2. oktober 2021

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Vittige Žižek, alvorlige mink

Tidligere på ugen kunne man læse en lidt kulørt nyhed rundt omkring i det internationale medielandskab: Efter en våd aften var den 50-årige Beyhan Mutlu vandret ud i en skov i Bursa-provinsen i Tyrkiet, hvor han stødte ind i en gruppe, der ledte efter en forsvundet mand. I sin beduggede – men hjælpsomme – tilstand […]

Kære læser

Scener fra to ægteskaber

Der er noget i Ingmar Bergmans ikoniske tv-serie Scener fra et ægteskab som bringer mindelser til en passage fra Henry David Thoreaus Walden. Livet i skovene: “Det store flertal lever et liv i stille fortvivlelse. Det, der kaldes resignation, er forhærdet fortvivlelse […] En ensformig, men ubevidst fortvivlelse skjuler sig endda under det der kaldes […]

Det bedste vi har set

Omridset af en kønsidentitet

Omridset af en kønsidentitet  

Der er nogle erfaringer, som er noget nær umulige at beskrive. Oplevelsen af at indse sin egen transkønnethed må være en af dem. Tegneserietegner Robin Brooks nærmer sig dog på umådelig fin vis i striben how it actually happened. Fra den første svære tanke til den forløsende oplevelse af at mærke den glatte hud på benene efter en barbering. Læs den korte men utroligt rørende tegnserie lige her.

Man fødes ikke som forældre, man bliver det

Man fødes ikke som forældre, man bliver det

Nu skal jeg fortælle Dem en ting, unge mand. Jeg har personligt studeret en lang række kvindekroppe, om jeg må være så fri, og jeg har stadig til gode at finde det sted på legemet, hvor der står skrevet, at kvinden er den bedste omsorgsperson for barnet, som flere tilsyneladende stadig mener i dag.“ Forskningsmediet Vid & Sans interviewer Simone de Beauvoir (1908-1986) om øremærket barsel, og Anna Cornelia Ploug, ph.d.-stipendiat i videnskabsfilosofi, giver svarene. Som hun skriver på Twitter, er formatet måske en smule halvkvædet, men ikke desto mindre et, vi gerne selv ville have fundet på.

Hvis verdens rigmænd vil have fat i Grønlands mineraler, skal de først forbi Mariane Paviasen

Hvis verdens rigmænd vil have fat i Grønlands mineraler, skal de først forbi Mariane Paviasen

Grønlands undergrund gemmer muligvis på et overflødighedshorn af sjældne mineraler, folk som Jeff Bezos og Bill Gates er vilde efter at få fingrene i. Men hvis de vil have fat i landets uranium, tantal og nikkel skal de lige forbi aktivist og politiker Mariane Paviasen. I alliance med bygdernes fårehyrder, fiskere og andre bekymrede lokale har hun sendt et stærkt signal til omverdenen om, at udvinding ikke kommer til at ske på bekostning af Grønlands miljø eller oprindelige erhverv. Hvis de vil trumfe det, må mineselskaberne forsøge at bide skeer med folk, der fanger hvaler, før vi andre har fået morgenkaffe. Held og lykke med det, drenge.

Spisesedlen

De tyske socialdemokrater (SPD) med Olaf Scholz ved roret kunne mandag konstatere, at de blev Bundestagsvalgets vindere. Valgsejren så i første omgang ud til at blive kneben, men i løbet af ugen lagde SPD større og større distance til CDU-CSU, som har fået et historisk ringe valg. Både Olaf Scholz og CDU’s Armin Laschet vil dog forsøge at danne regeringer med dem selv som kanslere. For første gang siden 1949 opnåede det danske mindretal i Slesvig-Holsten også repræsentation i parlamentet, fordi Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) blev valgt ind med et mandat. David Dragsted skrev om valget i en nyhedsanalyse mandag.

Pele Broberg blev tirsdag frataget ansvaret for udenrigsområdet i Grønland. Det skete på baggrund af en udtalelse til Berlingske, hvor Broberg fik sagt, at det kun burde være folk med inuit-baggrund, som kan deltage i en fremtidig afstemning om selvstændighed. Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, overtager ansvaret for udenrigsområdet. Broberg udtalelse kom i forbindelse med en større diskussion om Grønlands selvstændighed, som Føljetons Emma Louise Stenholm lørdag interviewede advokat og forkæmper for inuitrettigheder Aaju Peter C.M. om.

Onsdag fremlagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) regeringens klimaplan frem mod 2025. Planen består af 24 tiltag, som skal sikre, at Danmark når sit mål om en 70 pct. CO2-reduktion i 2030. Planen blev dog kritiseret af partier som Venstre og Radikale Venstre for at være nølende. En lignende kritik lød fra Dansk Erhverv, men som David Dragsted skrev i torsdagens ‘Kære læser’: “I det mindste har vi nu en køreplan, der kan vise, hvor meget regeringen endnu mangler.“

Det etiopiske udenrigsministerium gav torsdag syv ledende FN-medarbejdere 72 timer til at forlade landet. Det skete under anklager om, at FN-folkene blander sig i landets interne anliggender. Udvisningen kom få dage efter FN’s nødhjælpschef anklagede Etiopiens regering for at blokere for nødhjælp og derigennem skubbede landet ud i hungersnød. FN advarer om underernæring ”uden fortilfælde” blandt børn, gravide og ammende personer i Etiopiens Tigray-region.

Polen har foretaget pushbacks ved grænsen til Belarus. Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International mener at bevise, at afghanske flygtninge er sendt tilbage, selvom det er ulovligt uden en vurdering af den enkelte. “Vi gør alt for at sikre, at den polske østlige grænse aldrig bliver udsat for pres eller kynisk spil fra noget politisk regime,“ skriver Polens indenrigsminister, Marius Kamiński, fredag på Twitter. Samme situation udspiller sig i Letland og Litauen, hvor migranter angiveligt er banket ihjel. Føljeton fik fat på Litauens tidligere forsvarsminister Rasa Juknevičienė for at høre, hvad der foregår. Svaret var ikke opløftende.

Et sidste ord

Kan I huske dengang, man troede, kryptovaluta ville revolutionere Wall Street og sætte verden fri? Heller ikke os

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12