2. juli 2021
Kære læser
Cosby, Spears & Naser – det lyder som et dårligt kopiband af Crosby, Stills og Nash, men hvor alle medlemmerne kun kan spille på verdens mindste violin. Trioen fra helvede har sunget deres klagesang i denne uge, og for Bill Cosby og Jamie Spears har det runget i amerikanske retssale. I onsdags blev “hele Amerikas […]
Kære læser
Angreb på eksperimenterende forskning er langt fra ny. Tilbage i 1980’erne fik den borgerlige regering gennemtrumfet, at Institut for Sociologi blev nedlagt på Københavns Universitet. Blandt flertallet i Folketinget blev de kritiske sociologer opfattet som en femte kolonne af munkemarxister og revolutionsromantikere. Og etablissementets effektive modtræk var at fjerne statsstøtten. Samme logik præger dele af […]
Det bedste vi har set
Brokkerøv
Alle lige fra Kant til Nietzsche (den notoriske brokkerøv) har skrevet om brok og klager som et utvetydigt onde. Men filosoffen og mystikeren Simone Weil så anderledes på det. Hun så klagen som den utilfredshed, der opstår, når noget, der er skrøbeligt, bliver såret. I hendes øjne var klagen tæt beslægtet med den politiske protest, og de to kunne ikke eksistere uden hinanden. Vreden og sårbarheden skulle gå hånd i hånd for at være stærke. Fint essay fra The Point.
Giganternes møde (på YouTube)
Vi indtager muligvis det ledige standpunkt her, men hvor er det fedt med lidt dårligt vejr! Det kunne i hvert fald ikke være kommet på et bedre tidspunkt, for platformen The Stoa har netop offentliggjort en samtale mellem den amerikanske venstrefløjs Grand Old Man, Noam Chomsky, og den amerikanske venstrefløjs næste store håb, Natalie Wynn aka. ContraPoints. Hvis du alligevel har tænkt dig at sidde indenfor, så gør det i selskab med disse to intellektuelle sværvægtere, som her diskuterer fremtiden for venstrefløjen.
I Danmark brænder de bøger
I 1921 udgav journalist Bertil Bing bogen med den sindsoprivende titel Københavnske Presseforhold omkring Verdenskrigen. Berlingske Tidende opkøbte hele oplaget og brændte dem. På nær to eksemplarer, der skulle pligtindleveres til Det Kongelige Bibliotek. Til gengæld fik Berlingske en aftale i stand om, at de ikke måtte åbnes de første 100 år. Rasmus Bing voksede derfor op med besked på, at han i 2021 skulle tage ind til Det Kongelige Bibliotek og åbne bogen. Hvordan det gik, kan du læse om hos Journalisten.
Spisesedlen
Tyrkiet trækker sig fra Istanbul-konventionen. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, trak torsdag Tyrkiet ud af Istanbul-konventionen – en international traktat, der har til formål at forebygge og bekæmpe vold mod kvinder. Tyrkiske kvinder protesterede samme dag over hele landet, og demonstrationerne forventes at fortsætte over weekenden.
130 lande indgår aftale om reform af skatteregler. En international reform af skattesystemet er på vej, oplyste OECD torsdag. Den er støttet af 130 lande, herunder Danmark, og drejer sig hovedsagligt om implementeringen af et globalt bundniveau for selskabsskat, samt at sikre at multinationale selskaber betaler skat i de lande, de opererer og profiterer i, skriver OECD i en pressemeddelelse. Planen for implementeringen forventes klart til oktober, og reglerne skal træde i kraft fra 2023.
Vaccinekalenderen opdateres. Flere aldersgrupper kan se frem til at komme hurtigere igennem vaccinationsprogrammet end forventet, oplyste sundhedsministeriet torsdag. På baggrund af købet af 1,17 mio. rumænske Pfizer-vacciner, som landet havde i overskud, opdateres vaccinekalenderen. Det vil hovedsagligt komme de 30-34-årige til gode, som er sidst i vaccinekøen, men også de 12-15-årige inkluderes nu i vaccineplanen.
Israel lancerer nye luftangreb mod Gazastriben. Fredag ramte israelske luftangreb Hamas-kontrollerede træningsområder i Gaza. Angrebene kom efter Hamas torsdag sendte brændballoner ind mod Israel, som ramte ned på grænsen til Gaza i Eshkol-regionen og startede “små, ufarlige brande“, skriver The Guardian. Ingen kom til skade under de israelske luftangreb.
Nye regler for coronapasset træder i kraft. Fra torsdag forlænges gyldigheden af PCR-test til 96 timer efter testen er foretaget, mens børn under 16 fritages for at skulle fremvise coronapas. EU-forordningen om det europæiske coronapas opdateres ligeledes, så alle EU- og Schengenlande nu skal anerkende passet. Det betyder, at den danske coronapas-app nu gælder som europæisk covid-certifikat, hvis man er testet negativ, vaccineret eller tidligere har været smittet.
Et sidste ord
Vi troede egentlig, vi var ret skrappe til det danske sprog, men vi er ikke så sikre længere.
Føljeton er tilbage på mandag. Hav en forrygende weekend!