19. oktober 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Greb og kommunikation i klimakampen

Det er ikke godt at vide, hvilket eftermæle Mette Frederiksen får som statsminister. Det er virkelig ikke godt at vide. At hun var børnenes statsminister? Ha-ha. At hun som en god socialdemokrat gav alt, hvad hun havde for at komme uligheden i samfundet til livs? Hi-hi-hi. At hun virkelig forstod klimakrisens grundlæggende alvor og satte […]

Det bedste vi har set

Begynder man først at deltage i den offentlige debat, går der dog ikke længe, før man skal forholde sig til diverse definitioner på frihedsbegrebet, der kan kobles på alt fra tryghed til demokrati og hårplejeprodukter. Med andre ord er selv noget så simpelt som “frihed” et oplagt offer for vores begrebsrens. Så vi må hellere komme i gang. /David Dragsted


Hvad er frihed?

Schanz’ Frihed er et overskueligt sted at begynde, hvis friheden skal dyrkes. Og hvis det skal være endnu kortere, har han også skrevet nogle af de samme pointer hos videnskab.dk og forklaret dem i en YouTube-video fra Aarhus Universitet.


Hans-Jørgen Schanz, en fri mand

Læs også Føljetons gamle interview med Schanz, efter idéhistorikeren havde holdt sin afskedsforelæsning på universitetet om netop frihed tilbage i 2018.


Om friheden

Et af de vigtigste værker i det politiske frihedsbegrebs historie er John Stuart Mills værk Om friheden fra 1859. Det er bl.a. herfra at filosof Isaiah Berlin har hentet inspiration til sine begreber positiv og negativ frihed, som ofte dukker op, når vi i dag diskuterer frihed.


Liberty before Liberalism

Quentin Skinner – som vi mødte i første lektion – har selvfølgelig også skrevet en lille bog om frihed. Liberty before Liberalism, hedder den. Heri forsøger han bl.a. at redegøre for, hvordan den liberale opfattelse af frihed har ført os på vildspor.


Uddrag af Freedom: A Disease Without Cure

Meget passende har den nutidige filosofis enfant terrible Slavoj Žižek netop udgivet en bog om frihed med titlen Freedom: A Disease Without Cure. Den kan man læse et uddrag af hos Institute of Art and Ideas, hvor Žižek bl.a. leverer den her skudsalve: “Men i dag, med de seneste fremskridt inden for digital kontrol og hjerneforskning, kan vores intime selvoplevelse og vores sociale aktivitet kontrolleres og reguleres i en sådan grad, at den liberale forestilling om et frit individ bliver forældet og endda meningsløs: den videnskabelige determinisme, der ligger til grund for den teknologiske kontrol af vores liv, er mere og mere ikke bare en teori, men en social og politisk kendsgerning, der direkte påvirker vores intime selvoplevelse.”

Vi har renset løs hele ugen, og nu er det blevet tid til at give ordet frit: Hvilket begreb føler du kunne trænge til en god grundrens – og hvorfor?

Send gerne dit bud til os.

 

Spisesedlen

USA nedlægger veto mod forslag til FN-resolution om en “humanitær pause” i krigshandlingerne i Gaza. (UN News)

Jødiske aktivister arresteret under fredsdemonstrationer i Washington. (CBS News)

Det offentlige fravælger grønne løsninger ved indkøb, mener virksomheder. Kommunerne er uenige. (Ritzau)

Over halvdelen af befolkningen har ikke tillid til, at politiet kan løse sine opgaver. (TV 2)

EU iværksætter fælles indsats mod narkosmugling via skibscontainere. (EU-Kommissionen)

Jordskælv på Mars skyldes tektoniske kræfter i planetens indre, viser ny forskning. (University of Oxford)

Ukraine sætter droneflyvning på skoleskemaet. (The Kyiv Independent)

Nærsynet

Pension uden fremtid

De danske pensionskasser har investeringer for 20 mia. kr. i olie-, kul-, og gasvirksomheder, viser en undersøgelse fra Mellemfolkeligt Samvirke. På papiret har de ellers en vision om at investere grønt. Som generalsekretær Tim Whyte meget rigtigt påpeger hos DR, er det noget ironisk, at pension er en fremtidsinvestering, mens pensionskasserne netop tjener penge på at ødelægge fremtiden.

Sådan kan man ikke stille det op, mener pensionskassen PFA, der har 4,5 mia. kr. stående i nogle af verdens sorteste virksomheder. Ifølge investeringschef Rasmus Bessing er det deres mål at ændre de sorte virksomheder indefra. Lyder det som en vag undskyldning? Så er det fordi, det er en vag undskyldning. Selvom en håndfuld milliarder givetvis er mange penge, er det en dråbe i oliepølen for Shell, BP og alle de andre.

+ Den danske analysevirksomhed Matter dykker helt ned i, hvad de danske pensionskasser investerer i.

++ Du kan spare mere på dit CO₂-aftryk ved at skifte pensionskasse end ved at tage toget eller spise vegetarisk.

+++ Hos DanWatch kan du se, hvor pengene fra din pensionsopsparing går hen.

++++ Pensionsalderen i Europa stiger. Politico har overblikket.

Et sidste ord

Vi har renset løs hele ugen, og nu er det blevet tid til at give ordet frit: Hvilket begreb føler du kunne trænge til en god grundrens – og hvorfor?

Send gerne dit bud til os.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12