede der. Doom Town var et prøvesprængningsområde for det amerikanske militær i 50’erne, der ville afprøve hvorledes et atomangreb ville se ud, og gennem videooptagelser vise det amerikanske folk, at den sovjetiske fare ikke var abstrakt og svær at forholde sig til. Doom Town blev bombet og bygget op igen mange gange, altid med mannequindukker i gang med de hverdagsgøremål, der gang på gang, på brutal vis, blev revet ud af deres dukkeliv.”
Spisesedlen
The Weinstein Company indgiver konkursbegæring. Samtidig ophæves alle aftaler om fortrolighed, der tidligere har været til hinder for, at ofre har kunnet stå frem og fortælle om de overgreb og krænkelser, som Harvey Weinstein formodes at stå bag. Ifølge bestyrelsesmedlemmer i firmaet er det ”et skridt i retning af retfærdighed over for ofrene, der blev gjort tavse af Harvey Weinsten”.
Frankrigs ekspræsident anholdt i sag om ulovlig støtte fra Libyen. Den 63-årige Nicolas Sarkozy blev tirsdag morgen tilbageholdt af politiet, der vil have den tidligere præsident til at svare på, om han i forbindelse med sin valgkamp i 2007 modtog ulovlig støtte i millionstørrelse fra Libyens forhenværende diktator Muammar Gaddafi. Det franske antikorruptionspoliti kan tilbageholde Sarkozy i op til 48 timer.
Flere unge kommer i behandling for stofmisbrug. Det viser en analyse, som KL har lavet på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsens register over stofmisbrugere. Ifølge analysen er antallet af unge mellem 18 og 25 år, som er i behandling for et misbrug, fordoblet de seneste 10 år. I 2006 var der tale om cirka 3.250 unge i behandling, og i 2016 var tallet steget til 7.450. Det er især hashmisbrug, de unge behandles for.
Facebook-aktien er faldet med 6,8% på den amerikanske børs, svarende til 224 milliarder kroner. Kursfaldet kommer efter afsløringen af, at Cambridge Analytica, der arbejdede for Donald Trump under valgkampen, har fået adgang til data fra 50 millioner amerikanske brugere. Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, der vidste, at nyheden var på vej, nåede at sælge aktier for adskillige millioner dollars inden kursfaldet.
Yderst sjælden næsehornsrace har mistet sin sidste han. Verdens sidste nordlige hvide næsehornshan er død efter at have tilbragt næsten et årti i et beskyttet område i Kenya med vagter omkring sig i døgndrift. Sudan, som næsehornet hed, blev 45 år, og har ikke kunnet reproducere sig selv de sidste mange år af sin levetid. Der findes nu kun to nordlige hvide næsehorn i verden, og de er begge hunner. Det kan måske lade sig gøre at parre en af dem med et sydligt hvidt næsehorn, men genetisk adskiller de sig fra hinanden, og derfor er den nordlige race nu definitivt uddød. (En god nyhed i den dur er dog, at der i dag er født en lille ny girafunge i Aalborg Zoo. Se lige, hvor nuttet den er.)
Et sidste ord
Vic Berger er en amerikansk videoredigeringsfyr, som blev kendt (i visse kredse) for at trolle Jeb Bush på Twitter under hans præsidentkampagne i 2016, og nu gør han det samme med Trump. Men den her lille video har for så vidt ingen relation til noget. Og dog – kan man ikke næsten sige blllulululululululululullululululll til alt?