20. august 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Dans, drik, skriv – du bestemmer selv

De unge gider ikke længere at drikke i Japan – og nu er det åbenbart også et problem. Bedst som man troede, at et mindsket alkoholforbrug er godt for folkesundheden, har det japanske skattevæsen simpelthen lanceret en konkurrence, der skal få unge til at drikke mere. Efter at have gransket konsekvenserne af coronakrisen, der har […]

Det bedste vi har set

Klædskabet er tøjets kirkegård

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Forbrugerrådet Tænk viser, at 40 pct. af vores tøj bliver ikke brugt. Det hænger bare i klædeskabene og samler støv. Fremfor at browse på asos.com skal vi måske i stedet tage et kig på den store del af vores garderobe, vi sjældent tager frem. Også selvom modeugen i København i sidste uge glimtede af nye must-haves. I undersøgelsen har folk selv vurderet, hvor stor en andel af deres tøj, de ikke bruger. YouGov hævder, at der derfor er risiko for, at folk er præget af en “ubevidst idealisering“, hvor de tror, de bruger mere, end de rent faktisk gør. Selvom 40 pct. allerede lyder af meget, er andelen nok i virkeligheden endnu større.

Portræt af en populær løgnhals

Den slovakiske mand, der på internettet går under navnet Danny Kollár, kan man måske kalde influencer. Ikke influencer på ‘Se hvad jeg har købt på Shein’-måden, men mere på ‘Corona er folkedrab af hvide mennesker’-måden. Siden han i 2020 gik viralt på Instagram med en grusom og racistisk løgn, er han blevet Slovakiets mest populære bruger på det sociale medie Telegram. Under corona var Danny Kollár stærkt optaget af at sprede konspirationer om covid-19, vel og mærke i et af de lande i Europa, hvor færrest er vaccineret mod corona. Bellingcat tegner et skræmmende portræt af Danny Kollár og hans løgne.

Hvis du ser mig, så græd

Europas floder tørrer ud. Når vandet forsvinder, dukker alt fra spøgelsesbyer til skibsvrag fra Anden Verdenskrig frem fra vandet. Men det er ikke kun spændende historiske fund, der kommer til syne. Også advarsler indgraveret i store sten tårner op. De såkaldte sultesten skal advare fremtidige generationer om den hungersnød, der sandsynligvis er opstået hver gang stenene kom til syne. På en af dem står der: “Når denne går under, vil livet blive mere farverigt igen“ – Lad os håbe, den ikke er kommet for at blive! The Guardian gennemgår den europæiske tørkes fund og faresignaler.

Syg teaterkunst

”Over de næste fire dage kommer der en række sms’er fra hendes chef. “Håber at hvile og søvn har gjort dig godt,” skriver han i den første. “For teatrets skyld er det efter 7 aflysninger tæt på liv eller død at vi gennemfører de forestillinger der er tilbage.” Han skriver, at hun ikke behøver at komme til prøver de kommende tre uger. Og så har han et helt særligt tilbud til hende, hvis hun trodser sin sygdom og går på scenen alligevel. “Desuden vil jeg som tak,” skriver han, “belønne dig med ekstra 5000 kr.”” Vild historie i Zetland.

Datakammerater, forén jer!

Hov, er det ikke… Jo, det er det da! Føljetons nye universitetspraktikant Xenia Heiberg Heurlin fortæller ovre hos Atlas om de såkaldte datafagforeninger, der forsøger at organisere internetbrugere og indskrænke techgiganternes magt: ”Man er arbejder, når man får sin lønseddel fra ens arbejdsgiver i e-boks. Man er forbruger, når man beslutter om man vil købe sin croissant i Lagkagehuset eller Emmerys. Situationen er en anden i dataøkonomien. Her er svært at sætte fingeren på præcis, hvilken rolle man spiller”. Xenia har i øvrigt også indlæst artiklen, hvis du er mere i humør til at lytte.

Ruslands hemmelighed

Har du brug for en vaskeægte langlæser til weekenden, der nærmest har form som en spionroman? Så står Washington Post klar til at hjælpe. Gennem flere måneder har avisen talt med flere end 30 embedsmænd fra både Ukraine, USA, EU og Nato for at afdække, hvordan USA’s efterretningstjenester faktisk kendte til Ruslands nært forestående invasion af Ukraine – men ikke kunne overbevise deres allierede om situationens alvor. Og hvis du bare gerne vil have korte udgave, har WaPo-nyhedsbrevet Today’s WorldView heldigvis en god opsummering.

Spisesedlen

Sikke en uge i dansk politik. Bedst som man troede, at sommerens hedebølger havde fanget partierne i et fedtspillende limbo, er det pludselig fløjet rundt med ideologiske udspil, der rent faktisk fremhæver forskellene mellem partierne. Særligt Konservative har haft foden på speederen, efter partiformand Søren Pape Poulsen mandag kunne afsløre (til ingens større overraskelse) at han nu går efter at blive Danmarks næste statsminister.

Pape skal vi nok vende tilbage til om lidt, men før vi kommer så så langt, var der lige et par andre historier, der pressede sig på. I mandagens ‘Kære læser’ gennemgik Oliver Stilling sidste weekends demonstration i Kabul, hvor en gruppe kvinder marcherede gennem byens gader, alt imens de råbte slagord som “brød, arbejde, frihed“. Baggrunden for demonstrationen var selvsagt, at Taliban-regimet har gjort det så godt som umuligt at leve som kvinde i Afghanistan. Det er måske ikke så overraskende, men som Oliver bemærkede, er det nu engang en manifestation af “overlegen moralsk styrke“, at kvinderne trodser Taliban og sætter ord på deres utilfredsheder.

“Overlegen moralsk styrke“ er til gengæld en beskrivelse, der passer enormt dårligt på USA’s forhenværende præsident Donald Trump. I den lange serie af chokerende sager omhandlende MAGA-manden, har FBI senest ransaget Trumps resort Mar-a-Lago i Florida, hvor agenturet fandt flere hemmelighedsstemplede dokumenter, som Trump har taget med sig fra Det Hvide Hus. Er det her mon skandalen, der fælder Donald Trump? Eller vil det snarere styrke hans egen heltefortælling om, hvordan “systemet“ bedriver en heksejagt mod ham? Undertegnede – David Dragsted, dav  – så nærmere på spørgmålene i en nyhedsanalyse.

Nå, tilbage til Søren Pape: Tirsdag havde vi fået tygget godt på K-formandens udmelding, hvilket resulterede i en tekst om den stoledans, Socialdemokratiet, Venstre og Konservative nu skal ud i. Selvom det på papiret ligner, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil kunne udnytte den nye splittelse, nu hvor både Pape og Jakob Ellemann Jensen (V) går efter magten, er Papes udmelding ikke nødvendigvis så dum igen for blå blok. Om noget sikrer den snarere, at der vil være noget for enhver smag til alle dem, der ikke ønsker at se Socialdemokratiet i en ny regering: De mere midtersøgende vil kunne stemme på Ellemann, de mere højreorienterede på Pape – og i begge tilfælde vil Mette Frederiksen og kompagni formodentlig sidde tilbage uden ministertaberetter, når valgkampsmusikken stopper.

Samme dag debuterede vores nye universitetspraktikant Xenia Heiberg Heurlin med en suveræn artikel om hormonspiralens lidt glemte problemstillinger. Mens p-pillen blandt mange kvinder er kommet i ‘bad standing’ som følge af dens medfølgende bivirkninger – herunder risikoen for nedtrykthed og depression – fortsætter hormonspiralen nemlig med at være et populært alternativ. Og det på trods af, at den faktisk har mange af de samme bivirkninger som netop p-pillen. Så hvorfor går hormonspiralen fri?

En mand, der helt sikkert ikke går fri af kritik, er Australiens nu tidligere premierminister Scott Morrison. Ham skrev jeg om i en ‘Kære læser’ onsdag, efter det var kommet frem, at Morrison i al hemmelighed havde tildelt sig selv hele fem ekstra minister-tjanser under coronakrisen. “Jeg kan ikke fatte tankegangen, der resulterede i det her,“ lyder det fra Australiens nuværende premierminister, Anthony Albanese, der også mener, at Morrison har “undergravet vores demokrati“. Det er svært at være uenig.

I nyhedsanalysen stillede Emma Louise Stenholm et stedsegrønt spørgsmål: Hvorfor vil overpriviligerede britiske politikere så gerne sige, at de kommer fra et hårdtarbejdende bagland – også når det slet ikke passer? Og hvorfor er myten om, at flid nødvendigvis fører til succes, overhovedet så sejlivet? Der i hvert fald noget, der ikke rigtigt hænger sammen: “Jo mere en velstillet person taler højt om sin baggrund, jo mindre er sandsynligheden for, at vedkommende i virkeligheden er mønsterbryder. Det gælder også uanset kønnet på den kommende premierminister.“

Torsdag var det minsandten blevet tid til endnu mere Søren Pape. For ikke nok med, at Pape nu gerne vil være statsminister, så har han også gjort det utænkelige, og faktisk sagt hvad han mener. I Konservatives nye skatteudspil lægger Pape i hvert fald ikke skjul på, at han stræber efter en større omfordelingsøvelse, hvor samfundstoppen belønnes og folk i bunden straffes. Som Lars Trier Mogensen skrev i en nyhedsanalyse, er det opsigtsvækkende sager:

“Søren Pape er pludselig konservativ, så det gør noget. I modsætning til forbilledet Poul Schlüter – som ganske pludselig blev statsminister i 1982, og som berømt udtalte: ‘jeg er ikke så konservativ, at det gør noget’ – har De Konservatives nuværende formand valgt at tone mere rent flag. I ugens løb har han ikke alene annonceret sit kandidatur til statsministerposten, men også nok så opsigtsvækkende præsenteret et sjældent set blåt og borgerligt valgoplæg.“

Når det kommer til at være en konservativ høg, kan de færreste dog slå USA’s gamle vicepræsident Dick Cheney. Ham skrev Oliver Stilling om i en ‘Kære læser’ (vidste du eksempelvis, at Cheney har haft hjerteanfald i både 1978, 1984, 1988, 2000 og 2010?). Anledningen var imidlertid glædelig: Dick Cheneys ældste datter, Liz Cheney, har som den tilsyneladende eneste republikaner vurderet, at der være en nedre moralsk grænse, når det kommer til Donald Trump. Af samme grund vil hun nu gøre alt for at forhindre, at Trump bliver genvalgt som præsident i 2024 – koste hvad det vil.

Mens vi ventede på weekenden, skrev Xenia Heiberg Heurlin fredag om de evakuerede afghanere, som stadig venter på at få afklaret, om de mon kan blive boende i Danmark. For selvom den danske stat tilbød knap 1.000 afghanske tolke og lokalt ansatte at komme til Danmark som tak for deres hjælp med at bekæmpe Taliban, har taknemmeligheden alligevel ikke rakt meget længere, end til at de ifølge en særlov kan blive to år i landet – hvorefter de skal søge asyl. Et politisk flertal lægger nu op til, at særloven skal laves om. Men den idé er regeringen altså ikke videre begejstret for. Det er på mange måder uværdigt.

Slutteligt så Astrid Plum nærmere på en helt oplagt løsning på byernes overophedning: At man simpelthen satser på træerne. Heldigvis har Københavns Kommune allerede lovet at plante 100.000 nye træer inden 2025. Men man mangler altså fortsat godt 38.000. Og så hjælper det da heller ikke så meget, hvis man ikke samtidig forsøger at bevare de træer, vi allerede har i byrummet. Eller som træforsker Oliver Bühler udtrykker det: “Det her med at byerne bliver varmere og mere tør, der skal vi også tænke os om i forhold til, hvad er det for en beplantning, vi skal have, som kan tåle den her varme. Det er ret væsentligt i planlægningen af fremtidens byer.“

Nej, træerne vokser endnu ikke ind i himmelen. Til gengæld er det nu weekend. Vi ses på mandag. /David Dragsted 

Et sidste ord

Forestil dig bare: Du er marinebiolog, men kan simpelthen ikke overbevise din familie om, hvor fedt det er. Pludselig bryder en sæl ind i dit hjem. Det er præcis det, du har ventet på. Det er nu, du skal sætte dig i respekt. Og så er du ikke engang hjemme.

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12