20. juni 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Løkkes usynlige ven: Allan

Et sort tårn på Amager. Penge lige ned i lommen på en gammel Venstre-sponsor. Og endnu flere penge sendt i skattely via en pakistansk investor. Det er svært at forestille sig et dramaplot, hvor flere af Løkke-regeringens største forklaringsproblemer vikles sammen og forstørrer hinanden – i ét langstrakt og intrigant skandaleforløb. Men virkeligheden overgår jo […]

Kære læser

USA trækker sig fra FN’s Menneskerettighedsråd – og hvad gør verden nu

De håner menneskerettighederne, forklarede USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, om FN’s Menneskerettighedsråd (UNHRC) på et pressemøde her til formiddag. Her stod det klart, at USA ville trække sig fra det ”pløre af politisk bias”, som de mener, rådet består af, og kalder det ”hyklerisk og selvtilstrækkelig”.

Det bedste vi har set

Lukaku, den sultne dreng

Lukaku, den sultne dreng

Belgien og Manchester Uniteds stjerneangriber Romelu Lukaku fortæller i en artikel, han selv har skrevet til The Player’s Tribune, hvordan han bevægede sig ud af fattigdommen og ind på den store og dyre fodboldscene. Hvis man læser med, er det formentlig for sent selv at hoppe med på Lukaku-kuren, men den kan anvendes, hvis man går og gør sig nogle forhåbninger om, at ens afkom en dag skal ernære sig (og dig) som professionel fodboldspiller. Opskriften er simpel: Du skal gå på banen hver dag for at dræbe din modstander, og du skal se hver kamp som en finale. Den følelse skal starte i børnehaven, og her er finten: Det hjælper en hel del, hvis du kun lever af mælk og brød og spiller fodbold i lånte sko med huller i. Mottoet er: ”Du løber ikke om hjørner med en sulten dreng!”

 

Rigspolitichefen vil et kulturelt problem til livs

Rigspolitichefen vil et kulturelt problem til livs

Efter at det er kommet frem, at politiet i flere årtier har brudt Grundloven under officielle statsbesøg fra Kina, er det, der begyndte som Tibetsagen, blevet så omfattende, at den ikke lige kan opsummeres på et par linjer. Men det gør Berlingske til gengæld glimrende i dette interview med rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, som blankt indrømmer, at politiet har begået ”rigtig, rigtig mange fejl”, og at der foreligger ”et meget stort oprydningsarbejde” for at få genskabt tilliden til politiet. Blandt andet taler han om at lave en intern whistleblower-ordning, så eventuelle lovbrud hos politiet kan blive stoppet. ”Der har været en kultur af, at man ikke har trådt frem og sagt fra. Det er et kulturelt problem.”

Bruxelles nye hovedpine

Bruxelles nye hovedpine

Et spøgelse går gennem Europa – det anti-liberale spøgelse. Sådan kunne en opdateret udgave af den ikoniske åbning fra Karl Marx og Friedrich Engels’ Det Kommunistiske Manifest passende lyde. I Bruxelles skæver EU’s magtelite nervøst til lande som Polen og Ungarn, hvor man ser de første tegn på et opgør med den liberale politiske orden. Og nu har Bruxelles fået en ny hovedpine. I Rumænien leder den socialdemokratiske formand, Liviu Dragnea, landet fra skyggerne. Han kan ikke selv indtage posten som officiel statsleder, fordi han er dømt for valgsvindel, men alligevel er det ham, der i praksis er ved at skubbe Rumænien i samme retning som Polen og Ungarn. Politico har skrevet en fin tekst om den mand, der kan vise sig at blive den nyeste trussel for det liberale Europa.

Sådan opklarer du et mord

Sådan opklarer du et mord

Der er bare noget ved kriminalromaner og sommer, der passer utroligt godt sammen. Hvorfor det er så tilfredsstillende at tage en bog om bestialske mord med ud i solen, tør vi af frygt for at blotte vore egne tvivlsomme tendenser ikke gå dybere ned i, men med alle de kriminalromaner, der bliver læst i Danmark, må mange af os snart være eksperter i, hvordan man opklarer drabssager. Men nu forholder det sig jo ofte sådan, at der er langt fra fiktion til virkelighed. Også når det handler om kriminalromaner (gudskelov da). Hvis du er interesseret i, hvordan mord rent faktisk bliver opklaret, så har DR lavet en ret fin webdok om det lige her.

‘Diplomaten’ Boris Beckers diplomatpas er en forfalskning

‘Diplomaten’ Boris Beckers diplomatpas er en forfalskning

Vi nævnte forleden i en af vores populære Kære læser-tekster, at den forhenværende tyske tennisstjerne Boris Becker har forsøgt at skærme sig for følgerne af en knaldende konkurslussing sidste år ved at påberåbe sig diplomatisk immunitet via sin rolle som ‘sportsambassadør’ i den Centralafrikanske Republik (CAR). Nu viser det sig ifølge britiske The Daily Mail (som godt nok er en ret kulørt avis), at serienummeret på hans diplomatiske pas fra CAR er identisk med nummeret på et pas, som blev stjålet i 2014. Det er den Centralafrikanske Republiks eget udenrigsministerium, som bekræfter oplysningen. Vi sagde jo, at det var kulørt!

Spisesedlen

USA melder sig ud af FN’s Menneskerettighedsråd. USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, forklarer til CNN, at FN’s Menneskerettighedsråd (UNHRC), der består af 47 lande, alt for længe har holdt hånden over menneskerettighedskrænkere og været politiske dagsorden. Danmark bør følge trop, hvis det står til Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, der siger til DR, at menneskerettighedsrådet ”er en ren farce, der er i lommen på de mest fundamentalistiske arabiske stater.”

Mand dræbt af skud på Amager. En 36-årig mand blev sent tirsdag aften ramt af skud på Amagerfælledvej i København. Han døde af sine kvæstelser onsdag morgen. Skuddene blev affyret af to maskerede mænd, og Københavns Politi oplyser, at den dræbte mand havde relation til bandemiljøet.

590 ansatte i Kriminalforsorgen har fået lækket persondata. Det drejer sig om personlige oplysninger som cpr-numre, navne og ansættelsessteder, og oplysningerne på de mange hundrede ansatte lå frit tilgængeligt i 20 dage hen over årsskiftet, før en ansat googlede sig selv og tilfældigt opdagede, at oplysningerne lå til frit skue. Det er it-leverandøren Miracle, som angiveligt står bag datalækket, og foruden de ansatte i Kriminalforsorgen er også Udenrigsministeriet og Socialstyrelsen ramt.

Danmark og Norge vil sende afviste mindreårige asylsøgere til Afghanistan. Lige nu er de to lande stadig i forhandling med den afghanske regering, men planen er at åbne et center i Kabul, som skal huse de flygtningebørn, der har fået afslag på asyl. Både den norske og den danske regering kalder centret for et ”omsorgscenter”, mens Red Barnet kalder det et ”returcenter”. Den verdensomspændende børneorganisation vurderer, at Afghanistan ”stadig er et af de allerfarligste samfund at leve i for børn”.

Taliban dræber 30 sikkerhedsvagter trods våbenhvile. Drabene skete tidligt onsdag morgen, hvor Taliban udførte bagholdsangreb på to checkpoints i den afghanske provins Badghis. Siden sidste uge har der ellers været tre dages våbenhvile i i det krigshærgede land, og søndag meddelte Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, at våbenhvilen ville blive forlænget med yderligere ti dage. Den meddelse gav Taliban ikke meget for, og allerede mandag bedyrede de, at de ville fortsætte deres kampe uanset hvad.

Et sidste ord

Hvis du har siddet og ventet på, at der skulle ske et eller andet opløftende, er det i dag, du skal se en kvinde i en robåd redde en fiskeørn fra druknedøden. Det er ikke noget ufarligt dyr, skulle vi hilse og sige.

Vi ses i morgen – og husk at klippe dine negle.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12