2. september 2021
Kære læser
Søren Pape Poulsen (K) er ”nærmest lykkelig”. Det fortalte han onsdag til TV2, efter Højesteret stadfæstede Landsrettens beslutning om at opløse banden Loyal to Familia (LTF). Dommen er historisk, fordi det nu ved Højesteret er slået fast, at LTF er en gruppering, der pga. omfattende og alvorlig kriminel aktivitet kan siges at have et ulovligt […]
Kære læser
Hvor står EU efter brexit og coronakrisen? Er troen på unionen blevet svækket, eller holder det europæiske sammenhold? I en ny reportageserie tager Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – temperaturen på EU og Europa anno 2021. I samtaler med alt fra catalonske separatister til polske burlesque-dansere og politikere i Bruxelles vil vi undersøge, hvilke debatter og problemstillinger, EU nu må håndtere.
Dette er anden del af serien.
Det bedste vi har set
Lortearkitektur
Ud & Se har en god, lang artikel om, hvorfor der er så meget dårlig arkitektur. Et stykke nede i teksten dukker digter Søren Ulrik Thomsen op: ”Selvom mit hjerte banker stærkest for de centrale bydele, holder jeg også meget af forstæderne og kan blive næsten bevæget, når jeg står for eksempel i Hvidovre og ser, hvor smukt tænkt og udført det hele er: gode boliger med bad og altan, bibliotek, svømmehal, skoler og lægehus – hele velfærdstankegangen, der så at sige materialiserer sig i røde mursten for øjnene af én.”
”Hvem har vundet?”
USA’s krig mod terror har kostet 50 bio. (ja, billioner) kr. og en mio. mennesker livet. The Intercepts Murtaza Hussain har kigget på en ny rapport fra Brown Universitys fortløbende Costs of War-projekt, som forsøger at dokumentere effekten af de militære operationer efter 11. september 2001. Tja, som Hussain også skriver på Twitter: ”Ingen har nogensinde f***** noget så meget op, som denne lille kreds af personer.”
+ Interview med den afghanske menneskerettighedsforkæmper Mahbouba Seraj på BBC World om Taliban og kvinders fremtid i Afghanistan.
”En flænsen af lagner og puder”
Og så lidt dansk musikhistorie, hvis det er okay med dig? Præcis i dag er det 40 år siden, at bandet Ballet Mécanique med Martin Hall på vokalen udgav postpunk-debutalbummet The Icecold Waters of the Egocentric Calculation. Det ligger tilgængeligt på Spotify, men vi ville egentlig bare benytte lejligheden til at linke til digter Michael Strunges velsmurte anmeldelse fra 1981, selv om det måske giver sektionen her et strejf af noget anno dazumal. Til gengæld lykkedes det os at nævne både Søren Ulrik Thomsen og Strunge i dag – og, nå ja, Martin Hall. Se mere på Halls website her.
Spisesedlen
Rigsretssag mod Inger Støjberg begynder. I dag, torsdag, kickstartes den historiske rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der er anklaget for både at have brudt menneskerettighederne og dansk lov. ”Beklager, hvis det kan virke lidt tørt”, lød det fra anklager Anne Birgitte Gammeljord, da hun ved retssagens begyndelse skulle redegøre for en række forskellige principper i forvaltningen. DR har samlet en oversigt over de vigtigste spørgsmål, retten nu skal tage stilling til.
Højesteret stadfæster dom i LTF-sag. Onsdag stadfæstede Højesteret, at bandegrupperingen Loyal to Familia (LTF) skal forbydes. I begrundelsen lægger Højesteret vægt på, at LTF har begået omfattende og alvorlig kriminalitet, hvormed gruppen kan opløses efter Grundlovens paragraf 78, stk. 1. ”Det er en historisk og principiel dom”, udtaler rigsadvokat Jan Reckendorff til TV2.
Purdue Pharma opløses efter forlig. En dommer ved U.S. Bankruptcy Court i New York godkendte onsdag et konkursforlig, som medicinalgiganten har indgået i sagen om selskabets rolle i den amerikanske opiodkrise. Ifølge forliget skal Purdue Pharma opløses, mens selskabets ejere, den stenrige Sackler-familie, skal betale 4,5 mia. dollars. Flere kritikere mener dog, at det er billigt sluppet. Purdue Pharma står bl.a. bag den stærkt vanedannende medicin OxyContin.
Google anker fransk milliardbøde. Tilbage i juli tildelte de franske konkurrencemyndigheder Google en bøde på 500 mio. euro, svarende til ca. 3,7 mia. kr., for ikke at have handlet i god tro i forhandlinger med lokale medieselskaber. Nu anker Google bøden, bl.a. med henvisning til, at beløbet er ude af proportioner. I den oprindelige dom fik Google en tidsfrist på to måneder til at rette ind efter direktiverne.
Indisk separatistleder er død. Syed Ali Shah Geelani sov onsdag aften ind i sit hjem efter længerevarende sygdom. Før Geelani forlod politik i juni sidste år, stod han i spidsen for separatistpartiet All Parties Hurriyat Conference (APHC), der krævede den indiske region Kashmirs forening med Pakistan og afviste enhver form for dialog med det indiske styre. Han blev 92 år.
Et sidste ord
Her gik vi og troede, at vores egne noter ser rodede ud. Og så kommer Fjodor Dostojevskij ellers og viser, hvor skabet skal stå.
Hold styr på kragetæerne, til vi ses i morgen!