2. november 2023
Kære læser
Det er svært at vide, hvad der foregår inde i hovedet på et andet menneske. Det er svært vide, hvad der foregår inde i hovedet på statsminister Mette Frederiksen (S); hvordan mikroprocessorerne i hendes hjerne bearbejder udefrakommende informationer og omsætter dem til en slags intern logik – ingen forstår det. Vi kan studere hendes mimik […]
Det bedste vi har set
Klogere på kultiveret kød
I juni måned godkendte det amerikanske landbrugsministerium for første gang salget af kød, der er dyrket i en ståltank med stamceller fra en kylling, som er levende før, under og efter proceduren. Det såkaldte kultiverede kød bliver allerede serveret på en restaurant i Singapore.
Som Jette Feveile Young, der er professor på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet formulerer det, er der dog langt fra restauranter i San Francisco og Singapore til køledisken i et dansk supermarked. Hun og et hold af forskere har fået 15 millioner kr. til at gøre vejen lidt kortere. Lad os finde ud af, hvad vi kommer til at spise i fremtiden. /Emilie Ewald
Veganer på udebane
Veganer på udebane
Her på sidstedagen, er vi nået til en form for forsoning mellem veganere og carnivorer. Men den teknologiske mirakelløsning byder også på udfordringer. Aeon Magazine navigerer igennem de nye etiske farvande.
Løveburgere og tigersteaks
Løveburgere og tigersteaks
Der er meget mere end mammutkødboller på menuen. Hvad med en tigerbøf? Eller en løveburger? Eller hvad med at stoppe med at gøre kød fra truede dyrearter mainstream? Dyrerettighedsorganisationer er bekymrede over udviklingen.
Ét skridt frem, to tilbage
Ét skridt frem, to tilbage
Det har vist sig at være svært at opskalere produktionen af kultiveret kød. I hvert fald for startup-virksomheden Upside Foods, der ellers anses som en frontløber. Tidligere og nuværende ansatte har udtalt til Wired, at virksomheden ikke har et helt så stort forspring, som de lader offentligheden tro.
..
Vi slutter af med en tænkepause. Her er nogle af de svar, I har indsendt til os i løbet af ugen:
“Jeg blev vegetar som 16-årig. Mest som et oprør mod min far, som var en rigtig kødspiser, der var opvokset på en bondegård. Nu er jeg 61, og er pescetar. Og lever fint uden nogen skavanker. Min søn er 27, og har aldrig spist kød. Han er 199 cm, og kun opvokset på grønt. Masser af ris, bønner og ærter.” /Bo
“Måske er det lidt uden for spørgsmålets ramme, men en grund til, at vi for nyligt er begyndt at spise mere kød (vi har ellers længe spist primært vegetarisk), er, at vi har fået en datter for knap et år siden, og Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn får kød hver dag for at få dækket deres jernbehov. Vi har spurgt til, om det virkeligt behøver at være hver dag, men de er temmeligt firkantede – hvis ikke man overholder kødreglerne skal man nærmest helst snakke med diætister og give jerndråber som tilskud. Som nye forældre er vi ret letpåvirkelige, vi vil jo helst ikke gøre noget, der kan skade vores barn, men det undrer mig bare – alle nye børnefamilier bliver vitterligt anbefalet at spise kød hver dag (for børnenes mad skal jo helst være det samme som resten af familiens). Er det virkeligt nødvendigt?” /Linnea
“Jeg er det man kalder pescetar, fordi jeg spiser fisk og skaldyr, men mest spiser jeg vegetarisk. Jeg har levet sådan siden 2010. Det er pga. klimahensyn, dyreetik og fordi jeg ikke trækker vejret gennem de mængder af kød og bacon, jeg kan sætte til livs. Sådan som nogle jeg omgåes har det. ‘Alt under 300g er pålæg -typen’. Jeg vælger også at undgå oprettet fisk og spiser ikke udrydningstruede arter.” /Sanne
Og hermed takker Efterårsskolen af. I næste uge er vi tilbage med din helt “almindelige” Føljeton.
Spisesedlen
Der meldes om voldsomme kampe i det nordlige Gaza, mens det israelske forsvar fortsætter sit bombardement af civilbefolkningen. Mere end 8.700 palæstinensere meldes dræbt. (Al Jazeera)
Oppositionspartier vil have hasteforespørgsel med statsminister Mette Frederiksen (S) i droppet spionsag. (Ritzau)
Rusland har bombet 118 ukrainske byer og landsbyer nær fronten i øst og syd i løbet af 24 timer. (BBC)
Australsk domstol sætter privat gasrørsprojekt til 3,6 mia. dollars på pause. (Reuters)
Nordkorea lukker sine ambassader i Spanien, Uganda, Angola og Hongkong – formentlig på grund af landets sanktionsramte økonomi. (The Independent)
Nærsynet
FIFA forærer VM til Saudi-Arabien
Når det internationale fodboldforbund FIFA tildeler et VM-værtskab, plejer det at foregå ved en afstemning blandt verdens nationale fodboldforbund. Det gælder ikke for slutrunden i 2034, som FIFA de facto har foræret til Saudi-Arabien. Det var i forvejen afgjort, at slutrunden skulle finde sted i Asien eller Oceanien, og Malaysia, Indonesien og Australien havde alle planer om af afgive et bud, men ingen af landene nåede det. Den oprindelige frist for at fremlægge et bud om værtskab lå først om tre år, men FIFA rykkede pludselig fristen til slutningen af oktober, så aspirerende værtslande kun havde en måned til at forberede deres bud. Samme dag som FIFA kom med den overraskende udmelding, offentliggjorde Saudi-Arabien deres bud. Afholdelsen af en VM-slutrunde passer som fod i hose til Saudi-Arabiens flittige rebranding af sig selv – og giver flashbacks til fadæsen med afholdelsen af fodbold-VM i Qatar.
+ Saudi-Arabien er populær som aldrig før blandt sine nabolande, skriver Foreign Policy.
++ Udmærket analyse hos Yahoo! Sports.
+++ BBC’s sportsredaktør: ‘Hvorfor den beslutning ikke bør komme bag på nogen‘.
Et sidste ord
Vi slutter af med en tænkepause. Her er nogle af de svar, I har indsendt til os i løbet af ugen:
“Jeg blev vegetar som 16-årig. Mest som et oprør mod min far, som var en rigtig kødspiser, der var opvokset på en bondegård. Nu er jeg 61, og er pescetar. Og lever fint uden nogen skavanker. Min søn er 27, og har aldrig spist kød. Han er 199 cm, og kun opvokset på grønt. Masser af ris, bønner og ærter.” /Bo
“Måske er det lidt uden for spørgsmålets ramme, men en grund til, at vi for nyligt er begyndt at spise mere kød (vi har ellers længe spist primært vegetarisk), er, at vi har fået en datter for knap et år siden, og Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn får kød hver dag for at få dækket deres jernbehov. Vi har spurgt til, om det virkeligt behøver at være hver dag, men de er temmeligt firkantede – hvis ikke man overholder kødreglerne skal man nærmest helst snakke med diætister og give jerndråber som tilskud. Som nye forældre er vi ret letpåvirkelige, vi vil jo helst ikke gøre noget, der kan skade vores barn, men det undrer mig bare – alle nye børnefamilier bliver vitterligt anbefalet at spise kød hver dag (for børnenes mad skal jo helst være det samme som resten af familiens). Er det virkeligt nødvendigt?” /Linnea
“Jeg er det man kalder pescetar, fordi jeg spiser fisk og skaldyr, men mest spiser jeg vegetarisk. Jeg har levet sådan siden 2010. Det er pga. klimahensyn, dyreetik og fordi jeg ikke trækker vejret gennem de mængder af kød og bacon, jeg kan sætte til livs. Sådan som nogle jeg omgåes har det. ‘Alt under 300g er pålæg -typen’. Jeg vælger også at undgå oprettet fisk og spiser ikke udrydningstruede arter.” /Sanne
Og hermed takker Efterårsskolen af. I næste uge er vi tilbage med din helt “almindelige” Føljeton.