18. februar 2021
Kære læser
Den politiske korrekthed på de engelske universiteter er gået for vidt. Det slog den britiske uddannelsesminister Gavin Williamson i denne uge fast, da han annoncerede, at regeringen vil udnævne en ”free speech champion”. Hvad rollen præcist indebærer er stadig uvist. Men sikkert er det, at denne ytringsfrihedens forkæmper skal kunne uddele bøder til universiteter, der […]
Kære læser
Første gang Føljetons udsendte så og hørte det danske band First Flush spille, var på det nu hedengangne aarhusianske spillested TAPE tilbage i 2017. Koncerten skulle dengang vise sig at være lidt af en mavepuster. Uden noget forhåndskendskab til bandet ramte musikken helt rent, i al sin ungdommelige ustyrlighed. Den var både rocket, poppet og […]
Det bedste vi har set
”Vi kom ikke ud af skabet under trapperne for det her!”
Når J. K. Rowling pludselig begynder at opføre sig sært transfobisk på Twitter, har man lyst til at lade tvivlen komme hende til gode. Hun har trods alt opdraget en hel generation til at tro på, at magiske evner ikke er genetisk betingede, og at outsiders er for fede. Så det har YouTube-essayisten ContraPoints gjort. I en halvanden time lang undersøgelse af Rowlings tweets, udtalelser og bøger, diskuterer og sympatiserer hun med forfatteren, mens transfobien langsomt afdækkes. Det er tankevækkende og vildt underholdende fra start til slut.
Sure miner
Et af de helt store stridsspørgsmål i den grønlandske valgkamp bliver et mineprojekt ved Kuannersuit-fjeldet tæt på den lille by Narsaq i det sydligste Grønland. Her er der en høj forekomst af sjældne jordarter og uran, hvilket har fanget internationale spilleres interesse. Det australske mineselskab Greenland Minerals ønsker at opføre verdens næststørste åbne mine på egnen, men politikerne er i tvivl. På den ene side vil projektet være et vigtigt økonomisk skridt på vejen mod Grønlands uafhængighed. På den anden vil det øge Grønlands samlede CO2-udledning med hele 45 pct. Så hvad vægter egentlig højest? Føljetons forhenværende projektkoordinator Anne Nørgaard har forfattet en ferm gennemgang af sagen ovre hos Eftertryk.
Højt at flyve, dybt at falde
Du får forhåbentligt aldrig brug for den, men Popular Mechanics har lavet en fiks guide til at overleve et frit fald fra godt 11.000 meters højde. Eller, guide er måske så meget sagt. De har set på tidligere succeshistorier og samlet de bedste tips og tricks. Det er god læsning, selv hvis du ikke regner med at befinde dig i frit fald i fremtiden: ”Situationen er dårlig. Men nu er det tid til at fokusere på de gode nyheder (ja, de går ud over at du overlevede ødelæggelsen af dit fly). Selvom tyngdekraften er imod dig, arbejder en anden kraft til din fordel: tiden”.
Spisesedlen
Facebook blokerer nyhedsindhold i Australien. Torsdag begyndte det sociale medie at bandlyse al deling af nyheder i Australien. Det har ført til, at både australske og internationale nyheder nu bliver blokeret på platformen. Det sker ifølge Facebook som respons på et nyt australsk lovforslag, der vil kunne tvinge Facebook til at betale nyhedsmedier for deres indhold. Ifølge Facebook stemmer forslaget ikke overens med virkeligheden.
Skolepakke skal forbedre elevernes trivsel. Et enigt Folketing har valgt at afsætte 600 mio. kr., der skal komme børn og unge i grundskolerne samt på erhvervsuddannelserne og de gymnasiale uddannelser til gode. Størstedelen af beløbet – 390 mio. kr. – er øremærket elever, som afslutter fag og har eksaminer og i første halvdel af 2021. Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Sydafrika tager Johnson & Johnson-vaccine i brug. Som det første land begynder Sydafrika nu at uddele den nye coronavaccine til sundhedsarbejdere på forsøgsbasis. Det sker, efter landet har valgt at returnere sit lager af AstraZeneca-vacciner, da indledende undersøgelser indikerede, at vaccinen ikke er lige så effektiv mod den sydafrikanske coronamutation. Sydafrika har i stedet sikret sig ni mio. doser af Johnson & Johnson-vaccinen, som skulle virke bedre mod mutationen.
USA vil udbetale mere end 200 mio. dollars til WHO. Det kunne den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken fortælle på et videomøde med FN’s Sikkerhedsråd natten til torsdag. Beløbet svarer til de penge, USA skylder Verdenssundhedsorganisationen (WHO), efter forhenværende præsident Donald Trump sidste år valgte at stoppe alle betalinger til organisationen.
Hvalros har forladt strand i Thy. For første gang i mere end 10 år dukkede en hvalros onsdag op ved den danske kyst. Der var tale om et yngre dyr på små 400 kilo, som havde taget ophold ved molen i Vorupør i Thy. ”Den er forhåbentlig udhvilet og på vej videre, eller også leder den efter en strand, hvor der er mere fred og ro. Den havde valgt et lidt befærdet sted, der tiltrak mange mennesker”, fortæller vildtkonsulent i Naturstyrelsen Tommy Hansen til TV2.
Et sidste ord
Det kan være svært at lære nye vaner, som kansler Angela Merkel så fint illustrerer.