18. november 2022
Kære læser
Det nytter sjældent kun at læse konklusionerne. Tag landbrugsaftalen, der sidste år blev annonceret af den nu kun fungerende regering og samtlige partier med undtagelse af Alternativet og Frie Grønne. Den skulle gøre det danske landbrug grønt ved at indføre et bindende reduktionsmål for landbruget på 55 til 65 pct. i 2030 – men hvor […]
Kære læser
“Hvis vi ikke tror på pengenes værdi, så smadres økonomien. Det er en skræmmende tanke, der samtidig giver magten tilbage til os,“ siger den unge museumsvært omtrent halvvejs inde i omvisningen på Nationalmuseets nyeste udstilling KA-CHING! Show me the money. Vi er en mellemstor gruppe, der er mødtes i foyeren en lørdag formiddag i november […]
Det bedste vi har set
På flugt fra Scientologys aristokrati
Med jævne mellemrum siver historier ud fra den ellers hemmelighedsomspundne religion Scientology. Hver fortælling konsumeres med lige dele forargelse og fascination. Samme oplevelse har man, når man læser The Guardians historie om Mike Rinders flugt fra religionen, hvor han ellers var en så integreret del af “Scientologys aristokrati“, at Tom Cruise gav ham dyre fødselsdagsgaver. Den nu “professionelle tidligere Scientolog“ har skrevet en bog om sine oplevelser, og hver dag bliver han kontaktet af folk, der ønsker hjælp. Men bogen er skrevet “til et publikum på to“ – nemlig til hans voksne børn, der har valgt trosretningen over deres far.
Joan Didions ejendele
I august blev det meldt ud, at den amerikanske forfatter Joan Didions (1934-2021) efterladte ting ville blive sat på auktion her i november. Det er der blevet skrevet en del om. Her er det en tekst af Hannah Gold i magasinet The Baffler: “Jeg må indrømme, at før auktionen startede, så havde jeg en lille dagdrøm om at servere fra en af Joan Didions pander ved middagsselskab. Jeg så for mig, at jeg stillede støbejernsgryden på køkkenbordet, som om den hørte til der sammen med mig. Men da folk begyndte at byde, steg priserne hurtigt til 500 dollars, så 900 dollars, så til 2.000 dollars. Jeg droppede min drøm.“
+ Se hele kataloget her.
Hjemme hos Lars von Trier
Nanna Mogensen fra ‘Skønlitteratur’ på DR’s P1 har længe forsøgt at få et interview med Lars von Trier. Nu har hun endelig fået det. Det foregår hjemme hos Trier, og de snakker i sagens natur om bøger, der har formet ham. Ligesom han ikke ser alle film, læser han ikke alle bøger. Han er gået efter de store, er vild med Krig og fred, ligesom han fremhæver Kafkas Slottet. Trier er ikke helt frisk, men det kan jo være salvende at høre ham snakke.
Spisesedlen
EU åbner op for klimakatastrofefond. Tidligt fredag præsenterede EU-Kommissionens vicepræsident, Frans Timmermans, et forslag på vegne af EU, der nu vil undersøge mulighederne for at oprette en fond til lande, der er hårdt ramt af tab og skader forårsaget af klimaforandringer. Samtidig kræver EU højere ambitioner om reduktion af CO2-udledninger og kalder derfor forslaget en “pakkeløsning“.
Svenske myndigheder bekræfter sabotage på Nord Stream. Det sker efter en forundersøgelse af Nord Stream 1 og 2 har fundet rester af sprængstof på genstande ved gasledningerne i Østersøen, oplyser den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse. Der er fortsat et videre analysearbejde, bl.a. for at klargøre, hvor ansvaret for sabotagen kan placeres.
Brand i Gaza-flygtningelejr dræber mindst 21 personer. Ilden spredte sig i et lejlighedskompleks i Jabalia-flygtningelejren, som er et af de tættest befolkede områder i verden. Ifølge Gazas indenrigsministerium fik branden hurtigt tag i bygningen, da store mængder af benzin stod opbevaret på stedet. Det palæstinensiske nyhedsagentur WAFA oplyser, at flere børn er blandt de omkomne.
Folketinget skal igen stemme om Morten Messerschmidts (DF) immunitet. Forpersonen for Dansk Folkeparti er involveret i Meld- og Feld-sagen, som handler om svindel og dokumentfalsk i det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld. Udvalget for Forretningsorden har besluttet, at Folketingsmedlemmerne tirsdag skal afgøre, om Messerschmidt igen skal i retten i sagen.
Stigende antal kommuner binder sig til konkrete klimamål. Nu har to tredjedele af landets 98 kommuner vedtaget klimahandlingsplaner, der binder dem til at formindske deres CO2-udledninger. Det er dog endnu ikke fastlagt, hvorvidt der skal føres kontrol med planerne, og der er betydelige forskelle på, hvor langt de enkelte kommuner er i udviklingen af konkrete tiltag.
Et sidste ord
Selv de mest hårdtarbejdende hunde har brug for en lur.
Ses i morgen!