2. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Bjælkerne i Bidens øjne

Det værste ved klimakrisen må næsten være hykleriet. Eller for at være mere nøjagtig: håndteringen af hykleriet. Tillad os at forklare. På den ene side findes der den slags hykleri, vi kan kalde det “reelle“ hykleri: Tænk på oliegiganter, der udleder CO2 på livet løs, mens man med CSR-snak forsøger at sælge fortællingen om, at […]

Kære læser

Ekstremt afdæmpet

Da Føljetons udsendte for halvanden måned siden stod med optageren oppe i ansigtet på en højrepopulistisk borgmester og hans paramilitære grænsevagt ved det ungarsk/serbiske grænsehegn, var det ærligt talt med en forventning om, at den ene rabiate sætning ville afløse den næste. Holdningerne, der kom frem, var også grundlæggende ekstreme, men retorikken var mere afdæmpet, […]

Det bedste vi har set

Min lærer bor i telt

Min lærer bor i telt

Der er styr på tingene på Cambridge, et af verdens bedste universiteter, eller er der? Det er kommet frem, at flere af universitetets afdelinger har overbebyrdede, underbetalte freelancere uden kontrakter til at varetage den gamle institutions berømte eneundervisning på bachelorniveau. Ph.d.-studerende Aimée Lê underviste i engelsk, men hvad hendes studerende ikke vidste, var, at hun boede i telt for at få økonomien til at hænge sammen. “Jeg husker, at der var dage, hvor jeg vågnede, og mit telt var omgivet af sne. Når jeg ikke arbejdede på min ph.d. eller andre ting, lærte jeg at hugge brænde eller tænde et bål,“ fortæller hun til The Guardian.

Stenenes liv

Stenenes liv

Du kender dem godt. Du har kastet dem, sparket til dem, stillet dem i vindueskarmen. Hver enkelt af dem er ældre end hele Danmarks befolkning tilsammen. Nu er den her: podcasten om sten. Okay, det er lidt karikeret, men to geologistuderende, Mathilde Lieberkind og Emil Soltau, har startet podcasten Geoland, som skal “udforske geovidenskabens afkroge“. Det er ret godt, og værternes begejstring er smittende. Sten – du kan ikke leve med dem, men du kan heller leve uden dem.

Klog i en ruf

Klog i en ruf

Det er stadig skuffende at tænke på: Man kan ikke lære indholdet af en bog ved at sove med den under hovedpuden. Men der sker en konstant udvikling på det neurobiologiske område, og “nye teknologier giver løfte om en genvej til oplysning“, skriver Vox. Det handler bl.a. om “neurofeedback“. Spændende!

Spisesedlen

Indien sætter klimamålsætning. “I 2070 vil Indien nå målet om nettonul i emissioner,“ sagde landets premierminister, Narendra Modi, mandag på klimatopmødet COP26. Det er to årtier efter USA’s og EU’s, ligesom Kinas mål hedder 2060. Til sit forsvar understregede Modi, at Indien udgør 17 pct. af verdens befolkning og “kun“ står for 5 pct. af de globale udledninger.

+ 100 lande vil underskrive en aftale om at bremse afskovning inden 2030.

Mærsk i rekordoverskud. Det danske shippingfirma tjente 35 mia. kr. i det seneste kvartal. Overskuddet er fem gange større end i samme periode sidste år og det største i virksomhedens historie. Det viser nye regnskabstal, der blev offentliggjort tirsdag. Ifølge Mærsk-topchef Søren Skou skyldes fremgangen særligt et “usædvanligt marked præget af høj efterspørgsel“.

Folketinget forlænger frist for afghanske tolke. Tolke, der har arbejdet for Danmark, har indtil den 1. november kunnet søge om hjælp til at komme ud af Afghanistan. Det er nu ændret til den 24. november. “Fristforlængelsen vil give de resterende personer bedre mulighed for i de kommende uger at komme ud i tide,“ skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Minneapolis stemmer om at erstatte politiet. Når der tirsdag er valg til byrådet i den amerikanske by Minneapolis, hvor politimanden Derek Chauvin dræbte George Floyd, skal borgerne også tage stilling til, om politiet skal afvikles til fordel for en afdeling for offentlig sikkerhed. Lovforslaget er stillet af ni byrådsmedlemmer, der mener, at det ikke er nok at reformere politiet, men at der kræves grundlæggende systemændringer. Stemmes det igennem, vil man bl.a. indsætte fredsbetjente og sikre et større fokus på borgernes mental sundhed.

Mindst seks døde i bygningskollaps i Nigeria. Dertil er op mod 100 meldt savnede, efter et 21 etagers-højhus under opførelse mandag kollapsede i handelshovedstaden Lagos. Beredskabsmyndigheder oplyser, at flere håndværkere er fanget i bygningen. Man ved ikke, hvorfor den faldt sammen, men ifølge Al Jazeera er det almindeligt i landet, fordi byggeregler og materialekrav ofte tilsidesættes.

Et sidste ord

Findes der noget bedre end en afslappet og helt naturlig samtale mellem venner?

Føljeton er din ven, og vi tales ved i morgen. Naturligvis.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12