18. maj 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Det er i Esbjerg, det sker

Den danske etpartisregerings klimapolitik har været en underlig, humørsyg fisk fra dag 1. Inden folketingsvalget i 2019 fyldte klimaet ikke alverden i Socialdemokratiets partiprogram (i hvert fald ikke tilnærmelsesvis så meget, som det burde). Efter valget, da partiet havde lavet et ‘forståelsespapir’ med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, fremstod statsminister Mette Frederiksen (S) pludselig […]

Kære læser

Et spark til eliten

Libanon vil have forandring. Efter de næsten to dage, det tog at tælle stemmerne op fra søndagens parlamentsvalg, er konklusionen klar: De siddende politikere – særligt fra den Iran-støttede militærgruppe og politiske parti Hezbollah – har mistet flertal, og uafhængige og reformsøgende politikere har fået plads i parlamentet. Selvom de egentlig kun optager 13 ud […]

Det bedste vi har set

Der er breeev…

… fra idéhistoriker og journalist Oscar Rothstein. Den trettende udgave af hans nyhedsbrev Afrika-brevet er landet. Det byder bl.a. på en analyse fra Somalia, hvor parlamentets 328 medlemmer i søndags gik til præsidentvalg. Valget har været udskudt i 15 måneder grundet terrorfrygt og politiske stridigheder, og af sikkerhedshensyn kunne befolkningen altså ikke kaste deres stemmer. Oscar forklarer, hvorfor det dog alligevel ikke vil være helt forkert at hylde arrangementet som en demokratisk bedrift.

Designerbegravelse 

Hvordan vil du herfra? I en bionedbrydelig kiste? I en svampedragt? Måske er du mere til en urne kunstfærdigt udformet i hjemmelavet, farverig keramik? Mød de nye start-ups, der vil lave playlisten til din begravelse og sælge dig den bedste tur ned i jorden (eller op i himlen alt efter, hvad du nu engang tror på).

Med 200 dollar fra staten bygger de et liv fra bunden 

Hvis tirsdagens Føljeton-interview med Françoise Vergès gjorde dig nysgerrig på det privatiserede amerikanske fængselssystem, kan du møde otte mennesker, der er kommet ud på den anden side af deres livstidsdomme i Californien. De skal vænne sig til at spise med stålbestik og lære at bruge en smartphone. Og så skal de navigere i at finde et arbejde, håndtere deres mentale helbred og overkomme deres traumer i en verden, der ikke har meget tilovers for dem.

Mødres feltnoter

“At udføre feltarbejde som gravid eller nybagt mor indebærer at lægge planer for adskillige komplekse situationer, herunder potentiel ufrivillig abort, graviditetskomplikationer, amning og børnepasning.“ To antropologer fortæller om de kønsuligheder, de selv møder, når de skal på udgravninger i felten. De præsenterer desuden deres bud på, hvordan man kan skabe en mere inkluderende arbejdsplads – som også kan benyttes, selvom du ikke arbejder i en støvet udgravning med en baby på armen.

Abortkampens frontlinjer

Et sensationelt og skræmmende læk fra den amerikanske højesteret betyder, at et forbud mod abort kan blive til virkelighed i mange amerikanske stater. I bogen Without Apology: The Abortion Struggle Now undersøger Jenny Brown reproduktive rettigheder gennem det sidste århundrede og giver den ultimative guide til at skabe en politisk, feministisk bevægelse for reproduktiv frihed. E-bogen kan lige nu (og indtil slutningen af maj) downloades kvit og frit hos Verso Books.

Spisesedlen

Sverige og Finland har sendt deres ansøgninger til Nato af sted. “I Sverige og Finland er vi enige om at gå hånd i hånd gennem processen. Dette vil sende et tydeligt signal om, at vi står sammen om fremtiden,“ sagde den svenske statsminister, Magdalena Andersson, under et fælles pressemøde med den finske præsident, Sauli Niinistö. Landene har ifølge EU’s udenrigschef, Josep Borrell, fuld støtte fra EU. USA’s præsident, Joe Biden, har inviteret Sveriges statsminister og Finlands præsident til Det Hvide Hus for torsdag at diskutere ansøgningerne.

Europæiske regeringsledere mødes på Esbjerg Havn for at præsentere plan for havvind. Regeringschefer fra de fire Nordsølande Danmark, Tyskland, Holland og Belgien samt EU-Kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, deltager i topmødet, hvor planen om at bygge 150 gigawatt havvind inden 2050 præsenteres. Ud over havvindmøller skal der også opføres flere energiøer. Planen er et vigtigt element af EU’s mål om at være klimaneutral i 2050.

Taliban opløser Afghanistans menneskerettighedskommission. Det meddelte Taliban-styret tirsdag. Udover menneskerettighedskommissionen vil yderligere fire offentlige institutioner blive nedlagt, da de ifølge styrets talsperson, Inamullah Samangani, “ikke bliver betragtet som nødvendige og ikke var inkluderet i budgettet“. Taliban-styret står over for et budgetunderskud på 500 mio. dollars.

Kim Jong-un kritiserer embedsværk for håndtering af coronaudbrud. En uge efter, Nordkorea registrerede sit første officielle coronaudbrud, har over halvanden mio. af landets indbyggere febersymptomer. Nordkoreas leder giver regeringsmedlemmer og embedspersoner i sundhedssektoren skylden for den nuværende sundhedskrise i landet.

Dansk Folkeparti vil ikke stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet. Det oplyser partiets forperson, Morten Messerschmidt, der til et møde hos justitsminister Mattias Tesfaye (S) har fået indsigt i de hemmelige sagsakter i sagen om mulig lækage af statshemmeligheder. Venstre, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Enhedslisten vil heller ikke stemme for at ophæve immuniteten. Det vil Socialdemokratiet, SF og Frie Grønne til gengæld. De Konservative og De Radikale har endnu ikke truffet en beslutning.

Et sidste ord

Hvem vidste, at Fleetwood Mac kunne gøre maskotter så… sexede?

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12