2. november 2016
Kære læser
Der findes tre slags løgne: ”Løgn, forbandet løgn og statistik.” Sådan skulle den tidligere britiske premierminister Benjamin Disraeli have udtalt, ifølge forfatteren Mark Twain. Men de glemte begge en fjerde kategori: meningsmålinger. Perception Is Reality… Det amerikanske præsidentvalg er oversvømmet af en syndflod af meningsmålinger, som i sig selv er med til at påvirke valgresultatet. […]
Det bedste vi har set
Washington Post skriver om Margrethe Vestager, og overskriften lyder som en trailer til en Western: ‘Hun har allerede taget kampen op mod Apple. Nu udser EU’s konkurrencekommissær sig nye mål.’ Da Vestager fik sendt en skatteregning på 100 milliarder kroner til Apple, var der pludselig mange EU-skeptikere, som kunne se en nytteværdi i det store, dyre europæiske fællesskab. Men hendes mission er ikke at bekæmpe EU-skepsis, siger hun. Det er at kæmpe for fair markeder: ”Det, der er på spil, når det handler om lovgivning rettet mod monopoler og karteldannelse, er på en måde lige så gammelt som Adam og Eva, for det handler om grådighed, om at få mere.”
Syriens præsident Bashar al-Assad har på det seneste været på noget, man kunne kalde en reklameoffensiv. Han har givet tv-interviews til flere internationale medier, blandt andet TV2, schweizisk tv og New York Times. Sidstnævntes reporter, Anne Barnard, beskriver her den surrealistiske oplevelse, det var at møde ham.
”Han udstrålede selvsikkerhed og venlighed, mens han viste en gruppe britiske og amerikanske journalister og politiske analytikere ind i et elegant værelse med træpaneler, hvor han påstod, at Syriens sociale kludetæppe var syet ‘meget bedre sammen’” end før borgerkrigen startede, skriver hun. Da talen falder på rygtet om, at han bruger meget tid på computerspil, svarer han afvisende: ”Det sidste videospil, jeg har spillet, var Atari. Space Invaders.”
Der er masser af debatindlæg i aviserne om uligheden i samfundet. Men det er ikke altid, man finder dem i Berlingske – og slet ikke afsendt fra en adresse i Hellerup. En ung kvinde, der har delt kronikken på Facebook, formulerer det sådan her: ”Uh, læs hvad mr. Hellerup skriver.” Og det, som Mr. Hellerup (en arkitekt ved navn Thorkil Brodersen) siger, er blandt andet det her: ”Vi købte vores hus her i Hellerup i 1984 for én mio. kr. Vi har brugt et par millioner på istandsættelser og forbedringer. Før finanskrisen var det ca. 12 mio. kr. værd, så faldt det til ni-ti mio. kr. Nu er det atter på 10-11 mio. kr. Altså en nettofortjeneste på syv-otte mio. kr. Den kan vi frit realisere ved salg uden nogen form for beskatning. Er det fair? Nej.”
Spisesedlen
En række partier forlanger undskyldning fra Pia Kjærsgaard, efter hun i sidste uges udgave af Debatten på DR2 kaldte Europa-Parlamentet ”en rotterede” på live TV. Debatten handlede om DF’s misbrug af EU-midler, og kritikken går på, at Pia Kjærsgaard udtalte sig som Folketingets formand. Lørdag skrev tidligere udenrigsminister fra Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, et indlæg i Berlingske, hvor han opfordrede de øvrige partier i Folketinget til ”at kalde deres formand til orden”, hvilket nu er sket. Indtil videre har Alternativet, SF og Radikale bedt om en undskyldning fra Pia Kjærsgaard, og i går krævede Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, en redegørelse for udtalelsen.
Folketingspolitikere sletter oplysninger om sig selv på Wikipedia. Siden 2013 er 58 Wikipedia-artikler blevet redigeret i alt 134 gange fra IP-adresser i Folketinget. Indtil 13. oktober kunne man for eksempel læse, at DF-politikeren Dorthe Ullemose udtrykker forståelse for afbrændinger af asylcentre i Sverige. Men den passage har hun slettet. ”Det er fair nok at slette det, der stod, ellers synes jeg, at det bare var negative citater taget ud af en sammenhæng,” siger hun.
Flere hjemmesider bliver besøgt på mobiler og tablets end på computer. Oktober blev måneden, hvor mobilen slog computeren. For første gang blev flere websites åbnet fra en mobil eller tablet end fra skrivebordet. Desuden falder salget af computere. Så er det godt, at Føljeton læses allerbedst på en smartphone!
Har du også mistet overblikket i den såkaldte Tibetsag? Information forsøger at ridse forløbet op, inden de første af en lang række forhør af højtstående embedsmænd, tidligere ministre, PET-chefer og politidirektører indledes torsdag. Helt kort forklarer de, hvordan det er kommet frem, at politiet efter ordrer højere oppe i systemet af flere omgange siden 2012 har fjernet tibetanske demonstranter fra gadebilledet, når kinesiske politikere har været på statsbesøg. Hvis det har fundet sted, er det et brud på den danske grundlov, der sikrer retten til at flage og demonstrere frit.
Sydkoreas præsident beskyldes for at lade sin veninde og spirituelle vejleder fifle med statsfinanserne. Den konservative præsident Park Geun-hye har netop udskiftet landets premierminister og to andre toppolitikere i et forsøg på at afbøde en massiv skandale, som hun tilsyneladende selv er viklet ind i. Præsidentens veninde Choi Soon-sil er ikke ansat i et offentligt embede, men hun står anklaget for at bruge sine forbindelser i regeringen til at presse virksomheder til at donere penge til foreninger, som hun selv kontrollerer. Præsidentens opbakning i befolkningen er faldet til 10 procent, og tusindvis af demonstranter i Seoul kræver, at hun går af.