2. oktober 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Trump har fået Covidfefe

I krig og kærlighed gælder alle kneb. Det er en kliché, men ofte har klichéer noget at have det i. At krig kan bringe det værste frem i folk er eksempelvis tydeligt i Bertolt Brechts skuespil Mutter Courage og hendes børn, som i går havde repremiere i Skuespilhuset efter en lang coronapause. Brecht skrev stykket […]

Kære læser

Nagorno-Karabakh: Krig i den sorte have

En krig er under opsejling ikke langt fra grænsen til Europa. Siden sidste uge har der været voldelige kampe mellem soldater fra Armenien og Aserbajdsjan. Konflikten har indtil videre kostet mere end 130 mennesker livet, og selvom både Vesten og Rusland har opfordret de to nationer til at nedlægge våbnene, er der intet, der tyder […]

Det bedste vi har set

Det uudslettelige indtryk

Det uudslettelige indtryk

Digteren Pia Juul er død, blot 58 år gammel. Som Informations lyrikanmelder Erik Skyum-Nielsen skriver i sin nekrolog, ”har Danmark mistet en lyriker og prosaist af de virkelig store, men det føles egentlig mest, som om det er en kolossal kraft, der nu pludselig har forladt os. For hun gjorde fra begyndelsen uudsletteligt indtryk: ved sin energi, sin humor, sin vitalitet, sin intellektuelle styrke og sit imødekommende, åbne væsen”. Vi har samlet en lille Pia Juul-buket.

+ ‘Velkommen til uvirkeligheden’. Klumme i Information, 2003.

++ Da Pia Juul var gæst hos Asger Schnack i podcasten Station to Station i 2018.

+++ Den smukke sang ”Hver dag en ny dag” med tekst af Pia Juul bestilt af Grænseforeningen i anledning af genforeningsjubilæet i år.

++++ Digtoplæsning. Lyrikporten, 2016.

+++++ Videointerview med Pia Juul. Hvordan fandt du ud af, at du kunne skrive digte?Det kan jeg heller ikke.”

++++++ Fra Helt i skoven, 2005: ”Jeg skal være hjemme klokken fem, for vi får fremmede./ Får I fremmede? Ja, bedstemor og bedstefar fra Hals. Men de er da ikke/ fremmede? Jeg sagde også bare, at vi får fremmede. Nå.”

En ny læsning af Griberen i rugen

En ny læsning af Griberen i rugen

Hvis du på et tidspunkt har stiftet bekendtskab med det danske skolesystem, så er der en god mulighed for, at der på et tidspunkt er en engelsklærer, der har tvunget dig til at læse J.D. Salingers The Catcher in the Rye fra 1951. Det er faktisk en ganske glimrende bog, men årtiers overanalyseren i de danske gymnasier har taget lidt af glansen. Især fordi den typiske analyse er ret patroniserede og reducerer bogen til intet andet end et oprørsk stykke ungdomslitteratur. Derfor vil vi anbefale, at du genlæser bogen og så giver den her artikel en chance. Her dekonstrueres de mest almindelige analyser af The Catcher in the Rye, og det giver et dejligt nyt blik på, hvad der egentlig står i den litterære klassiker.

Hvordan er det at være en smartphone?

Hvordan er det at være en smartphone?

Der bliver talt meget om menneskets snarlige status som guder. Visse techtyper synes at tro, at det er utænkeligt, at vi ikke i det 21. århundrede opfinder en maskine med bevidsthed. At vi kan skabe nyt liv i vores eget billede. Men det kommer ikke til at ske. Først og fremmest ved vi ikke engang, præcis hvad vores egen bevidsthed er, så hvordan skulle vi kunne kopiere den. Derudover synes den menneskelige bevidsthed at hænge uløseligt sammen med det at være krop og værende. Nej, hvis vi skaber en computer med bevidsthed, er der en god chance for, at det bliver en anderledes slags bevidsthed, som vi ikke selv forstår. Som filosoffen Thomas Nagel skriver i den indflydelsesrige artikel ”What Is It Like to Be a Bat?” fra 1974, har dyr en form for bevidsthed, men vi forstår den ikke bedre, end dyrene forstår vores. Og lige så lidt forstår du din smartphones bevidsthed. Virkelig spændende filosofisk essay på Rough Type.

Spisesedlen

Trump har coronavirus. ”I aften blev førstedamen og jeg testet positiv for covid-19. Vi begynder vores karantæne og processen med at blive raske med det samme. Vi vil komme igennem det her SAMMEN,” skriver Donald Trump på Twitter. Også præsidentens rådgiver Hope Hicks er testet positiv. Ifølge Trumps læge har præsidentparret det godt.

EU klar til sanktioner mod Hviderusland. EU-landenes ledere er blevet enige om at indføre sanktioner rettet mod Hviderusland. Det sker på baggrund af det omstridte præsidentvalg i landet, hvor Alexandr Lukasjenko vandt med 80 pct. af stemmerne. EU anerkender ikke valget. Cypern har tidligere strittet imod sanktioner. De krævede at også Tyrkiet skulle sanktioneres. Det sker ikke, men kommissionsformanden truer i stedet tyrkerne med mulige sanktioner.

Pia Juul er død. Den danske forfatter og digter Pia Juul er død efter kort tids sygdom. Hun blev 58 år. ”Det er et smerteligt tab for familie og venner, og det er et stort tab for dansk litteratur, som hermed har mistet en af sine mest betydningsfulde forfattere,” skriver Asger Schnacks forlag i en pressemeddelelse.

Sverige registrerer højeste antal smittede siden juni. Sverige har i månedsvis oplevet et fald i antallet af coronasmittede, men nu går det igen den forkerte vej for svenskerne. Ifølge de svenske sundhedsmyndigheder har Sverige registreret 752 nye coronavirus-tilfælde det seneste døgn. Det er det højeste antal smittede i landet siden 30. juni.

Regeringen vil igen forbyde peberspray. I 2019 blev det lovligt at eje en peberspray til selvforsvar i eget hjem, men den lov vil den socialdemokratiske regering nu rulle tilbage. Det sker på baggrund af en evaluering, der siger, at peberspray kun én gang mellem 2019 og 2020 er blevet brugt som selvforsvar ved røveri. Til gengæld er der sket en markant stigning i sager, hvor peberspray er blevet brugt ulovligt.

Et sidste ord

Sommeren er forbi nu, og den nærmest fløj af sted. Tomhændet står du tilbage og kan slet ikke følge med.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12